Εν μέσω κορωνοϊού, η Φύση διεκδικεί τους βιοτόπους που κάποτε κατείχε
Η πανδημία, που έχει προκαλέσει δεκάδες χιλιάδες θανάτους παγκοσμίως, πιθανώς να δημιούργησε τις συνθήκες ώστε να πάρει η Φύση την εκδίκησή της, διεκδικώντας τους βιοτόπους που κάποτε κατείχε. Οπως αποκαλύπτεται, σε ολόκληρη την υφήλιο, είδη που παρέμεναν μακριά από τα αστικά κέντρα, επιστρέφουν χάρη στην πρωτοφανή ερήμωση που έχουν προκαλέσει τα μέτρα περιορισμού της μετακίνησης. Ισως αυτές οι εικόνες να μας αφυπνίσουν: μοιραζόμαστε τον πλανήτη με άλλα είδη.
Η σκληρά πληγείσα από τον κορωνοϊό Βενετία, παραδείγματος χάρη, όπου όλες οι μετακινήσεις, με την εξαίρεση της
Η Βενετία, όμως, δεν είναι ένα μεμονωμένο παράδειγμα. Καθώς οι κανόνες της κοινωνικής αποστασιοποίησης μεταβάλλουν τους ρυθμούς της καθημερινότητας στα αστικά κέντρα, πολλά από τα ζώα που ζουν στην περιφέρεια, άδραξαν την ευκαιρία να τα διεκδικήσουν. Στη Βαρκελώνη αγριογούρουνα περιδιάβαζαν στους έρημους δρόμους, ενώ ακόμα και στο κέντρο του Παρισιού, κοντά στην Κομεντί Φρανσέζ, κοπάδια πάπιες έκαναν τη βόλτα τους αμέριμνες. Σε πολλά λιμάνια της Μεσογείου επέστρεψαν τα δελφίνια που ενθουσιάζουν όσους τα βλέπουν με τα παιχνίδια τους.
Στη Νάρα, την πρωτεύουσα της επαρχίας Κανσάι της Ιαπωνίας, ελάφια Σίκα, πριν από λίγες ημέρες, «έκαναν τουρισμό» στους έρημους δρόμους, χωρίς να παραλείψουν και μία επίσκεψη στους άδειους από κόσμο σταθμούς του μετρό. Στο Σαν Φελίπε του Παναμά, τα ρακούν έστησαν παιχνίδι στην παραλία, ενώ στο Οκλαντ της Καλιφόρνιας έκαναν την εμφάνιση τους άγριες γαλοπούλες. Στους έρημους δρόμους της Αρκάντια, περίπου 20 χλμ. από το κέντρο του Λος Αντζελες, μία μαύρη αρκούδα αναζήτησε τροφή στους κάδους απορριμμάτων της γειτονιάς, ενώ κογιότ είναι πλέον συχνό θέαμα στους δρόμους του Σαν Φρανσίσκο.
Πάρτι έκαναν τα άγρια ζώα και στους δρόμους της Ινδίας. Στην Κοζικόντε της Κεράλα εθεάθη μία μεγαλόστικτη μοσχογαλή του Μαλαμπάρ, ένα απειλούμενο με αφανισμό είδος, που είχε να κάνει την εμφάνισή του από το 1990, ένα μοναχικό ελάφι περιδιάβαζε στους δρόμους της Ντεχράντουν στην επαρχία Ουταραχάντ στον βορρά της χώρας και κοπάδι διάστικτων ελαφιών κατέβηκε στην Τιρουπάτι. Στην πόλη Νοϊντάμ, δε, έκανε την εμφάνιση ένα βίσονας.
Τις τελευταίες ημέρες επίσης, ένα μεγάλο πούμα έφτασε μέχρι το κέντρο του Σαντιάγο, την πρωτεύουσα της Χιλής. Ο Μαρτσέλο Τσιανόνι, επικεφαλής της Υπηρεσίας Αγροκτηνοτροφίας της χώρας, δεν εξεπλάγη από την απρόσμενη επίσκεψη. «Αυτός είναι ο βιότοπος που κάποτε είχαν και τους στερήσαμε», δήλωσε.
Ασφαλώς, το όνειρο ότι όλα αυτά τα είδη θα ανακτήσουν την κυριαρχία και στα αστικά κέντρα είναι μία πλάνη. Ισως, όμως, η παρουσία τους στις πολύβουες και πολυσύχναστες πόλεις μας, τους καιρούς της πανδημίας, να μας επιτρέψουν να αντιληφθούμε μία πολύ παράδοξη αλήθεια: Οτι ακόμα και οι πόλεις μας αποτελούν μέρος της Φύσης.
