Για τον νέο εκλογικό νόμο συζήτησαν ΚΕΔΕ και Συντονιστική Επιτροπή Δικτύου Κοινοτήτων Ελλάδος

Μέσω τηλεδιάσκεψης έγινε, το απόγευμα της Δευτέρας (8/2), συζήτηση μεταξύ του προεδρείου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) και της Συντονιστικής Επιτροπής Δικτύου Κοινοτήτων Ελλάδος, όπως ενημερώνει η Ένωση.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, αντικείμενο της συνάντησης που έγινε μετά από αίτημα της Συντονιστικής Επιτροπής του Δικτύου Κοινοτήτων, ήταν οι αλλαγές που προβλέπει ο νέος εκλογικός νόμος για τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Η

ΚΕΔΕ στο πλαίσιο της συζήτησης που έχει ανοίξει για τις αλλαγές στις αυτοδιοικητικές εκλογές και μέχρι την επίσημη παρουσίαση του νόμου στη «Διαύγεια», όπως είχε συζητηθεί και στο προηγούμενο Διοικητικό Συμβούλιο, τονίζει ότι πέραν της διαδικασίας εκλογής εκείνο που είναι εξίσου σημαντικό είναι οι αρμοδιότητες και η θεσμική τους θωράκιση σε κάθε Δήμο της χώρας.

Η ΚΕΔΕ ζήτησε από τη Συντονιστική Επιτροπή, που αποτελεί μη θεσμικό φορέα, να ορίσει έναν εκπρόσωπό της ο οποίος θα κληθεί να συμμετάσχει σε επόμενη συνεδρίαση Δ.Σ. της Ένωσης, όταν θα έχει δημοσιευθεί το τελικό νομοσχέδιο, ώστε να ακουστεί και η άποψη των τοπικών κοινοτήτων στην διαβούλευση που θα γίνει.

Η Συντονιστική Επιτροπή του Δικτύου Κοινοτήτων ως βασικό της αίτημα έχει την διατήρηση της ξεχωριστής κάλπης στην ανάδειξη των Κοινοτήτων και επεσήμανε ότι οι προβλέψεις του νέου σχεδίου νόμου μπορεί να δημιουργήσει ανισότητα αλλά και πιθανό αφανισμό των χωριών.

Ζήτησε ακόμη ξεκάθαρες αρμοδιότητες για λήψη αποφάσεων, πόρους για την καθημερινότητα και εξορθολογισμό των διαδικασιών για τη χρήση της πάγιας προκαταβολής, ισότιμη συμμετοχή στα Δημοτικά Συμβούλια, Διοικητικές αρμοδιότητες στα όρια των Κοινοτήτων, να διατηρηθεί ο όρος «πρόεδρος» και όχι να γίνει εκπρόσωπος και την εκπροσώπηση των Κοινοτήτων στις ΠΕΔ και στην ΚΕΔΕ.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου, δήλωσε:

Το βασικό ζήτημα είναι η διάθεση συνεργασίας των Τοπικών Συμβουλίων με τη δημοτική αρχή. Εφόσον υπάρχει διάθεση να συνεργαστούν, δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα για τις τοπικές κοινωνίες με οποιονδήποτε εκλογικό νόμο. Σημασία έχει η επόμενη μέρα και οι αρμοδιότητες. Προφανώς και πρέπει να διασφαλιστεί ο ρόλος των προέδρων. Η ξεχωριστή κάλπη δημιούργησε, ίσως σε κάποιους, την ψευδαίσθηση ότι μιλάμε για εκ νέου δημιουργία κοινοτήτων, ενώ αυτό δεν ισχύει από το 1998 με τον «Καποδίστρια».

Άλλωστε, δεν είναι δυνατόν άλλα έργα να προγραμματίζει μία ψηφισμένη δημοτική αρχή και άλλες να είναι οι προτεραιότητες ενός τοπικού συμβουλίου. Χρειάζεται συνεργασία, συνεννόηση και συναντίληψη.

