ΝΔ για θαλάσσια χωροταξία: Ο αιγιαλός να παραμείνει στον χερσαίο σχεδιασμό

του Θοδωρή Καραουλάνη

Τη μεγάλη καθυστέρηση της Κυβέρνησης με την οποία η Βουλή νομοθετεί και εντάσσει στο εθνικό δίκαιο την ευρωπαϊκή οδηγία για το θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό, επισήμανε κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής, ο Βουλευτής της ΝΔ Α’ Πειραιώς και Νήσων και αναπληρωτής τομεάρχης Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Κώστας Κατσαφάδος, στη χθεσινή συζήτηση για το νομοσχέδιο «Ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία της Οδηγίας 2014/89/ΕΕ "περί θεσπίσεως

πλαισίου για το θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό" και άλλες διατάξεις», το οποίο υπερψηφίστηκε. Επιπλέον ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ πήρε θέση και στο βασικό δίλημμα που προέκυψε κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου, δηλαδή στο αν ο θαλάσσιος χωροταξικός σχεδιασμός πρέπει να εκτείνεται και στον αιγιαλό και την παράκτια ζώνη.

Η βασική θέση του Κώστα Κατσαφάδου ήταν ότι η Κυβέρνηση καθυστέρησε εδώ και δυο χρόνια να ενσωματώσει την Ευρωπαϊκή Οδηγία στην ελληνική νομοθεσία, γεγονός που δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να επιβληθεί στην Ελλάδα χρηματικό πρόστιμο.

«Κάλλιο αργά παρά ποτέ, κύριε Υπουργέ. Αρκεί, όμως, αυτή η καθυστέρηση, που είναι με δική σας ευθύνη, να μη συνοδεύεται και με χρηματικά πρόστιμα. Βεβαίως, λόγω αυτής της καθυστέρησης απομένουν στη χώρα λιγότερο από τρία χρόνια για την εκπόνηση θαλασσίων χωροταξικών σχεδίων, αφού η προθεσμία για την ολοκλήρωση του εθνικού θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού είναι ο Μάρτιος του 2021. Και αυτό είναι πάλι δικό σας αποτέλεσμα, κύριε Υπουργέ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κατσαφάδος.

Ο αναπληρωτής τομεάρχης Περιβάλλοντος & Ενέργειας αναφέρθηκε στη γεωπολιτική και γεωστρατηγική σημασία που έχει η θαλάσσια χωροταξία της χώρας μας «διότι τα θαλάσσια σύνορα της χώρας προσδίδουν την εικόνα ενός πραγματικά νησιωτικού και θαλάσσιου κράτους», στην περιβαλλοντική και οικολογική σημασία «γιατί η ολοκληρωμένη αρίθμηση, διευθέτηση και οργάνωση των χρήσεων της θάλασσας έχει ως αποτέλεσμα την προστασία του πολύτιμου για τη ζωή θαλάσσιου περιβάλλοντος και ταυτόχρονα, την προστασία των ιδίων των πλουτοπαραγωγικών πόρων με αειφόρα διαχείριση», αλλά και στο γεγονός ότι αγγίζει ζητήματα μείζονος σημασίας για την ελληνική οικονομία όπως είναι η τουριστική ανάπτυξη, τα λιμάνια, η ναυσιπλοΐα, τα αλιευτικά καταφύγια, τα ιχθυοτροφεία, οι θαλάσσιες μεταφορές εξόρυξης πετρελαίου, φυσικού αερίου και άλλων ενεργειακών πόρων, πρώτων υλών, ορυκτών και αδρανών υλικών για την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.

