«Άνοιξε» η πλατφόρμα για το επίδομα θέρμανσης – Τα νοικοκυριά που πληρούν τα κριτήρια θα λάβουν φέτος μεγαλύτερο επίδομα

«Άνοιξε» η πλατφόρμα για το επίδομα θέρμανσης – Τα νοικοκυριά που πληρούν τα κριτήρια θα λάβουν φέτος μεγαλύτερο επίδομαegakiWed, 11/13/2024 - 17:03

Η πλατφόρμα myΘέρμανση, όπου οι δικαιούχοι μπορούν να κάνουν αίτηση για να πληρωθούν το επίδομα θέρμανσης 2024, άνοιξε το μεσημέρι της Τετάρτης (13/11).

Το ποσό που αντιστοιχεί

στο επίδομα θέρμανσης 2024 μπορεί να φτάσει μέχρι τα 1.200 ευρώ.

Στην πλατφόρμα, οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν αίτηση για ένταξη στο Μητρώο Δικαιούχων του Επιδόματος Θέρμανσης για πετρέλαιο εσωτερικής καύσης θέρμανσης, λοιπά καύσιμα ή ηλεκτρική ενέργεια, αλλά και να δηλώσουν τα χιλιοστά των δαπανών θέρμανσης ανάμεσα στους ενοίκους μιας πολυκατοικίας.

Το επίδομα θα είναι κλιμακωτό, ανάλογα με το είδος του καυσίμου. Όσο πιο φιλικό προς το περιβάλλον είναι, τόσο μεγαλύτερη θα είναι και η ενίσχυση.

Τα νοικοκυριά που πληρούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια και χρησιμοποιούν ηλεκτρικές συσκευές για να θερμάνουν το σπίτι τους θα λάβουν φέτος μεγαλύτερο επίδομα θέρμανσης σε σχέση με όσους χρησιμοποιούν πετρέλαιο θέρμανσης ή άλλες μορφές καυσίμων.

Τι αλλάζει

Ειδικότερα οι αλλαγές στο επίδομα θέρμανσης αφορούν:

Αυξάνεται κατά 20% το επίδομα θέρμανσης για τους δικαιούχους που θα επιλέξουν να ζεσταθούν με ηλεκτρικό ρεύμα. Το επίδομα βάσης θα ανέρχεται σε 380 ευρώ και θα αυξομειώνεται ανάλογα με  τη θερμοκρασία ανά περιοχή, ενώ πέρυσι το επίδομα βάσης ήταν 60 ευρώ και με τους ειδικούς συντελεστές κυμαινόταν από 45 ευρώ ως 480 ευρώ για τις ορεινές περιοχές. Η επιδότηση θα καλύψει έξι μήνες, από τρεις μήνες πέρυσι, και τα ποσά θα πιστωθούν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων, ενώ τη χειμερινή περίοδο 2023-2024 δόθηκαν με τη μορφή έκπτωσης στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος.

Το ανώτατο ύψος του επιδόματος αυξάνεται στα 1.200 ευρώ, έναντι 1.000 ευρώ την περσινή χειμερινή περίοδο.

Η βάση υπολογισμού του επιδόματος θέρμανσης για το πετρέλαιο θα διαμορφωθεί στα 300 ευρώ από 350 ευρώ πέρυσι και θα αυξομειώνεται ανάλογα με την περιοχή. Για πέλετ θα είναι 360 ευρώ από 350 ευρώ πέρυσι, ενώ στις ορεινές περιοχές που δίνεται επίδομα για καυσόξυλα θα παραμείνει στα 350 ευρώ.

Η πρώτη δόση που θα περιλαμβάνει το 60% του επιδόματος θα δοθεί τον Δεκέμβριο, ενώ το υπόλοιπο 40% θα δοθεί στα τέλη Απριλίου, αφού σταθμιστούν τα καιρικά δεδομένα.

Η αξία της ακίνητης περιουσίας δεν μπορεί να ξεπερνά τα 200.000 ευρώ για άγαμο, για έγγαμο τα 240.000 ευρώ  και προσαυξάνεται κατά 40.000 ευρώ για κάθε παιδί. Αυτό σημαίνει ότι για οικογένεια με ένα παιδί το όριο διαμορφώνεται στα 280.000 ευρώ,  για δύο παιδιά στα 320.000 και για τρία παιδιά στα 360.000 ευρώ.

Το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημά τους, ανεξάρτητα από την πηγή προέλευσής του, πραγματικό και τεκμαρτό, ανέρχεται έως 16.000 ευρώ για άγαμο και 24.000 ευρώ για έγγαμο το οποίο προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο. Για τη μονογονεϊκή οικογένεια το ως άνω εισόδημα ανέρχεται έως 29.000 ευρώ, το οποίο προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο μετά το πρώτο.

