Α-ENΕRGY: Όσα ειπώθηκαν στην πρώτη ημέρα του επενδυτικού συνεδρίου για τις ΑΠΕ

Η παρουσίαση των όρων διεξαγωγής του επικείμενου διαγωνισμού της ΡΑΕ για τις άδειες των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) θα κυριαρχήσει στις εργασίες της δεύτερης ημέρας του συνεδρίου «Εξοικονόμηση Ενέργειας: Τοπική Ανάπτυξη, ΑΠΕ και Επιχειρηματικότητα» που πραγματοποιείται στο ξενοδοχείο Αthens Divani Caravel.

Επίσης στελέχη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας

Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) θα απαντήσουν σε ερωτήσεις συνέδρων σχετικά με τις χρηματοδοτήσεις επενδύσεων στις ΑΠΕ. Το απόγευμα θα γίνει παρουσίαση των πρώτων ενεργειακών κοινοτήτων στην Ελλάδα.

Στις χθεσινές εργασίες του συνεδρίου εκτός από τις πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες που δόθηκαν από τους ομιλητές σχετικά με δράσεις και πρωτοβουλίες του Υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος, και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης δόθηκαν σημαντικά μηνύματα για την πρόοδο που έχει σημειωθεί τόσο στους αρμόδιους φορείς όσο και στην αυτοδιοίκηση σχετικά με την Εξοικονόμηση Ενέργειας.

Η Ελλάδα παρά τα προβλήματα που δημιούργησε η κρίση με βάση, κυρίως, το αξιόλογο ανθρώπινο δυναμικό έχει να παρουσιάσει σημαντικές επιτυχίες στην Εξοικονόμηση Ενέργειας και την εφαρμογή των πλέον σύγχρονων τεχνολογιών.

Αυτό επιβεβαιώθηκε άλλωστε και από ευρωπαϊκής πλευράς με τον κύριο Πάνο Καρβούνη, Σύμβουλο του Επιτρόπου για τις οικονομικές και δημοσιονομικές υποθέσεις, φορολογία και τελωνεία κύριο Πιέρ Μοσκοβισί να δηλώνει με έμφαση:«Η Ελλάδα ανακάμπτει»!

Χθες εξάλλου επισημάνθηκε απο τους ομιλητές ότι χρειάζεται να γίνουν ακόμη, όχι απλά βήματα αλλά άλματα στο χώρο της εξοικονόμησης ενέργειας με ενεργοποίηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Η εκδήλωση, υλοποιείται με την επίσημη συνεργασία της ΚΕΔΕ, της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας– ΡΑΕ, τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού επιχειρήσεων και επενδυτών, μεγάλων, αλλά και μικρών Δήμων της χώρας, Περιφερειών και φυσικά των συναρμόδιων υπουργείων και αρχών.

Στις κυριότερες επισημάνσεις τους οι ομιλητές τόνισαν:

Μιχάλης Βερροιόπουλος, γενικός γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών:

Η χώρα βαδίζει σε νέο ενεργειακό μοντέλο, κάτι που επιβάλλει της στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο της Ενεργειακής Ένωσης. Απαιτείται ενίσχυση της χρήσης καινοτόμων υπηρεσιών και σταδιακή απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα. Πρέπει να προχωρήσουμε σε νέα κτίρια με μηδαμινές εκπομπές ρύπων. Σύμφωνα με το πλάνο, η μείωση των παλιών κτιρίων πρέπει να φτάσει το 2030, στο 16% και η μείωση της ενεργειακής εξάρτησης από το 72% που είναι σήμερα να έπεσε τουλάχιστον κάτω από 65%. Σήμερα η παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ είναι 5 GW. Το 2030 θα πρέπει να υπερβούμε τα 12,5 GW. Σύμφωνα με το σχέδιο του Υπουργείου, στόχος είναι κάθε χρόνο 50.000 κατοικίες να προχωρούν σε ανακαίνιση ή αντικατάσταση. Το συνολικό κόστος ως το 2030, θα ξεπεράσει τα 30 δις ευρώ. Το πρόβλημα της ενέργειας αντανακλάται στο εξής Eurostat: Τo 29% των Ελλήνων δυσκολεύεται να εξασφαλίσει τη θέρμανση του, όταν ο μέσος όρος για την υπόλοιπη Ευρώπη είναι 9%.

Πάνος Καρβούνης, ειδικός σύμβουλος του Ευρωπαίου Επιτρόπου για τις Οικονομικές Υποθέσεις, Πιέρ Μοσκοβισί και πρώην επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Ελλάδα:

Είναι δεδομένο ότι η χώρα ανακάμπτει, καθώς έχουν ήδη επουλωθεί οι μεγάλες πληγές στα δημοσιονομικά και το εξωτερικό έλλειμμα. Είναι ανάγκη να τηρούνται τα συμφωνηθέντα, ωστόσο δεν αποκλείονται κάποιες αλλαγές, οι οποίες θα μπορούσαν να γίνουν σε συνεννόηση με τους θεσμούς.

Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ και μας υπενθυμίζει ότι πρέπει να κάνουμε στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η καλύτερη ενέργεια είναι αυτή που δεν καταναλώνεται. Πρέπει να σταματήσουμε να παραπονιόμαστε και να ξεκινήσουμε από τη βάση σε τοπικό επίπεδο.

