«Innomed-Up»: Μια δημιουργική προσέγγιση για τα απορρίμματα

Οι μεσογειακές πόλεις αντιμετωπίζουν σχεδόν στο σύνολό τους προβλήματα στη διαχείριση των απορριμμάτων. Ταυτόχρονα, όμως, διαθέτουν και μια μακρά παράδοση στις δημιουργικές και πολιτιστικές δραστηριότητες. Ενα νέο πρόγραμμα, στο οποίο τέθηκε επικεφαλής το ΕΜΠ, θα προσπαθήσει να συνδυάσει αυτά τα δύο χαρακτηριστικά, με συντονισμένες δράσεις σε έξι πόλεις της Μεσογείου.

Το πρόγραμμα ονομάζεται «Innomed-Up» (προωθώντας την επανάχρηση στην κυκλική οικονομία μέσω της καινοτομίας και της εκπαίδευσης στη δημιουργική βιομηχανία των μεσογειακών

πόλεων) και η επίσημη έναρξή του έγινε χθες στην Αθήνα. Συμμετέχουν πέντε χώρες (Ελλάδα, Ιταλία, Ιορδανία, Τυνησία και Παλαιστίνη) και οι δραστηριότητές του θα αναπτυχθούν στο ιστορικό κέντρο έξι πόλεων (Αθήνα, Πράτο και Παλέρμο, Αμμάν, Τύνιδα και Χεβρώνα). «Η διαχείριση των αποβλήτων είναι ένα σοβαρό πρόβλημα για τις τοπικές αρχές σε πολλές μεσογειακές χώρες, ιδίως στις αναπτυσσόμενες. Η βελτίωση της αποκομιδής δεν είναι αρκετή, πρέπει να αλλάξει ο τρόπος σκέψης μας», εξηγεί στην εφημερίδα «Καθημερινή» η Σοφία Αυγερινού-Κολώνια, συντονίστρια του προγράμματος και ομότιμη καθηγήτρια στο τμήμα Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ. «Στόχος του προγράμματος είναι να προτείνουμε μια νέα στρατηγική στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας: να δημιουργήσουμε μια δικτύωση σε διασυνοριακό επίπεδο. Να δώσουμε νέες γνώσεις σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις του δημιουργικού τομέα και να ενισχύσουμε συνεταιριστικές μορφές επιχειρηματικότητας, για ανθρώπους που δεν έχουν πολύ καλή πρόσβαση στην απασχόληση».

Το πρόγραμμα θα έχει διάρκεια τριών ετών και προϋπολογισμό 2,8 εκατ. ευρώ (χρηματοδοτείται κατά 90% από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Γειτονίας). Εκτός από το ΕΜΠ, από ελληνικής πλευράς συμμετέχει η εταιρεία διαχείρισης απορριμμάτων ΕΤΕΜ ως τεχνικός σύμβουλος, ενώ οι υπόλοιποι εταίροι είναι οι δήμοι Τύνιδας (όπου μάλιστα η δήμαρχος είναι γυναίκα) και Πράτο, το πανεπιστήμιο Birzeit της Παλαιστίνης και δύο ΜΚΟ από Ιταλία και Ιορδανία.

Οι δράσεις που θα αναπτυχθούν την επόμενη τριετία σχεδιάζονται αυτή την περίοδο. Για παράδειγμα, όπως ανέφερε ο καθηγητής του ΕΜΠ Ματθαίος Παπαβασιλείου, ένα από τα προγράμματα θα αφορά τη δευτερογενή χρήση εξαρτημάτων υπολογιστών και άλλων αντικειμένων για τη δημιουργία νέων μηχανημάτων, παιχνιδιών, κοσμημάτων κ.λπ., «νέα προϊόντα από μια πρώτη ύλη που σήμερα καταλήγει στις χωματερές». Στο πλαίσιο αυτό θα δημιουργηθούν ειδικά σημεία, στα οποία οι πολίτες θα αφήνουν τέτοια υλικά, τα οποία θα συλλέγονται από ένα ειδικά μετασκευασμένο ποδήλατο και θα καταχωρίζονται σε ηλεκτρονική πλατφόρμα για κάθε ενδιαφερόμενο.

Keywords
Τυχαία Θέματα