Οι αιτήσεις

Στην αίτηση αναγράφονται κατά περίπτωση τα ακόλουθα στοιχεία:

Ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου του αιτούντος προσώπου – υπόχρεου φορολογικής δήλωσης

το ονοματεπώνυμό τουο αριθμός των εξαρτώμενων τέκνων τουη ένδειξη αν πρόκειται για πολυκατοικίαο αριθμός παροχής ηλεκτρικού ρεύματος του ακινήτου κύριας κατοικίαςη ταχυδρομική διεύθυνση που αντιστοιχεί στη συγκεκριμένη παροχή ηλεκτρικού ρεύματοςαν η κατοικία είναι ιδιόκτητη, ενοικιαζόμενη ή δωρεάν παραχωρούμενη, καθώς και ο ΑΦΜ του εκμισθωτή ή του δωρεάν παραχωρούντοςτα τετραγωνικά μέτρα κύριων χώρων της κύριας κατοικίας κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησηςτο είδος του επιθυμητού προς επιδότηση καυσίμου θέρμανσης ή θερμικής ενέργειαςτα στοιχεία επικοινωνίας του (διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αριθμός κινητού ή και σταθερού τηλεφώνου).

Πριν από την οριστικοποίηση της αίτησης θα πρέπει να έχει δηλωθεί ο αριθμός λογαριασμού ΙΒΑΝ του δικαιούχου προκειμένου να του πιστωθεί το ποσό του επιδόματος.

Τι πρέπει να προσέχουμε όταν προμηθευτούμε πετρέλαιο θέρμανσης – «Κάτω από τα 1,20 ευρώ το λίτρο»

Στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης αναφέρθηκε στην ΕΡΤ ο πρόεδρος του Συνδέσμου Πρατηριούχων Αττικής Νίκος Παπαγεωργίου, τονίζοντας ότι το πετρέλαιο θέρμανσης βρίσκεται κατά 20 λεπτά πιο φθηνό σε σχέση με πέρυσι.

Συγκεκριμένα, ο κ. Παπαγεωργίου τόνισε πως «το πετρέλαιο θέρμανσης, οι καυστήρες και γενικά τα σώματα στα σπίτια προσφέρουν περισσότερες θερμίδες θέρμανσης στον χώρο. Αποδίδει καλύτερα, ζεσταίνονται οι τοίχοι. Βλέπουμε υπάρχουν και τεράστιες διακυμάνσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα, στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος. Είμαστε προφανώς μία από τις πιο ακριβές χώρες στην τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτό λοιπόν κάνει τους συμπολίτες μας με τη συγκυρία όπου το πετρέλαιο θέρμανσης είναι κατά 20 λεπτά πιο φθηνό σε σχέση με πέρυσι, να προσφεύγουν σε παραγγελίες στο πετρέλαιο θέρμανσης, ειδικά στα βορειότερα μέρη της χώρας. Η τιμή αυτή την περίοδο κυμαίνεται γύρω στο 1 ευρώ και 18 με ένα ευρώ και 19 λεπτά το λίτρο».

Στη συνέχεια συμπλήρωσε: «Η τιμή θα είναι σταθερά κάτω από 1 ευρώ και είκοσι λεπτά το λίτρο κατά μέσο όρο, εκτός από κάποιες απομακρυσμένες περιοχές, όπου μπορεί να το δούμε 1,23, 1,25 ή και 1,28. Η επιδότηση ρίχνει την τιμή του πετρελαίου κατά 10, ίσως και 15 λεπτά το λίτρο, ανάλογα τη ζώνη που βρίσκεται. Άρα, λοιπόν, πλησιάζει ο καταναλωτής στο 1 ευρώ την τιμή που θα πληρώσει για το πετρέλαιο θέρμανσης και είναι μια πολύ καλή τιμή για την επόμενη περίοδο, τουλάχιστον μέχρι τις γιορτές, εκτιμώ».

Ο κ. Παπαγεωργίου ολοκλήρωσε τονίζοντας τις παραμέτρους που πρέπει να προσέχουν οι πολίτες όταν προμηθεύονται πετρέλαιο θέρμανσης. «Οι πολίτες δεν πρέπει να παρασύρονται από τις ιδιαίτερα φθηνές τιμές, γιατί το κέρδος, επειδή είναι χονδρική πώληση, είναι αρκετά μικρό για τον έμπορο. Οι πολίτες επίσης πρέπει να κοιτάνε το χρώμα του πετρελαίου, το οποίο πρέπει να είναι ένα βαθύ ζωντανό ρουμπινί κόκκινο

Τέλος, να κοιτάζουν να μετράνε τις δεξαμενές τους, παρουσία του οδηγού του βυτίου» υπογράμμισε.

https://cdn.eirinika.gr/sites/default/files/styles/full_width/public/article/2024-11/3_7.png?itok=gC5Hk66a
Keywords
Τυχαία Θέματα