Υπάρχουν εργαλεία που μπορούν να βοηθήσουν, όπως το ΕΣΠΑ και το επενδυτικό σχέδιο Γιούνκερ.

Γιάννης Μανιάτης, καθηγητής, βουλευτής Αργολίδας της Δημοκρατική Συμπαράταξη, πρώην Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής:

Για να φτάσουμε το μέσο ευρωπαϊκό όρο απαιτούνται επενδύσεις 100 δις, τα επόμενα πέντε χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται συστράτευση και νέα φιλοσοφία. Υπάρχει μελέτη της Ακαδημίας Αθηνών, σύμφωνα με την οποία το κόστος της κλιματικής για τη χώρα μας, τα φτάσει τα 700 δις ευρώ, εως το 2100. Αυτή τη στιγμή η χώρα έχει 8 εκατομμύρια κτίρια και διαμερίσματα και από αυτά το 85% είναι αθωράκιστα.

Το 2016 μελέτη αποδείκνυε ότι με τη φοροαπαλλαγή για την ενεργειακή θωράκιση σπιτιού, θα προσέφερε στο κράτος 100 εκατομμύρια κέρδος.

Η αρχή μπορεί να γίνει από τα δημόσια κτίρια. Με την ίδια πολιτική μπορεί επίσης να μειωθεί το κόστος παραγωγής αγροτικών προϊόντων.

Για το θέμα του οδοφωτισμού με τις νέες λάμπες LED, το κέρδος είναι πολύ μεγάλο και σε μια πενταετία γίνεται η απόσβεσης της αντικατάστασης των λαμπτήρων.

Γιώργος Πατούλης, πρόεδρος ΚΕΔΕ

Να συνεργαστεί η πολιτεία με την τοπική αυτοδιοίκηση και να αξιοποιήσει την εμπειρία και τις προτάσεις της προκειμένου να επιταχύνει τη δρομολόγηση έργων που θα αξιοποιούν τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, προς όφελος των τοπικών κοινωνιών. Η επιτάχυνση των ενεργειακών έργων στους δήμους, ως βασικός πυλώνας της εθνικής ανάπτυξης, αποτελεί προτεραιότητα για την αυτοδιοίκηση Α' βαθμού. Η χώρα μας, με τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει όπως είναι οι φυσικοί πόροι, το αξιόλογο ανθρώπινο δυναμικό αλλά και η τεχνογνωσία, θα έπρεπε να πρωταγωνιστεί στο ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης και να μην είναι ουραγός.

Κωνσταντίνος Βαρλαμίτης, Πρόεδρος Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων:

Κάτι αρχίζει και κινείται. Το ταμείο μας χρηματοδοτεί ΟΤΑ και Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου(ΝΠΔΔ). Για τους ιδιώτες ετοιμάζεται το Ταμείο Υποδομών. Η εξοικονόμηση ενέργειας στον οδοφωτισμό είναι πρώτη προτεραιότητα, καθώς το κόστος είναι ιδιαίτερα υψηλό. Προχωράμε ακόμα σε έξυπνες εφαρμογές όπως είναι η τηλεμετρία στις διαρροές υδάτων. Στόχος μας οι δήμοι και τα ΝΠΔΔ, να γίνουν ενεργειακά αυτάρκης. Αυτή τη στιγμή μόνο ο δήμος Βάρης- Βούλας- Βουλιαγμένης και ο δήμος Αλεξανδρούπολης έχουν φτάσει σ αυτό το επίπεδο.

Ο Γιώργος Στασινός, Πρόεδρος ΤΕΕ, επέμενε στην γρήγορη εφαρμογή των "πράσινων" ενεργειακών πολιτικών και στη δημιουργία της πολυπόθητης (ηλεκτρονικής Τράπεζας γης).

Γιάννης Κοπανάκης: Γενικός Διευθυντής Εταιρικής Ανάπτυξης ΔΕΗ Α.Ε

Η ενεργειακή αγορά αλλάζει στη βάση της κλιματικής αλλαγής. Η χώρα πρέπει να μειώσει τις εκπομπές άνθρακα. Τα μέσα μαζικής μεταφοράς πρέπει να στραφούν στην "πράσινη" ηλεκτροκίνηση. Οι ευρωπαϊκές πόλεις έχουν καθυστερήσει, η Ελλάδα καθυστερεί. Πρέπει να υπογραφούν σύντομα συμβάσεις με κατασκευαστές οχημάτων. Επίσης η εξοικονόμηση στα αντλιοστάσια θα είναι της τάξης 40% ακόμα και με διατήρηση του υπάρχοντος εξοπλισμού

Η αντιπεριφερειάρχης Ηπείρου Τατιάννα Καλογιάννη αναφέρθηκε στις πράσινες δράσεις στην Περιφέρεια Ηπείρου και στο σχεδιασμό και την αντικατάσταση των πλοιαρίων της λίμνης με οικολογικά.

Γιώργος Αποστολόπουλος, αντιδήμαρχος Αθήνας:

Ο δήμος προχωρά στην αντικατάσταση όλων των κοινόχρηστων λαμπτήρων με LED. Το έργο αξίας 35 εκ. ευρώ, γίνεται με ΣΔΙΤ, ωστόσο η διαδικασία έχει κολλήσει και δεν πρόκειται να γίνει στην παρούσα θητεία του δημοτικού συμβουλίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα