7 Δεκεμβρίου στην Αθήνα ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν - Οι πληροφορίες για την επίσκεψη με υπουργούς και άλλους αξιωματούχους

Στην Ελλάδα θα λάβει χώρα το πέμπτο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας (ΑΣΣ) Ελλάδας-Τουρκίας, όπως αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του. 

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θα παραστεί στην Ελλάδα στις 7 Δεκεμβρίου, μαζί με υπουργούς της κυβέρνησής του και άλλους αξιωματούχους.

O υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης δήλωσε ότι για την «καλή γειτονία» με την Τουρκία, θα δουλέψουμε

βήμα-βήμα γιατί, ξέρετε, δεν είναι εύκολο να εργαστούμε μαζί για όλα τα πράγματα. Σήμερα (Δευτέρα 13/11), είχαμε την πρώτη συνεδρίαση των αντιπροσωπειών για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης», που έλαβαν χώρα «τέσσερα χρόνια μετά την τελευταία διαπραγμάτευση. Μας πήρε τέσσερα χρόνια για να συνεχίσουμε. Νομίζω ότι είναι μια θετική μέρα. Από την άλλη, νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό ότι τους τελευταίους μήνες δεν έχουμε υπερπτήσεις», επισήμανε στην εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν το German Marshall Fund και η Καθημερινή στις Βρυξέλλες, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε επίσης ότι «δεν είμαστε αφελείς», αλλά η Ελλάδα και η Τουρκία μπορούν να μιλούν ως «γείτονες». Επίσης, υπογράμμισε τη σημασία των ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας με την Τουρκία. «Έχουμε θεμελιώδεις διαφορές και είναι προφανές τώρα με την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, η αφετηρία μας είναι τελείως διαφορετική. Αλλά η αλήθεια είναι ότι έχουμε συζητήσει για τις διμερείς μας σχέσεις και για το μέλλον των λαών μας», σημείωσε.

Τέλος, υπογράμμισε ότι είναι από τους ανθρώπους «που δεν πιστεύουν στην αδράνεια. Θέλω να συζητήσουμε πράγματα ακόμα κι αν είναι πολύ δύσκολα, ακόμα και αν διαφωνούμε».

Επιπλέον, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΣΚΑΪ, Μανώλη Κωστίδη, συζητείται η συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να γίνει στην Αθήνα αντί για την Θεσσαλονίκη.

Η Navtex στο τραπέζι των συζητήσεων

Τα τουρκικά ΜΜΕ αναφέρουν: «Στην ατζέντα η μείωση των NAVTEX, να μην αναγνωρίζονται τα μαχητικά ως εχθρικά» - «Αθήνα και Άγκυρα συζητούν και τη μείωση των παρενοχλήσεων στους αιθέρες».

Τι είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τη στάση του Ερντογάν απέναντι στη Χαμάς

"Φυσικά διαφωνώ απόλυτα με τα σχόλια του Προέδρου Erdoğan σχετικά με τη Χαμάς. Δεν πιστεύω ότι είμαι ο μόνος Ευρωπαίος ηγέτης που θα το πει αυτό. Ταυτόχρονα, αυτό δεν είναι λόγος να μην υποδεχτούμε τον Πρόεδρο Erdoğan στην Ελλάδα. Θα μιλήσουμε για τις διμερείς μας σχέσεις, θα μιλήσουμε για τη σχέση μεταξύ Τουρκίας και Ευρώπης, η οποία -να το ξαναπώ- ορίζεται με μεγάλη σαφήνεια από τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Προσπαθώ πάντα να είμαι εποικοδομητικός και να λύνω προβλήματα αντί να προσθέτω επιπλέον δυσκολίες. Η αρχή μου πάντοτε ήταν ότι σε όλες τις περιπτώσεις είναι καλύτερο να συνομιλούμε με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.

Και, στο τέλος της ημέρας, παρά τα όσα είπε ο Πρόεδρος Erdoğan για τη Χαμάς, θεωρώ ότι είναι στο συμφέρον όλων μας να διασφαλίσουμε ότι αυτή η σύγκρουση δεν θα κλιμακωθεί πέρα από τη φρικτή κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε σήμερα. Είμαι βέβαιος ότι αυτό είναι στο συμφέρον και της Τουρκίας. Ουδείς θέλει να δει περαιτέρω κλιμάκωση της σύγκρουσης. Επομένως, κατά τη γνώμη μου, ποτέ δεν χάνει κανείς όταν συνομιλεί και όταν συζητά, ακόμη και όταν πρέπει να έχει δύσκολες συζητήσεις και δύσκολες συνομιλίες.", ανέφερε ο Πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του στη Γερμανία και τη συζήτηση, που είχε με τον επικεφαλής του CDU, Φρίντριχ Μερτς, σε εκδήλωση του Ιδρύματος «Κόνραντ Αντενάουερ» με τίτλο: «Ελλάδα και Ευρώπη: ένα νέο κεφάλαιο με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Φρίντριχ Μερτς. 

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ, ΡΕΤΖΕΠ ΤΑΓΙΠ ΕΡΝΤΟΓΑΝ, ΤΟΥΡΚΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ, ΧΑΜΑΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα