«Ανάσα ελευθερίας» στο Cine Δράση Βριλησσίων

Η ταινία «Ανάσα ελευθερίας» προβάλλεται την Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2019 στις 20:15 στην αίθουσα «Ν. Εγγονόπουλος» στο πάρκο «Μίκης Θεοδωράκης» (ΤΥΠΕΤ, Π. Μπακογιάννη 38-42, Βριλήσσια) από το Cine Δράση της Δημοτικής Κίνησης Βριλησσίων Δράση για μια Άλλη Πόλη.

Λίγα λόγια για την ταινία από το Cine Δράση

Ισλανδία, 2018. Διάρκεια: 95′. Σκηνοθεσία – Σενάριο: Ísold

Uggadóttir. Πρωταγωνιστούν: Kristín Þóra Haraldsdóttir, Babetida Sadjo, Patrik Nökkvi Pétursson, Þorsteinn Bachmann, Gunnar Jónsson, Sveinn Geirsson.

Η νεαρή Ισλανδή Ísold Uggadóttir κάνει το εντυπωσιακό σκηνοθετικό και σεναριακό της ντεμπούτο με την «Ανάσα Ελευθερίας» ένα φιλμ ρεαλιστικό και βαθιά ανθρωπιστικό που κινείται στα βήματα του σινεμά του Κεν Λόουτς και των αδελφών Νταρντέν. Φιλμ που εντυπωσίασε κοινό και κριτικούς και απέσπασε το Βραβείο Σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ του Σάντανς (2018), το Βραβείο Κοινού-Fischer στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας «Νύχτες Πρεμιέρας» (2018) και το Βραβείο της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών στο Φεστιβάλ του Γκέτεμποργκ την ίδια χρονιά.

Η «Ανάσα Ελευθερίας» είναι ταυτόχρονα ένα ζεστό κοινωνικό δράμα και ένα σχόλιο για το προσφυγικό, την οικονομική κρίση, τον επαναπροσδιορισμό της οικογένειας, τη διαφορετικότητα. Ένα έργο που αναδεικνύει τα καλύτερα στοιχεία κάθε θεατή και κινητοποιεί την ευαισθησία και την ανάγκη κατανόησης του «άλλου» πέρα από τις προσταγές των νόμων και τις ατομικές αγκυλώσεις. Μια πραγματική Ανάσα Ανθρωπιάς και Ελευθερίας.

Στο Ρέικιαβικ της Ισλανδίας ζει η Λάρα μια νεαρή ανύπαντρη μητέρα, άνεργη και καταχρεωμένη που προσπαθεί να ξεφύγει από ένα δύσκολο παρελθόν της και να εξασφαλίσει στέγη και τροφή για τον μικρό της γιο. Απογοητευμένη από την πενιχρή οικονομική της κατάσταση βλέπει ξαφνικά τη ζωή της να βελτιώνεται όταν της ζητούν να εκπαιδευτεί για να εργαστεί στο τελωνείο του αεροδρομίου ως ελεγκτής διαβατηρίων. Στη διάρκεια της βάρδιας της, στην πρώτη της κιόλας ημέρα στη δουλειά, διορθώνοντας την παράλειψη ενός συναδέλφου της θα εντοπίσει ότι τα ταξιδιωτικά έγγραφα μιας επιβάτιδας είναι πλαστά. Η κάτοχος τους μια επίσης ανύπαντρη μητέρα, πρόσφυγας από την Γουινέα-Μπισάου ταξιδεύει παράνομα στον Καναδά, με την αδελφή και την κόρη της για να ενωθεί με την υπόλοιπη οικογένεια της. Ο υπερβάλλον ζήλος της νεοδιορισμένης Λάρα θα καταστρέψει τα όνειρα της να ξεφύγει από τη σκληρή πραγματικότητα της πατρίδας της και τον θανάσιμο κίνδυνο που αντιμετωπίζει εκεί λόγω των σεξουαλικών προτιμήσεων της. Εξ αιτίας της Λάρα δεν θα επιβιβαστεί στο αεροπλάνο και αντί να της χορηγηθεί άσυλο θα συλληφθεί και θα μεταφερθεί σε κέντρο κράτησης. Αλλά καθώς η ζωή παίζει πάντα περίεργα παιχνίδια οι δρόμοι των δύο γυναικών συναντιούνται πάλι και πάλι. Παρ΄ όλες τις πολιτιστικές διαφορές και τις αντιξοότητες και παρά το γεγονός ότι η μία είναι υπαίτιος της δυστυχίας της άλλης ανάμεσα τους θα δημιουργηθεί ένας δυνατός και άρρηκτος δεσμό. Και οι δυο αντιλαμβάνονται ότι αυτή η σχέση είναι ίσως και η μόνη τους ελπίδα απέναντι σε ένα άδικο και απρόσωπο σύστημα και ότι η μεταξύ τους αλληλεπίδραση θα τις βοηθήσει να βάλουν ξανά τη ζωή τους στο δρόμο που επιθυμούν.

