Στοιχεία-σοκ για την καραντίνα: Πόσο αυξήθηκαν η βία με θύματα παιδιά και η εφηβική παραβατικότητα

Σοκαριστικά είναι τα στοιχεία που καταγράφηκαν και παρουσιάζονται από την «Πρωτοβουλία για το Παιδί» για το 2020 -και ενώ η ελληνική κοινωνία βιώνει την πρωτόγνωρη συνθήκη του παρατεταμένου lockdown.

Σύμφωνα με την «Πρωτοβουλία για το Παιδί», συνεργαζόμενο φορέα της Ένωσης «Μαζί για το Παιδί», που εδρεύει στη Βέροια, στο διάστημα της καραντίνας τα περιστατικά βίας σε βάρος των παιδιών ήταν περισσότερα, ενώ στις μισές περιπτώσεις γονείς που δεν παρουσίαζαν εμφανείς δυσλειτουργίες κατά το παρελθόν, έφτασαν σε σημείο να

χρησιμοποιήσουν σωματική βία, με σκοπό την τιμωρία και την πειθαρχία σε περιπτώσεις ανυπακοής.

Στην κατηγορία των εφήβων, αντίθετα, τα ποσοστά σωματικής κακοποίησης από γονείς δεν παρουσίασαν αξιοσημείωτη μεταβολή.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, αυξήθηκαν κατά 50% τα αιτήματα των γονέων για παροχή συμβουλευτικής και ψυχολογικής υποστήριξης, εξαιτίας των δυσμενών συνθηκών που δημιουργεί η εναντιωματική συμπεριφορά των εφήβων.

Ναρκωτικές ουσίες και παραβατικότητα… από 13 ετών

Μέσα από τη διαχείριση συγκεκριμένων περιστατικών, διαφαίνεται ότι μειώνεται διαρκώς ο μέσος όρος ηλικίας πρώτης επαφής των εφήβων με τις ουσίες -υπολογίζεται το 13ο έτος- με κυρίαρχη ουσία επιλογής το χασίς.

Όσο αυξάνεται η ηλικία των εφήβων -16ο έτος και άνω- παρατηρείται ότι πειραματίζονται και με άλλες ουσίες (παραισθησιογόνα, χάπια, κ.λπ.).

Παράλληλα, αυξάνεται και το ποσοστό των εφήβων που ασχολούνται με παραβατικές πράξεις. Εκτός από τις πράξεις της κλοπής, της διάρρηξης και της καταστροφής ξένης περιουσίας, συναντώνται όλο και συχνότερα περιπτώσεις εφήβων που εμπλέκονται στην εμπορία ουσιών, προσφέροντας χασίς με χρηματικό αντίτιμο σε συνομηλίκους.

Σε σύγκριση με το έτος 2019, φαίνεται ότι το ποσοστό τέτοιων περιπτώσεων έχει αυξηθεί κατά 30%.

Τι ευθύνεται για την παραβατικότητα των εφήβων;

Η «Πρωτοβουλία για το Παιδί» επισημαίνει ότι πολύ συχνά η έκφραση βίας και η εκδήλωση της παραβατικής συμπεριφοράς από παιδιά και εφήβους προέρχεται από τη συναισθηματική παραμέληση των γονέων προς αυτά, από την έλλειψη δημιουργίας ασφαλών πρωταρχικών σχέσεων, από την έλλειψη της σωστής οριοθέτησης, από τη χαλάρωση των ηθικών αξιών και από την έλλειψη σεβασμού σε βασικούς θεσμούς της κοινωνίας.

Άγχος, κατάθλιψη και κατανάλωση αλκοόλ από τους γονείς

Τα στατιστικά στοιχεία που αφορούν τους γονείς έδειξαν αύξηση κατά 15% στα ποσοστά χρήσης αλκοόλ και ηρεμιστικών, ως μέσο ανακούφισης από αρνητικά συναισθήματα -που σε συνδυασμό με άλλους στρεσογόνους παράγοντες, μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω έκπτωση της κοινωνικής τους λειτουργικότητας.

Επιπλέον αυξήθηκαν κατά 10% τα αιτήματα για θέματα εξάρτησης γονέα από το αλκοόλ, κατά 25% τα αιτήματα για ψυχολογική υποστήριξη ατόμων με αγχώδεις διαταραχές και κατά 20% τα αιτήματα που αφορούσαν καταθλιπτικές διαταραχές.

Τεράστια άνοδος, της τάξης του 60%, παρουσιάζεται στον αριθμό των περιπτώσεων οικογενειών που αναζητούν υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής υποστήριξης για υποθέσεις γονεϊκής αποξένωσης.

Ποιο είναι «το κλειδί» της πρόληψης;

Η «Πρωτοβουλία για το Παιδί» επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι το ξέσπασμα της επιδημίας οδήγησε στο να περιέλθουν σε μια κατάσταση κρίσης άτομα, κοινωνικές δομές και ομάδες, αλλά και κοινότητες καθώς και η ίδια η οικογένεια.

Υπογραμμίζει ότι το διαδίκτυο αποτελεί πια σημαντικό μέρος της καθημερινότητας όλων των μελών της οικογένειας και υπενθυμίζει ότι η επιστημονική ομάδα της Γραμμής 115 25 της Ένωσης «Μαζί για το Παιδί» δίνει τις δικές της κατευθύνσεις, οι οποίες λειτουργούν ως ασπίδα προστασίας στα παιδιά αλλά και στους γονείς.

Τονίζει δε πως η επικοινωνία και η ποιότητα αυτής, με έμφαση στην διαχείριση των συναισθημάτων είναι το κλειδί της πρόληψης άσχημων και κατ’ επέκταση βίαιων συμπεριφορών.

Πηγή: reader.gr

The post Στοιχεία-σοκ για την καραντίνα: Πόσο αυξήθηκαν η βία με θύματα παιδιά και η εφηβική παραβατικότητα appeared first on Ενυπόγραφα.

Keywords
Τυχαία Θέματα