Απίστευτο! Αλγόριθμοι της Amazon προτιμούν άνδρες υποψηφίους για πρόσληψη εις βάρος των γυναικών

H Amazon απέσυρε το ηλεκτρονικό σύστημα προσλήψεων. Ο τεχνολογικός κολοσσός προέβη σε αυτήν την κίνηση επειδή ο τρόπος με τον οποίο είχε ρυθμιστεί το σύστημα ώστε να κάνει τις επιλογές οδηγούσε σε διακρίσεις εις βάρος των γυναικών υποψηφίων.

Πρόκειται για σύστημα βασισμένο σε μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης, το οποίο εκπαιδεύθηκε ώστε, βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων και λέξεων, να διατρέχει και να επεξεργάζεται εκατοντάδες χιλιάδες βιογραφικά.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές της Αmazon, τα εν λόγω

μοντέλα, που εγκαινιάστηκαν πριν από τέσσερα χρόνια, στοχεύουν στην αυτοματοποίηση της διαδικασίας αναζήτησης των καλύτερων επαγγελματιών, όπως μας ενημερώνει το Reuters.

Μέσω αυτών βαθμολογούνται τα προσόντα με αστερίσκους (από έναν έως πέντε). Οπως λένε μερικοί, κάτι ανάλογο συμβαίνει και στην αξιολόγηση των προϊόντων της Amazon από τους καταναλωτές.

«Ολες οι εταιρείες θέλουν ένα τέτοιο εργαλείο, το οποίο να εξετάζει 100 βιογραφικά και να διαλέγει τα πέντε καλύτερα», επισημαίνουν οι προαναφερθείσες πηγές. Βέβαια, όπως προσέθεσαν, η επιλογή των υπαλλήλων δεν γινόταν αποκλειστικά και μόνον με τη χρήση των αυτοματοποιημένων μοντέλων.

Ωστόσο, όπως εκ των υστέρων διαπίστωσαν οι αρμόδιοι μηχανικοί της Amazon, το σύστημα προσλήψεων, βάσει συγκεκριμένων αλγορίθμων, είχε εκπαιδευθεί να προτιμά τους άνδρες υποψηφίους εις βάρος των γυναικών.

Συγκεκριμένα, βαθμολογούσε αρνητικά τα βιογραφικά σημειώματα που περιείχαν λέξεις και φράσεις όπως «γυναικείο/γυναικεία» και «επικεφαλής της γυναικείας ομάδας σκακιού». Επιπλέον, το ίδιο έκανε και στα βιογραφικά σημειώματα όπου αναφερόταν ότι η υποψήφια αποφοίτησε από σχολείο θηλέων. Εδινε επίσης λίγη σημασία σε ικανότητες που είναι συνηθισμένες στην υψηλή τεχνολογία, όπως το να μπορεί κανείς να δημιουργεί μια γλώσσα προγραμματισμού.

Τελικά, η ομάδα διαλύθηκε από την Amazon. Πάντως, παρά τα μειονεκτήματα των αυτοματοποιημένων συστημάτων προσλήψεων, πολλές εταιρείες στρέφονται σε αυτά. Ο Kέβιν Πάρκερ, επικεφαλής της νεοφυούς εταιρείας στελέχωσης επιχειρήσεων HireVue, τονίζει ότι βοηθάει ο αυτοματισμός στο να αποφευχθεί η πεπατημένη όσον αφορά την επιλογή προσωπικού. Στις ΗΠΑ οι απόφοιτοι του Χάρβαρντ και του Γέιλ είχαν προβάδισμα στις προσλήψεις.

Η εταιρεία του κ. Πάρκερ δίνει μικρότερη βαρύτητα στο βιογραφικό σημείωμα και αναλύει, μεταξύ άλλων, την έκφραση του προσώπου του συνεντευξιαζόμενου και τον τρόπο εκφοράς του λόγου.

Νέα AMAZON ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ Απόκρυψη Sidebar
Keywords
Τυχαία Θέματα