Αποσμητής ελληνικής start-up ελκύει εταιρεία κομποστοποίησης από Αυστραλία

του Νίκου Αβουκάτου

Το ζήτημα έκλυσης έντονης δυσοσμίας λόγω βιομηχανικών δραστηριοτήτων, κτηνοτροφικών μονάδων και εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων δημιουργεί μεγάλο προβληματισμό στους κατοίκους διάφορων περιοχών της χώρας.

Για την αντιμετώπιση και τον περιορισμό του προβλήματος εφαρμόζονται τεχνολογίες απόσμησης. «Η χρήση αυτών των τεχνολογιών προκαλεί μετριασμό των εκπομπών δύσοσμων ενώσεων και περιορίζει την όχληση της οσμής», επισήμανε, μιλώντας στη Greenagenda.gr, η επιστημονική υπεύθυνη του Εργαστηρίου Ελέγχου Ρύπανσης Περιβάλλοντος του Τμήματος Χημείας του ΑΠΘ

Κωνσταντινή Σαμαρά.

Η αναζήτηση ενός επιτυχημένου τρόπου αντιμετώπισης του προβλήματος με αποτελεσματικό τρόπο κρίνεται επιτακτική από τις αρμόδιες υπηρεσίες για λόγους δημόσιας υγείας. Η ελληνική νομοθεσία για τα αέρια απόβλητα αναφέρεται σε συγκέντρωση οσμογόνων ουσιών (chemical concentrations) ή σε οριακή τιμή έκθεσης μετρούμενη σε (mg/m3 και ppm), χωρίς να εξετάζει ακόμη τον βαθμό όχλησης οσμής με την ορθή πρακτική προσδιορισμού των ορίων συγκέντρωσης (COD OUE/m3) και έντασης οσμής (OI - odour intensities), όπως σε άλλες χώρες του εξωτερικού.

Μετά από πειράματα ετών, η ελληνική νεοφυής επιχείρηση (start-up company), iChemAid, αναζήτησε λύσεις στη μονόδρομη προσπάθεια εφαρμογής του μοντέλου της Κυκλικής Οικονομίας.

Η επιστημονική τεκμηρίωση από το ΕΚΕΦΕ «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ» του καινοτόμου (με αλλαγή στη μοριακή δομή) αποσμητή υψηλής απόδοσης NOD®- 1E, ήταν η βασική και θεμελιώδης προϋπόθεση για να προχωρήσει η προσπάθεια των ιδρυτών της.

Μετά από τις επιτυχημένες δοκιμές το συγκεκριμένο προϊόν έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον εταιρείας κομποστοποίησης στην Αυστραλία, η οποία επεκτείνει την επενδυτική της δραστηριότητα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Πρόκειται για μια εταιρεία που αντιπροσωπεύει με ακρίβεια τον όρο διότι στηριζόμενη στην επιστημονική έρευνα συμμετέχει ενεργά στην δυναμικά εξελισσόμενη αγορά της Κυκλικής Οικονομίας. Με σεβασμό στην ανθρώπινη και περιβαλλοντική αξία προσφέρει τεκμηριωμένες και αποδοτικές λύσεις (cost-efficient) σε ένα πλάνο για βιώσιμη ανάπτυξη και επιβίωση με στόχο την καλύτερη ποιότητα ζωής και έναν υγιή πλανήτη.

«Το ουσιαστικό πρόβλημα στη χώρα μας δεν είναι άλλο από τη δύσχρηστη και με πολλές ασάφειες περιβαλλοντική νομοθεσία. Έτσι λοιπόν το σχέδιό μας επαναπροσδιορίσθηκε προς χώρες που διαθέτουν την υποστηρίζουσα νομοθεσία, καθώς έχουν αντιληφθεί ότι η εξασφάλιση της μη όχλησης των οσμών αποτελεί βασική συνιστώσα σεβασμού προς τους πολίτες και φυσικά ανάπτυξης. Η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία κατ' εξοχήν χώρες που προάγουν την καινοτομία αποτέλεσαν για εμάς ουσιαστική πρόκληση, στην οποία ανταποκριθήκαμε με απόλυτη επιτυχία. Όπως γίνεται αντιληπτό, η αυστηρή περιβαλλοντική νομοθεσία είχε ως προαπαιτούμενο την απαίτηση επιστημονικής τεκμηρίωσης (πιστοποίηση βαθμού εξουδετέρωσης και μη τοξικότητα) σε συνδυασμό φυσικά με την προσφερόμενη τιμή. Είμαστε στην αρχή μιας συνεργασίας, την οποία στόχο έχουμε να εξελίξουμε, καθώς το εύρος εφαρμογών είναι πολύ μεγάλο», είπε στη Greenagenda.gr ο συνιδρυτής της εταιρείας Αντώνης Τσολάκης.

Σύμφωνα με τον κ. Τσολάκη, «χρειάζεται να να αντιληφθούμε την επιτακτικότητα των μεταρρυθμίσεων διότι η όχληση της οσμής αποτελεί πολλαπλασιαστικό παράγοντα ψυχολογικής πίεσης, καταπάτησης της προσωπικής και κοινωνικής υπερηφάνειας και αποθάρρυνσης επενδύσεων, ενώ η αποτελεσματική αντιμετώπισής της:

-ενισχύει την κοινωνική ευαισθησία & εξασφαλίζει την κοινωνική αποδοχή

-αυξάνει γεωμετρικά την ευκολία επενδύσεων

-αποτρέπει τις καταγγελίες και περιβαλλοντικά πρόστιμα

-εξασφαλίζει υγειονομικά επιτρεπτές συνθήκες

-αυξάνει τον χρόνο ζωής των ΧΥΤΥ

-μειώνει τα τέλη διαχείρισης των αποβλήτων και βοηθά στη συμμόρφωση των στόχων της Ε.Ε»

Η χώρα μας παρουσιάζει ιδιαίτερα πλεονεκτήματα στην εφαρμογή του μοντέλου της Κυκλικής Οικονομίας (όπως π.χ. η κομποστοποίηση, η ξήρανση της ιλύος, η Διαλογή στην Πηγή).

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΕΕ, η κυκλική οικονομία μπορεί να δημιουργήσει στην Ευρώπη δύο εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα