Αποστολή στο Παρίσι: Εργοστάσιο ενεργειακής αξιοποίησης αποβλήτων, με μόλις 4% υπόλειμμα (φωτο+vids)

Αποστολή στο Παρίσι: Νίκος Αβουκάτος

Περίπου 40 λεπτά μακριά από την πόλη του Παρισιού, στην περιοχή της Vaux-le-Pénil, βρίσκονται οι εγκαταστάσεις της SMITOM LOMBRIC, ο αντίστοιχος, για την Ελλάδα, Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων. Στην κοινοπραξία που έχει συσταθεί συμμετέχει μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου στη διαχείριση αποβλήτων και νερού, η VEOLIA.

Κατά τη διάρκεια της ενημερωτικής επίσκεψης που έγινε με πρωτοβουλία

του ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας οι εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης στην Κεντρική Μακεδονία, επισκέφθηκαν το κέντρο επεξεργασίας αποβλήτων και ειδικότερα τη μονάδα ενεργειακής αξιοποίησης και το κέντρο διαλογής, που βρίσκεται δίπλα σε κατοικημένη περιοχή.

Το εργοστάσιο ενεργειακής καύσης αναβαθμίστηκε το 2002. Μετά από διαδικασία επιλεκτικής διαλογής, αξιοποιεί τα απόβλητα 300.000 κατοίκων, των 67 κοινοτήτων της Seine-et-Marne, τμήματος της Île-de-France στη βορειοκεντρική Γαλλία, και παράγει ενέργεια συνολικής ισχύος 11,5 MW.

Ο υπεύθυνος λειτουργίας του εργοστασίου παρουσίασε τον τρόπο λειτουργίας του αλλά και τη διαδικασία της ενεργειακής αξιοποίησης των αποβλήτων, σε μια αίθουσα όπου οι υπεύθυνοι τομέων της εταιρείας ενημερώνουν ακόμη και μικρά παιδιά για τα οφέλη της κυκλικής οικονομίας.

Περίπου 140.000 τόνοι απορριμμάτων ετησίως, δηλαδή σχεδόν τα μισά σκουπίδια που φτάνουν στο εργοστάσιο, χρησιμοποιούνται για ενεργειακή αξιοποίηση. Τα απόβλητα αποτεφρώνονται συνεχώς σε δύο φούρνους σε μία θερμοκρασία άνω των 850°C. Η θερμότητα που προκύπτει από αυτή την καύση χρησιμοποιείται για τη θέρμανση του νερού που περιέχεται στον λέβητα και έτσι παρέχεται ατμός (52 τόνοι την ώρα σε πίεση 47 bars). Αυτό επιτρέπει την καθοδήγηση ενός στροβίλου και ενός εναλλάκτη που παράγουν ηλεκτρική ενέργεια.

Κατά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, οι επικίνδυνοι ρύποι, όπως οι διοξίνες, παγιδεύονται στα ειδικά φίλτρα άνθρακα. Τα επιτρεπόμενα όρια ρύπων τηρούνται με αυστηρότητα ενώ οι αναθυμιάσεις υποβάλλονται σε επεξεργασία. Ο συνεχής έλεγχος γίνεται από το σύστημα μέτρησης και ανάλυσης Coper-Diox.

Με τη λειτουργία του εργοστασίου καλύπτονται οι ανάγκες 3.000 νοικοκυριών σε θέρμανση και ζεστό νερό.

Επιπλέον, από την επεξεργασία ενός τόνου αποβλήτων περίπου το 20% (ήτοι 200 κιλά) χρησιμοποιείται ως ασφαλτικό υλικό σε έργα οδοποιίας. Το ποσοστό που περισσεύει, περίπου το 4%, αποθηκεύεται ως επικίνδυνο απόβλητο.

Δίπλα από το εργοστάσιο λειτουργεί ένα υπερσύγχρονο κέντρο διαλογής το οποίο κάνει οπτικό και μαγνητικό διαχωρισμό των υλικών και λιγότερο χειροκίνητο. Περίπου 15.000 τόνοι ανακυκλώσιμων υλικών, διάφοροι τύποι πλαστικών υλών αλουμίνιο, μέταλλο, συσκευασίες Tetra Pack και χαρτί διαχωρίζονται ανάλογα με το χρώμα και την πυκνότητα της συσκευασίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα