Τι περιλαμβάνει η συμφωνία επιστημονικής και τεχνολογικής συνεργασίας ΗΠΑ-Ελλάδας

Συμφωνία επιστημονικής και τεχνολογικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, υπεγράφη τη Δευτέρα στη Θεσσαλονίκη μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο και του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη.

Πρόκειται για μία συμφωνία που είχε προαναγγελθεί και αναμένεται να βελτιώσει το επενδυτικό κλίμα στην Ελλάδα. Επίσης, ανοίγει τον δρόμο για έναν αριθμό νέων επενδύσεων στην έρευνα και την ανάπτυξη, για ΣΔΙΤ και τεχνολογικές ανακαλύψεις και για τις δύο χώρες.

Η τεχνολογία, η τεχνητή νοημοσύνη και το 5G βρίσκονται επίσης στο επίκεντρο της συμφωνίας.

Τη συμφωνία χαιρέτισε ο Αμερικανός Πρέσβης στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, ο οποίος συνοδεύει τον Μάιμ Πομπέο στο ταξίδι του στη χώρα μας: «Υπερήφανος για τη νέα Συμφωνία Επιστήμης και Τεχνολογίας που ο Μάικ Πομπέο και ο Άδωνις Γεωργιάδης υπέγραψαν σήμερα. Η συμφωνία θα βελτιώσει το επενδυτικό κλίμα της Ελλάδας και θα προωθήσει θετικά μοντέλα για έρευνα με ακεραιότητα, διαφάνεια και αξιοκρατία» σχολίασε στο Twitter ο κ. Πάιατ.

Στη συνέχεια, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο συμμετείχε σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης για τα ενεργειακά θέματα, στο οποίο συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο υπουργός Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, ο Τζέφρι Πάιατ και η αμερικανή πρέσβης στη Βόρεια Μακεδονία Κέιτ Μπερνς.

«Η Ελλάδα και οι βόρειοι γείτονές της έρχονται κοντά για να ξαναγράψουν τον ενεργειακό χάρτη της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, διασφαλίζοντας τη διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών και διαδρομών και προωθώντας τις επενδύσεις σε θαλάσσιες υποδομές», επισήμανε ο κ. Πάιατ σε tweet του για τη συζήτηση για τα ενεργειακά.

Συνάντηση με Δένδια

Είχε προηγηθεί συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Δένδια, που ασφαλώς είχε ιδιαίτερες αναφορές και σε γεωπολιτικά ζητήματα, ιδιαίτερα στην Ανατολική Μεσόγειο, που αυτή την περίοδο απασχολούν έντονα την Ελλάδα.

Η κοινή δήλωση Αθήνας – Ουάσινγκτον

Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών και ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ πραγματοποίησαν επισκόπηση υψηλού επιπέδου του Στρατηγικού Διαλόγου ΗΠΑ-Ελλάδας στις 28 Σεπτεμβρίου 2020, εν αναμονή του τρίτου (γύρου) Στρατηγικού Διαλόγου που θα πραγματοποιηθεί στην Ουάσινγκτον το 2021. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα επιβεβαιώνουν τη δέσμευσή τους στον Στρατηγικό Διάλογο ως απόδειξη της εξαιρετικής διμερούς σχέσης των δύο χωρών. Με την ευκαιρία αυτής της επισκόπησης υψηλού επιπέδου, επιβεβαίωσαν την αμοιβαία επιθυμία τους για εμβάθυνση της συνεργασίας, ιδίως στους τομείς που περιγράφονται παρακάτω.

Περιφερειακή συνεργασία

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα μοιράστηκαν απόψεις για την Ανατολική Μεσόγειο και επιβεβαίωσαν την πεποίθησή τους ότι τα ζητήματα θαλάσσιας οριοθέτησης πρέπει να επιλυθούν ειρηνικά σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Εν προκειμένω, οι Ηνωμένες Πολιτείες χαιρέτισαν την επιβεβαιωμένη ετοιμότητα της Ελλάδας να συνεργαστεί με άλλες χώρες της περιοχής για την επίτευξη συμφωνιών οριοθέτησης στη θάλασσα μέσω διαλόγου και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα επανέλαβαν επίσης την αφοσίωσή τους στην ενίσχυση της στενής συνεργασίας τους ως Συμμάχων του ΝΑΤΟ, χρησιμοποιώντας όλα τα κατάλληλα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους, προκειμένου να διασφαλιστεί η σταθερότητα και η ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή.

