ΑΠΘ και παραποτάμιες πόλεις ενώνουν δυνάμεις με πράσινη στόχευση

του Νίκου Αβουκάτου

Η περιβαλλοντική, πολιτιστική, αισθητική και οικονομική αστική-περιαστική ανάπτυξη των ποτάμιων οικοσυστημάτων είναι μια σημαντική πρόκληση για τα επόμενα χρόνια. Στο πλαίσιο αυτής της προοπτικής υπεγράφη σήμερα σύμφωνο συνεργασίας μεταξύ του Ελληνικού Δικτύου Πόλεων με ποτάμια και της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ.

Η συνεργασία μεταξύ των δύο φορέων έγκειται στον τομέα της προστασίας και αναβάθμισης του φυσικού περιβάλλοντος και συγκεκριμένα στα ποτάμια οικοσυστήματα, μέσα από ερευνητικές,

πειραματικές και εκπαιδευτικές δράσεις, εκπόνηση σχετικών μελετών, καθώς και οργάνωση εκδηλώσεων, ημερίδων και άλλων δράσεων ευαισθητοποίησης των φορέων και δημοτών - και κυρίως των νέων ανθρώπων - σε περιβαλλοντικά θέματα. Επιπρόσθετα, οι δύο φορείς θα συνεργαστούν σε θέματα στρατηγικής συνεργασίας και αλληλοϋποστήριξης με συμμετοχή σε προτάσεις έργων.

Το Ελληνικό Δικτύου Πόλεων με ποτάμια αριθμεί σήμερα 26 μέλη - δήμους της χώρας που διαρρέονται από ποτάμια. Σκοπός του ελληνικού δικτύου είναι η ανάληψη και υλοποίηση πολιτικών που αφορούν την περιβαλλοντική, πολιτιστική, αισθητική και οικονομική αστική-περιαστική ανάπτυξη των οικοσυστημάτων αυτών.

«Η πρόληψη φυσικών καταστροφών, η διάνοιξη και η δημιουργία των φυσικών ροών είναι μερικά από τα βασικά θέματα που μπορούμε να δούμε μαζί με την Πολυτεχνική Σχολή», επισήμανε ο δήμαρχος Τρικκαίων και Πρόεδρος του Δικτύου, Δημήτρης Παπαστεργίου.

Και πρόσθεσε: Το επόμενο διάστημα θα δουλέψουμε από κοινού μαζί. Χρειάζεται να ασχοληθούμε σοβαρά με τα ποτάμια μέσα και δίπλα στις πόλεις, τα οποία δυστυχώς αφήσαμε στην τύχη τους εδώ και 40 χρόνια. Εμείς αντί να αναδείξουμε τα ποτάμια τα μπαζώσαμε, δεν τους δώσαμε ζωή».

Ο αντιδήμαρχος σε θέματα Τεχνικών Έργων του δήμου Λαρισαίων, Γιώργος Σούλτης, ανέφερε ότι «από το Σύμφωνο αυτό προσδοκούμε πολλά. Υπάρχουν πολλά τεχνικά και θεσμικά θέματα και κρίνεται αναγκαία η επίλυση τους. Εμείς επιδιώκουμε το ιστορικό μας ποτάμι, τον Πηνειό, να το εντάξουμε στη ζωή της πόλης μας και το κάνουμε με ήπιες παρεμβάσεις. Ήδη η μια όχθη είναι επισκέψιμη, γίνονται διάφορα event και χρειάζεται να αξιοποιηθεί και η άλλη όχθη. Μέσω μιας δράσης του LEADER, μάλιστα, κάνουμε ένα δίκτυο πεζοπορίας».

Από την πλευρά του, ο κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, Κώστας Κατσιφαράκης, τόνισε ότι «με το δυναμικό μας μπορούμε να υποστηρίξουμε από περιβαλλοντικής πλευρά και όχι μόνο την ανάδειξη των ποταμών αλλά και την καλύτερη ζωή των κατοίκων των πόλεων τους».

Το Ελληνικό Δίκτυο Πόλεων με ποτάμια, με έδρα τον Δήμο Τρικκαίων, ιδρύθηκε στα Τρίκαλα στις 13 Ιουνίου του 2006, με αφορμή τη συμμετοχή της Δημοτικής Επιχείρησης Κοινωνικής Ανάπτυξης (Δ.Ε.Κ.Α) Τρικάλων και κατ’ επέκταση του Δήμου Τρικκαίων, στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Interreg IIIC-South «Ένωση περιοχών με ποτάμια».

Keywords
Τυχαία Θέματα