LIFE TERRACESCAPE: Οι αιμασιές της Άνδρου εθελοντικά στον αγώνα για το Κλίμα

Το Πράσινο Ταμείο διοργάνωσε Διεθνή Συνάντηση Εργασίας για τη Συμμετοχική Επιστασία Γης στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού έργου LIFE TERRACESCAPE “Μετατροπή των εγκαταλειμμένων τοπίων αναβαθμίδων σε πράσινες υποδομές μέσω συμμετοχικής επιστασίας γης για καλύτερη προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή” (LIFE 16 CCA/GR/000050), από 23 έως 25 Απριλίου 2018, στην Αθήνα και στην Άνδρο.

Στόχος της συνάντησης ήταν ο σχεδιασμός του Οργανισμού Συμμετοχικής Επιστασίας Γης (land stewardship), ενός καινοτόμου εργαλείου που

εφαρμόζεται για πρώτη φορά στη χώρα μας, με σκοπό τη διευκόλυνση της συμμετοχής ιδιοκτητών και χρηστών γης στη διατήρηση ενός λειτουργικού και αειφόρου γεωργικού τοπίου στην Άνδρο. Η συμμετοχική επιστασία γης αφορά στην εθελοντική συνεργασία μικρο-ιδιοκτητών γης, αγροτών, τοπικής αυτοδιοίκησης, ερευνητικών φορέων, καθώς και τοπικών επιχειρήσεων, για την εφαρμογή φιλικών προς το περιβάλλον πρακτικών καλλιέργειας και για την προστασία του αγροτικού τοπίου, με σύγχρονες, κοινωνικά και οικονομικά βιώσιμες πρακτικές.

Στη συνάντηση ήταν προσκεκλημένοι ειδικοί επιστήμονες από την Καταλονία (μη κυβερνητικός οργανισμός XCT - Xarxa de Custodia del Territori - Δίκτυο Συμμετοχικής Επιστασίας Γης), με μεγάλη εμπειρία στην υλοποίηση δράσεων για την προώθηση της επιστασίας της γης ως στρατηγικής διατήρησης των φυσικών και πολιτιστικών τοπικών πόρων και αξιών της Καταλονίας.

Η συνάντηση έλαβε χώρα στον χώρο του Πράσινου Ταμείου κατά την πρώτη ημέρα, και στην Άνδρο κατά τη δεύτερη και τρίτη, όπου και πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις σε επιλεγμένες περιοχές υλοποίησης του έργου στο νησί.

Στη διάρκεια της τριήμερης συνάντησης, υπήρξε η ευκαιρία ανταλλαγής απόψεων και διερεύνησης δυνατοτήτων για τον καλύτερο σχεδιασμό του Οργανισμού Συμμετοχικής Επιστασίας Γης, μέσα από εισηγήσεις και διαβουλεύσεις, επισκέψεις σε επιλεγμένες περιοχές, καθώς και συναντήσεις με τοπικούς φορείς και ενδιαφερόμενους. Η καθοδήγηση από τους ειδικούς επιστήμονες του οργανισμού XCT συνέβαλε στην αναζήτηση των καλύτερων σεναρίων και πρόκειται να ενσωματωθεί δημιουργικά στην ανάπτυξη του σχεδίου για τη δημιουργία του Οργανισμού. Συμπερασματικά, η συνάντηση διεξήχθη παραγωγικά και εποικοδομητικά, προετοιμάζοντας το έδαφος για επιτυχή εφαρμογή Συμμετοχικής Επιστασίας Γης στο νησί της Άνδρου.

Το έργο υλοποιείται από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου σε συνεργασία με τον Δήμο Άνδρου, το Πράσινο Ταμείο, το Πανεπιστήμιο Αθηνών, τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, και το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, με την οικονομική υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Keywords
Τυχαία Θέματα