Οι δύο πλευρές επανέλαβαν την επιθυμία τους να συνεχίσουν και να ενισχύσουν τη συνεργασία τους σε διάφορους τομείς στο πλαίσιο της μορφής 3 + 1 (Κύπρος, Ελλάδα, Ισραήλ και Ηνωμένες Πολιτείες), η οποία ξεκίνησε στην Ιερουσαλήμ το Μάρτιο του 2019, καθώς αυτή η συνεργασία μπορεί συμβάλλει στην προώθηση της ειρήνης, της σταθερότητας, της ασφάλειας και της ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο και στην ευρύτερη περιοχή. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα επαναλαμβάνουν την υποστήριξή τους για την ένταξη όλων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων σε ευρωπαϊκούς και διατλαντικούς θεσμούς σύμφωνα με την επιλογή των πολιτών τους. Τόνισαν τις προσπάθειες της Ελλάδας προς το σκοπό αυτό, σημειώνοντας τη συνεχιζόμενη συνάφεια της ιστορικής συμφωνίας Πρεσπών και της επακόλουθης ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ, υπογραμμίζοντας τη σημασία της συνεπούς εφαρμογής της με καλή πίστη.

Άμυνα και ασφάλεια

Η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέφρασαν την πρόθεσή τους να ενισχύσουν περαιτέρω τη στρατηγική εταιρική σχέση άμυνας και ασφάλειας, επεκτείνοντας και εμβάθυνση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας ΗΠΑ-Ελλάδας, η οποία επικαιροποιήθηκε τελευταία φορά τον Οκτώβριο του 2019 και συμβάλλει σημαντικά στην ασφάλεια και των δύο εθνών. Στον επόμενο Στρατηγικό Διάλογο, και οι δύο πλευρές σκοπεύουν να συζητήσουν πώς να αλληλοβοηθούνται περαιτέρω στη διατήρηση ισχυρών, ικανών και διαλειτουργικών στρατών.

Επιβολή του νόμου και αντιτρομοκρατία

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα σημείωσαν τη συνεργασία τους στον τομέα της ασφάλειας βάσει ενός κοινού ενδιαφέροντος για την προστασία της ασφάλειας και των δύο εθνών από τρομοκράτες, διεθνικές εγκληματικές οργανώσεις και άλλους παράγοντες απειλής. Παρά την παγκόσμια πανδημία, η εξαιρετική συνεργασία επιβολής του νόμου μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας για συλλήψεις, κατασχέσεις και εκδόσεις συνεχίστηκε αμείωτη. Επιπλέον, οι δύο χώρες εξέτασαν τη συνεχιζόμενη βελτίωση της ανταλλαγής πληροφοριών και της συνεργασίας κατά της τρομοκρατίας και της συνεργασίας σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα. Δεσμεύτηκαν για την πλήρη εφαρμογή της κοινής δήλωσης του 2016 σχετικά με τη συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης, συμπεριλαμβανομένης της έναρξης έκδοσης μιας ενημερωμένης εθνικής ταυτότητας και της πλήρους συλλογής και ανάλυσης δεδομένων επιβατών αεροπορικών μεταφορών.

Εμπόριο και επενδύσεις

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα προσβλέπουν στην ενίσχυση του εμπορίου και των επενδύσεων μεταξύ των δύο χωρών μας. Οι δύο κυβερνήσεις σημείωσαν ότι η Ελλάδα βελτίωσε ουσιαστικά την προστασία και την επιβολή της πνευματικής ιδιοκτησίας το 2019, με αποτέλεσμα την απομάκρυνση της Ελλάδας από την Ειδική Έκθεση 301 του Γραφείου Εμπορίου των Ηνωμένων Πολιτειών. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα χαιρέτισαν τα εγκαίνια νέων επενδύσεων και εξαγορών από αμερικανικές εταιρείες στην Ελλάδα και επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους να ενθαρρύνουν αυτήν την τάση. Οι δύο κυβερνήσεις προσβλέπουν στην ενίσχυση της συνεργασίας στο εμπόριο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα αποδίδουν μεγάλη σημασία στη συνεργασία για την τεχνητή νοημοσύνη, την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, το 5G και την ιδιωτικοποίηση στρατηγικών υποδομών. Οι δύο χώρες παραμένουν δεσμευμένες να ενισχύσουν την ικανότητα των γυναικών να ευημερούν ως εργατικό δυναμικό, να πετύχουν ως επιχειρηματίες και να είναι σε καλύτερη θέση για την προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης.

ΗΠΑΕΛΛΑΔΑεπιστήμηΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Υπεγράφη, ΗΠΑ-Ελλάδας,ypegrafi, ipa-elladas