«Δυστυχώς, όμως, η Ελλάδα, η κατεξοχήν ναυτική και νησιωτική χώρα της Ευρώπης, δεν είχε και δεν έχει θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό. Και ερχόμαστε τώρα, ασθμαίνοντας, να ενσωματώσουμε μια Ευρωπαϊκή Οδηγία, ενώ θα έπρεπε για ιστορικούς, οικονομικούς και γεωγραφικούς λόγους να πρωτοστατούμε στην εκπόνηση αυτών των πολιτικών και να εξάγουμε εμείς το know-how και σε άλλες χώρες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κατά την ομιλία του, ο κ. Κατσαφάδος έκανε λόγο για προχειρότητα της Κυβέρνησης που όπως είπε, νομοθετεί χωρίς όραμα για την πατρίδα, αφού δεν υπάρχει εγκεκριμένη εθνική χωρική στρατηγική. «Παρατηρούμε την προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζει αυτό το σημαντικό νομοθέτημα η Κυβέρνηση, όπως και σε όλα τα προηγούμενα. Η λέξη στρατηγικός σχεδιασμός, στόχος και αποτέλεσμα δεν υπάρχουν στο λεξιλόγιό σας, με αποτέλεσμα να νομοθετείτε χωρίς όραμα για την πατρίδα. Υπάρχουν κάποιες εξαγγελίες εκ των οποίων ελάχιστες υλοποιούνται και με μεγάλη καθυστέρηση και κάποιες άλλες οι οποίες παραμένουν εξαγγελίες. Φέρνετε την κατάρτιση και την έγκριση της εθνικής χωρικής στρατηγικής για τον θαλάσσιο χώρο, χωρίς όμως την ύπαρξη εγκεκριμένης εθνικής χωρικής στρατηγικής, χωρίς να έχετε κανένα δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα. Δεν θα έπρεπε να καθορίζεται ότι μετά την ψήφιση του παρόντος νόμου σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, παραδείγματος χάριν ενός έτους, θα όφειλαν να κατατεθούν στο Εθνικό Συμβούλιο Χωροταξίας από τους αρμόδιους φορείς τα επιμέρους θαλάσσια χωροταξικά σχέδια; Παρότι η σημερινή Οδηγία είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, είναι ξεκάθαρο ότι στην υλοποίησή της θα υπάρξουν προβλήματα».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Κατσαφάδος πήρε θέση και στο βασικό ζητούμενο του νομοσχεδίου που προκάλεσε σημαντικές αντιπαραθέσεις και συζητήσεις, τόσο από εκπροσώπους φορέων όσο και από τις πολιτικές δυνάμεις του Κοινοβουλίου, δηλαδή για το αν θα πρέπει να εντάσσεται ο αιγιαλός και η παράκτια ζώνη στον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό αλλά και τη σχέση που θα έχει αυτός με τον υφιστάμενο χερσαίο σχεδιασμό. Ο Κώστας Κατσαφάδος, διαχωρίζοντας τη θέση της ΝΔ από της κυβέρνησης σε αυτό, επισήμανε ότι πρέπει να διατηρηθεί ρητά η παράκτια ζώνη στον χερσαίο χωροταξικό σχεδιασμό, έτσι ώστε να αποκλειστούν οι όποιες αλληλοεπικαλύψεις, συγκρούσεις και ασάφειες.

«Η επιλογή να συμπεριληφθεί η παράκτια ζώνη στη θαλάσσια χωροταξία με τον συγκεκριμένο τρόπο, θα δημιουργήσει σίγουρα νομικά προβλήματα σε έναν χώρο που είναι ήδη αρκετά προβληματικός. Επίσης, θα πρέπει να διευκρινιστεί εάν και εφόσον τα θαλάσσια χωροταξικά σχέδια οφείλουν να λαμβάνουν υπόψιν τους τις αλληλοεπιδράσεις της ξηράς και με ποιον ακριβώς τρόπο θα γίνεται αυτό. Εφόσον, η Οδηγία δίνει τη δυνατότητα διαχωρισμού και χρήσης άλλων επίσημων ή ανεπίσημων διαδικασιών, ενδεχομένως, κύριε Υπουργέ, θα πρέπει να εξετάσετε τη θεσμοθέτηση ως ξεχωριστού νομοθετικού εργαλείου-γέφυρα την ολοκληρωμένη διαχείριση παράκτιων ζωνών, προκειμένου να ενοποιεί τα δύο κυρίαρχα χωροταξικά σχέδια, το χερσαίο και το θαλάσσιο», ανέφερε ο Βουλευτής.

Keywords
Τυχαία Θέματα