Αντιδράσεις κατοίκων για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών

του Δημήτρη Διαμαντίδη

«Φρένο» στην επέκταση των αιολικών πάρκων αρχίζει πλέον να μπαίνει στο επίπεδο των περιφερειακών χωροταξικών σχεδίων, ενώ την ίδια στιγμή σε αρκετά σημεία πανελλαδικά καταγράφονται αντιδράσεις τοπικών κοινωνιών ενάντια στο φαινόμενο της προώθησης ανάλογων επενδύσεων.

Στην Κρήτη, στην Ημαθία, στα Άγραφα, στην Μονεμβασιά, υπάρχουν οργανωμένες διαμαρτυρίες, οι οποίες λαμβάνουν και συντεταγμένη μορφή φτάνοντας μέχρι και τα Ευρωπαικά θεσμικά όργανα.

Στο πλαίσιο αυτό, το αναθεωρημένο Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο της Στερεάς Ελλάδας περιορίζει σημαντικά έως και απαγορεύει την χωροθέτηση αιολικών πάρκων συνολικά στην Ευρυτανία και σε τμήματα των ορεινών όγκων Οίτης - Βαρδουσίων - Γκιώνας και Ελικώνα και τμημάτων της Εύβοιας.Να σημειωθεί ότι οι ορεινοί όγκοι των παραπάνω περιοχών έχουν καθοριστεί ως περιοχές Αιολικής Προτεραιότητας από το Ειδικό Χωροταξικό των ΑΠΕ.

Αντίθετα, το συγκεκριμένο Περιφερειακό Χωροταξικό δίνει έμφαση στην διαφύλαξη της αγροτικής γης και ως συστατικό στοιχείο του προτύπου χωρικής ανάπτυξης της Περιφέρειας προκρίνεται η «αποτελεσματική διαχείριση των πόρων, συμπεριλαμβανομένου του πόρου της γης, καθώς και η προώθηση της ανακύκλωσης και της επανάχρησης στην παραγωγική διαδικασία και την οικιστική ανάπτυξη».

Σε άλλες περιοχές της χώρας το ζήτημα της επέκτασης των αιολικών πάρκων έφτασε μέχρι την Κομισιόν, στην οποία πρόσφατα ο ευρωβουλευτής Ν. Χουντής, κατέθεσε ερώτηση σχετικά με τον αγώνα των πολιτών του Δήμου Μονεμβασίας να μην εγκατασταθούν ανεμογεννήτριες στο ιστορικό χωριό Κουλέντια, διότι επηρεάζει τόσο το φυσικό περιβάλλον αρνητικά, όσο και τον μοναδικό μνημειακό πλούτο της ευρύτερης περιοχής της χερσονήσου Μαλέα.

Στην ερώτηση επισημαίνεται ότι οι εργασίες για την δημιουργία του αιολικού πάρκου συνεχίζονται ενώ «εκκρεμεί η προσφυγή του Δήμου στο ΣτΕ. Η εγκατάσταση ΑΠΕ στην περιοχή θα έχει καταστροφικές επιπτώσεις στο περιβάλλον, στην τοπική οικονομία (τουρισμός, γεωργία, κτηνοτροφία)».

Εκτός από την Μονεμβασιά, στα Άγραφα υπάρχουν αντιδράσεις για την προώθηση μεγάλης επένδυσης αιολικού πάρκου 300 και πλέον ανεμογεννητριών, στις βουνοκορφές των Αγράφων, στη Νιάλα, στην Κοιμωμένη των Αγράφων και το Βουτσικάκι, πάνω από τη Λίμνη Πλαστήρα. Οι ανεμογεννήτριες αυτές καλύπτουν σε έκταση το 80% των βουνοκορφών των Καρδιτσιώτικων Αγράφων, σε προστατευόμενες περιοχές "Natura", ενώ προϋποθέτουν τη διάνοιξη πολλών χιλιόμετρων νέων δρόμων σε κορυφογραμμές και πλαγιές, σε προστατευόμενα λόγω της ευαισθησίας τους οικοσυστήματα, αλλά και εναέριες γραμμές πυλώνων υψηλής τάσης μέσα σε απόκρημνες και δασωμένες περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους.

Στην Κρήτη υφίστανται διαμαρτυρίες για την κατασκευή αιολικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο δήμο Σητείας και στο Βέρμιο για μεγάλο έργο εγκατάστασης 155 ανεμογεννητριών, ισχύος 465 MW.

Keywords
Τυχαία Θέματα