Ζητείται αποσαφήνιση της τύχης των αγνοουμένων μεταναστών

Η Επιτροπή Μετανάστευσης της Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης εξέφρασε την ανησυχία της για το φαινόμενο της εξαφάνισης μεταναστών, προσφύγων και αιτούντων άσυλο, «μια τραγωδία που σε μεγάλο βαθμό υποτιμήθηκε και ένα ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων» που απαιτεί πολιτικές απαντήσεις σε όλη την Ευρώπη και τον κόσμο.

Η έκθεση του Γερμανού βουλευτή των Σοσιαλιστών Julian Pahlke , προτείνει την υιοθέτηση ενός κοινού ορισμού με βάση τον τυπικό ορισμό της ΔΕΕΣ σύμφωνα με τον οποίο «αγνοούμενος είναι ένα άτομο για το οποίο η οικογένειά του δεν έχει νέα

ή/και έχει αναφερθεί αγνοούμενο ως αποτέλεσμα διεθνούς ή μη διεθνούς ένοπλης σύγκρουσης, άλλων καταστάσεων βίας, καταστροφών ή οποιασδήποτε άλλης κατάστασης που μπορεί να απαιτήσει την παρέμβαση αρμόδιας κρατικής αρχής, συμπεριλαμβανομένου του πλαισίου της μετανάστευσης».

Προκειμένου να διευκρινιστεί η τύχη των αγνοουμένων μεταναστών, η Επιτροπή κάλεσε τα κράτη μέλη να αναθεωρήσουν τη νομοθεσία τους, προκειμένου να βελτιώσουν και να εναρμονίσουν τις εθνικές διαδικασίες καταγραφής και διαχείρισης περιπτώσεων αγνοουμένων μεταναστών και αγνώστων ανθρωπίνων λειψάνων, συμπεριλαμβανομένων «όσον αφορά τα κενά στο ιατρικό -νομικό πλαίσιο και το ζήτημα της ευρωπαϊκής και διεθνούς ανταλλαγής δεδομένων», σύμφωνα με τα πρότυπα προστασίας δεδομένων.

Συνέστησε στους εισαγγελείς να προχωρούν συστηματικά την έρευνα και την αυτοψία αγνώστων σωμάτων για τη συλλογή όσο το δυνατόν περισσότερων πληροφοριών εντός του σύντομου διαθέσιμου χρονικού διαστήματος.

Επιπλέον, η Επιτροπή κάλεσε τις εθνικές και περιφερειακές αρχές με αρμοδιότητες στον τομέα της προστασίας δεδομένων, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμάτων μετανάστευσης να εντείνουν τον συντονισμό τους, μεταξύ τους και με διεθνείς και οργανισμούς του ΟΗΕ που μοιράζονται αναγνωρισμένη εμπειρογνωμοσύνη στη συλλογή – όπως η ICRC, η IFRC , η INTERPOL, ο ΔΟΜ, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και Ειδικοί Εισηγητές και εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ για το θέμα.

Από αυτή την άποψη, το Συμβούλιο της Ευρώπης θα μπορούσε να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο για να διασφαλίσει συνθήκες προστασίας δεδομένων που επιτρέπουν τυποποιημένες διαδικασίες και πλατφόρμες που θα επιτρέπουν την αντιστοίχιση δεδομένων, σύμφωνα με τους βουλευτές.

Τέλος, επισημαίνοντας ότι σημαντικός αριθμός αγνοουμένων μεταναστών ήταν παιδιά, η επιτροπή τόνισε την ανάγκη για «συστηματική καταγραφή των ασυνόδευτων παιδιών», για προσπάθειες αναζήτησης όταν αγνοούνται και για ασφαλή παραπομπή σε κατάλληλα καταλύματα, εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις και κατά περίπτωση, για την οικογενειακή επανένωση.

Νίκος Ρούσσης– Στρασβούργο

#μετανάστες #ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΙ_ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ #ΕΠΙΤΡΟΠΗ_ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ_ΤΗΣ_ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ_ΤΟΥ_ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ_ΤΗΣ_ΕΥΡΩΠΗΣ #Συμβούλιο_της_Ευρώπης
Keywords
Αναζητήσεις
ziteitai-aposafinisi-tis-tychis-ton-agnooumenon-metanaston.htm
Τυχαία Θέματα