Για τον αριθμό των δημοτικών συμβούλων, θεωρούμε πως θα πρέπει να ξαναδούμε την διάταξη, προκειμένου να αποφύγουμε ακραίες μειώσεις που φτάνουν έως και το 38%. Η θέση μας είναι ότι το όριο εκλογής σε επαρχιακούς Δήμων των 500 κατοίκων θα πρέπει να μειωθεί σε 400 ή 300. Σχετικές δηλώσεις διαβάζουμε πως έκανε και ο υπουργός Εσωτερικών.

Επαναλαμβάνω ότι το βασικό ζητούμενο είναι η συνεργασία με τα Τοπικά Συμβούλια, που οι περισσότεροι δήμαρχοι το πράττουν.

Για τα Τοπικά Συμβούλια στις πρωτεύουσες των Νομών, δυστυχώς δεν υπάρχουν αρμοδιότητες, σε αντίθεση με τα χωριά που ο πρόεδρος είναι επιφορτισμένος με την έργα καθημερινότητας. Παρ’ όλα αυτά, πιστεύουμε ότι σε Δήμους που έχουν στην έδρα τους πολλούς οικισμούς, πολλά χωριά, αυτά πρέπει να εκπροσωπούνται και πρέπει να δούμε το θέμα στη διαβούλευση με το υπουργείο.

Για την πάγια προκαταβολή που θέσατε, και που προφανώς δεν είναι θέμα του εκλογικού νόμου, πρέπει να δουλέψουμε για να φτιαχτεί ένα νομικό πλαίσιο που θα λειτουργεί με ταχύτητα και ξεκάθαρα ενάντια στη γραφειοκρατία που δεν βοηθά κανέναν. Ούτε τους προέδρους ούτε τις υπηρεσίες να τη διαχειριστούν.

Επίσης μπορεί να γίνει συζήτηση για την εκλογή των προέδρων, όχι μόνο από τον συνδυασμό των δημάρχων. Η προσωπική μου άποψη είναι ότι κάθε χωριό μπορεί να έχει πρόεδρο αυτόν που έχει επιλέξει και ας μην είναι από το ψηφοδέλτιο του δημάρχου.

Οι πρόεδροι είναι ένα εργαλείο στα χέρια κάθε δημοτικής αρχής και μαζί πρέπει να λειτουργούν για το καλό κάθε χωριού. Πρέπει να διασφαλίσουμε συναινέσεις για το καλό των πολιτών που μας εμπιστεύονται.

Συμμετέχοντες

Στην τηλεδιάσκεψη πήραν μέρος από την ΚΕΔΕ -εκτός του προέδρου, Δημήτρη Παπαστεργίου- ο γενικός γραμματέας, Δημήτρης Καφαντάρης και ο γενικός διευθυντής, Γιάννης Καραγιάννης.

Από την Συντονιστική Επιτροπή Δικτύου Κοινοτήτων συμμετείχαν:

Ιωάννης Βουτσινός, πρόεδρος Κοινότητας Γαλησσά Δήμου Σύρου-Ερμούπολης, Όλγα Δασκαλή, πρόεδρος Κοινότητας Μεσολογγίου Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, Παναγιώτης Λύρας, πρόεδρος Κοινότητας Καλαμάτας Δήμου Καλαμάτας, Ισαάκ Νικολαΐδης, πρόεδρος Κοινότητας Πτολεμαΐδας Δήμου Εορδαίας, Πελαγία Χρυσανθοπούλου, πρόεδρος Κοινότητας Εξαλόφου Δήμου Λαγκαδά, Κίμων Χρυσίδης, πρόεδρος Κοινότητας Περάματος Δήμου Λέσβου.

The post Για τον νέο εκλογικό νόμο συζήτησαν ΚΕΔΕ και Συντονιστική Επιτροπή Δικτύου Κοινοτήτων Ελλάδος appeared first on Ενυπόγραφα.

Keywords
Τυχαία Θέματα