«Πόλεμος» στα σχολεία για τις καταλήψεις – Τι λένε κόμματα και φορείς

«Θόρυβο» όσο και αντιπαραθέσεις έχουν προκαλέσει οι καταλήψεις σχολείων ιδιαίτερα στη Μακεδονία, σχετικά με την Συμφωνία των Πρεσπών. Αρκετά σχολεία στη Βόρεια Ελλάδα, έκλεισαν την προηγούμενη εβδομάδα με τους μαθητές να συμμετέχουν σε κινητοποιήσεις όπου τα συνθήματα κινούνταν από το «Μακεδονία ξακουστή» και έφταναν ως και επικλήσεις μεγαλοϊδεατισμού με το «Η Κύπρος

είναι ελληνική και η Μικρά Ασία».

Κυβέρνηση, καθηγητές αλλά και φορείς των μαθητών αποδίδουν τις καταλήψεις σε παρέμβαση της Χρυσής Αυγής στα σχολεία. Από την πλευρά της η Χρυσή Αυγή, είναι η μόνη που έχει «αγκαλιάσει» τις σχετικές κινητοποιήσεις, στοχοποιώντας μάλιστα και περιπτώσεις καθηγητών που προσπάθησαν να πείσουν τους μαθητές να μην προχωρήσουν σε κατάληψη.

Οι καταλήψεις, δεν φαίνεται πάντως να είχαν ιδιαίτερη απήχηση και περιορίστηκαν σε ελάχιστα σχολεία και για σύντομο χρονικό διάστημα, ενώ δεν ήταν λίγες και οι περιπτώσεις που οι ομάδες των μαθητών που προσπάθησαν να πιέσουν προς την κατεύθυνση της κατάληψης με τα συγκεκριμένα αιτήματα, βρήκαν μπροστά τους την άρνηση των συμμαθητών τους.

Με δημόσια τοποθέτησή του, ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, κάλεσε όλα τα κόμματα του «δημοκρατικού τόξου» να πάρουν θέση για τη δράση της Χρυσής Αυγής στα σχολεία, επιτιθέμενος παράλληλα στη Νέα Δημοκρατία για «αφωνία». Την ίδια έκκληση απηύθυνε από τη Βουλή και η υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Όλγα Γεροβασίλη, με τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, του ΚΚΕ και του Ποταμιού να καταδικάζουν πράγματι την δράση της ακροδεξιάς οργάνωσης στα σχολεία.

Σύμφωνα με γαλάζιες πηγές πάντως η «Νέα Δημοκρατία είναι κάθετη αντίθετη στις καταλήψεις και αποδοκιμάζει σε όλους τους τόνους όσους τους υποκινούν ή τις ενθαρρύνουν» ενώ τόνιζαν χαρακτηριστικά πως «Δεν θα γίνουμε ούτε ΣΥΡΙΖΑ, ούτε Χρυσή Αυγή».

Κατά των συγκεκριμένων καταλήψεων, έχουν στραφεί ακόμα οι καθηγητές μέσω της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης και του μέλους του Δ.Σ., Ελένης Ζωγραφάκη, που με δηλώσεις της στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων, σημείωνε «Η ΟΛΜΕ καταδικάζει τέτοια φαινόμενα, όχι μόνο διχαστικά φαινόμενα, αλλά φαινόμενα που υποκρύπτουν φασισμό εντέλει».

Αντίστοιχη στάση κράτησαν και οι μαθητές, με ανακοινώσεις του Συντονιστικού οργάνου τους, τόσο σε Αθήνα όσο και σε Θεσσαλονίκη, με τις οποίες στρέφονται «κατά των φασιστών», ενώ σε περιπτώσεις όπως σε σχολείο της Φλώρινας, σημείωναν στις ανακοινώσεις τους κατά των εθνικιστικών αιτημάτων «Δεν απαντάμε στον εθνικισμό με εθνικισμό, γιατί γνωρίζουμε πολύ καλά ότι δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα με τους συμμαθητές μας στα Σκόπια, στη Βουλγαρία ή την Αλβανία».

Κατά των καταλήψεων τάχθηκε και ο Δήμαρχος Αθήνας και στέλεχος του Κινήματος Αλλαγής, Γιώργος Καμίνης, δηλώνοντας: «Η ακροδεξιά ρητορική του μίσους δεν έχει καμία σχέση με τον πατριωτισμό, δεν έχει καμία θέση στα σχολεία. Οι μαθητές ανέκαθεν αγωνίζονταν κατά του φασισμού και υπέρ της ελευθερίας. Δεν θα παραδώσουμε τα σχολεία στη Xρυσή Aυγή και στις παραφυάδες της».

Πηγή: reader.gr

The post «Πόλεμος» στα σχολεία για τις καταλήψεις – Τι λένε κόμματα και φορείς appeared first on Ενυπόγραφα.

Keywords
Τυχαία Θέματα