Η Ísold Uggadóttir διαπραγματεύεται το θέμα της δίνοντας έμφαση σε χαρακτηριστικά όπως η τρυφερότητα, η αγάπη, η ειλικρίνεια, ο αυθορμητισμός, η αλληλεγγύη, η φιλία. Αναπτύσσει επί της οθόνης δύο στιβαρούς γυναικείους χαρακτήρες. Σκιαγραφεί διακριτικά τη μεταξύ τους ιστορία. Αποφεύγει συναισθηματικές παγίδες και φτηνούς μελοδραματικούς εκβιασμούς. Εξετάζει τα θέματα της με ψύχραιμο και ρεαλιστικό βλέμμα κόντρα στο ρεύμα της εποχής που επιτάσσει την όξυνση των κοινωνικών αντιθέσεων, την διόγκωση των αδικιών σε βάρος των αδύναμων και ευνοεί εμπάθειες, υπερβολές, απολυτότητες. Καταγράφει με ειλικρίνεια και σεβασμό τη δραματική πραγματικότητα της σύγχρονης μετακίνησης πληθυσμών και περιγράφει τα ουσιαστικά προβλήματα επιβίωσης ανθρώπων που ζουν με τα ψίχουλα που τους δίνονται ως μισθός «έναντι απασχόλησης». Έχει συγκεκριμένη αντιρατσιστική θέση χωρίς όμως να κατακρίνει τις ανθρώπινες αδυναμίες ακόμη και όταν, όπως κάποιες της Λάρα, καταλήγουν να βάζουν σε κίνδυνο το πιο αγαπημένο της άτομο, το παιδί της. Περιγράφει εντυπωσιακά την απρόσμενη συνάντηση των δύο γυναικών, αιχμάλωτων σε πρωτόγνωρες καταστάσεις που φαινομενικά έχουν αντικρουόμενα συμφέροντα, αλλά στην ουσία έχουν πολλά κοινά στοιχεία. Και οι δύο τα βγάζουν πέρα με δυσκολία. Και οι δυο είναι εξόριστες από το όνειρο της σύγχρονης κλειστής Ευρώπης.

Καθοριστική στο εξαιρετικό αποτέλεσμα είναι η συμβολή των δύο πρωταγωνιστριών Kristín Þóra Haraldsdóttir, Babetida Sadjo και του μικρού Patrik Nökkvi Pétursson στον ρόλο του γιου της Λάρα. Και οι τρεις με ερμηνείες ταλαντούχες, ρεαλιστικές, ζεστές συνθέτουν τρεις χαρακτήρες συγκινητικούς και μια όμορφη ομάδα που ο καθένας θα ήθελε να είναι μέλος της.

The post «Ανάσα ελευθερίας» στο Cine Δράση Βριλησσίων appeared first on Ενυπόγραφα.

Keywords
Τυχαία Θέματα