Αύξηση χιονοκάλυψης στη χώρα μετά το ελάχιστο 15 ετών - Ισχυρός ψύχος στα βόρεια

Σημαντική αύξηση της χιονοκάλυψης έφερε η κακοκαιρία που έπληξε τη χώρα μας μεταξύ 5 και 7 Φεβρουαρίου 2020.

Το γράφημα της Εικόνας 1 που παρουσιάζει το ποσοστό της χώρας μας καλυμμένο από χιόνι (κόκκινη καμπύλη), δείχνει ότι η χιονοκάλυψη επανήλθε κοντά στον μέσο όρο της τελευταίας 15ετίας μετά το ακραίο ελάχιστο στις 27 Ιανουαρίου.

Εικόνα 1. Η ημερήσια πορεία της χιονοκάλυψης επί τοις 100 της έκτασης της Ελλάδας τον φετινό χειμώνα (κόκκινη καμπύλη) και ο μέσος όρος 15 ετών (μαύρη καμπύλη) όπως

εκτιμήθηκαν από δορυφορικές μετρήσεις την περίοδο 2004 - 2020.

Πρέπει να τονιστεί όμως ότι, παρότι η χιονοκάλυψη αυξήθηκε, οι ποσότητες χιονιού δεν ήταν αξιόλογες στις περισσότερες περιοχές που δέχθηκαν φρέσκο χιόνι, επομένως τις επόμενες ημέρες, λόγω επικράτησης ζεστών αερίων μαζών, αναμένεται και πάλι περιορισμένη χιονοκάλυψη για την εποχή. Αντίθετα, πολύ μεγάλα ύψη χιονιού σημειώθηκαν στις χώρες περιμετρικά της Μαύρης Θάλασσας, με το χιόνι να ξεπερνά σε ύψος το 1 μέτρο ακόμη και σε παραθαλάσσιες περιοχές (Εικόνα 2).

Εικόνα 2. Δορυφορική εκτίμηση της χιονοκάλυψης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και τη Μικρά Ασία στις 8 Φεβρουαρίου 2020

Συνεχίζεται το ισχυρό ψύχος στη βόρεια χώρα - Στους -13 η ελάχιστη θερμοκρασία

Ακόμη μία νύχτα με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες ήταν η νύχτα της Κυριακής 9 προς Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2020, με την ελάχιστη να καταγράφεται στον Νέο Καύκασο Φλώρινας (-13.2 βαθμοί Κελσίου). Στον πίνακα που ακολουθεί φαίνονται οι 8 σταθμοί του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr που κατέγραψαν τις χαμηλότερες θερμοκρασίες.

Keywords
Τυχαία Θέματα