Ο Ρομέν Ζουλιάρ, καθηγητής Οικολογίας και Βιοποικιλότητας και επικεφαλής του γαλλικού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας, επισημαίνει ότι στην εμπροσθοφυλακή των άγριων ειδών που εξελίχθηκαν σε ατρόμητους εξερευνητές των αστικών κέντρων, χάρη τους περιορισμούς των μετακινήσεων, βρίσκονται οι αλεπούδες, που μπορούν να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες τάχιστα. «Μόλις ένας τόπος ησυχάζει και ηρεμεί, αμέσως εμφανίζονται αλεπούδες», τονίζει. Η καραντίνα των ανθρώπων, επίσης, αποτελεί ιδιαίτερα καλή είδηση και για τα βατράχια και τις σαλαμάνδρες, επισημαίνει ο Ζουλιάρ, καθώς στο άμεσο μέλλον δεν κινδυνεύουν να συνθλιβούν από τα τροχοφόρα στις ερωτικές τους περιπλανήσεις προς αναζήτηση συντρόφου.
Μια αμερικανική γερακίνα στο Σέντραλ Παρκ της Νέας Υόρκης. REUTERS / MIKE SEGARΣτο εθνικό πάρκο Καλάνκ, κοντά στη Μασσαλία, η άγρια ζωή φαίνεται να διεκδικεί τον φυσικό της βιότοπο, με εξαιρετικά υψηλή ταχύτητα, παρατηρεί ο πρόεδρός του, Ντιντιέ Ρεόλ. «Οι φρατέρκουλες, παπαγάλοι της θάλασσας που παρέμεναν σε απομονωμένες νησίδες, στα πιο προστατευμένα σημεία του πάρκου, κινούνται σε διαρκώς μεγαλύτερες αποστάσεις καθώς δεν υπάρχουν πλέον περιπατητές, ποδηλάτες ή σκάφη», εξηγεί.
Τα φυτά
Ο Ζαν Ριεφέλ, της γαλλικής Υπηρεσίας Βιοποικιλότητας, επισημαίνει ότι από την απαγόρευση της μετακίνησης και τον κατ’ οίκον περιορισμό θα ωφεληθούν, όχι μόνο τα ζώα, αλλά ακόμα και τα φυτά. Οι περιπατητές, εξηγεί, συνήθως μαζεύουν τις άγριες ορχιδέες όταν ανθίζουν στη Γαλλία, στα τέλη Απριλίου και τον Μάιο, παρότι θεωρητικά βρίσκονται σε καθεστώς προστασίας. Φέτος, όμως, η μοίρα τους θα είναι διαφορετική και μάλλον θα γλιτώσουν από αυτή την ιδιότυπη «γενοκτονία». «Επίσης, στα αστικά κέντρα και στα περίχωρα, οι κήποι που δεν θα κουρευτούν, θα μεταβληθούν σε επίγειους παραδείσους για μέλισσες, μπάμπουρες και πεταλούδες», τονίζει.
Ωστόσο, η ανάπαυλα της Φύσης δεν θα διαρκέσει όσο θα επιθυμούσαμε, αλλά μόνο όσο ισχύουν τα περιοριστικά μέτρα. «Τα πουλιά που έκτισαν φωλιές σε εγκαταλελειμμένα σχολεία και εργοστάσια θα εξωθηθούν γρήγορα», τονίζει ο Ριεφέλ. Ας ελπίσουμε ότι η πρωτοφανής κατάσταση που επικρατεί θα μας κάνει να αναγνωρίσουμε ότι γύρω μας αφθονεί η άγρια φύση και λίγο απέχει από τα κέντρα των πόλεων.
Πηγή: Εφημερίδα «Καθημερινή»
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Πάσχα: «Μένουμε Σπίτι» χωρίς…αυτοκίνητο; Το σενάριο για απαγόρευση κυκλοφορίας ΙΧ
- Κατεβάζει ρολά η «Χαλυβουργία Ελλάδος» – Σε διαθεσιμότητα 300 άτομα
- Μεταφορά εργαζομένων μεταξύ ΕΛΤΑ και Ταχυμεταφορών ΕΛΤΑ και παράταση συμβάσεων ορισμένου χρόνου
- ΟΑΕΔ: Ποιους αφορά το έκτακτο επίδομα των 400 ευρώ
- Πώς περνάει στην καραντίνα η Ντόρα Μπακογιάννη: Βλέπει Unorthodox, μαγειρεύει και επανακαθορίζει τι είναι σημαντικό
- Pfizer και BioNTech: Τα νεότερα δεδομένα για το εμβόλιο
- Η Ευρώπη αναζητά απεγνωσμένα εργάτες γης
- Ανακαλύφθηκε το μακρύτερο ζώο της γης - Ξεπερνά τα 120 μέτρα (vid)
- Handelsblatt: Ύφεση έως 15% στην Ελλάδα;
- Στο «κόκκινο» οι τιμές του πετρελαίου- Η συμφωνία δεν αρκεί
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Green agenda
- Ανακαλύφθηκε το μακρύτερο ζώο της γης - Ξεπερνά τα 120 μέτρα (vid)
- Μελέτες του ΕΑΑ δείχνουν πώς η καραντίνα βοηθά το περιβάλλον στην Ελλάδα
- Εν μέσω κορωνοϊού, η Φύση διεκδικεί τους βιοτόπους που κάποτε κατείχε
- Μαίνεται η πυρκαγιά στο Τσερνόμπιλ - Προειδοποίηση Greenpeace για κίνδυνο ραδιενεργής ακτινοβολίας (vid)
- Τελευταία Νέα Green agenda
- Εν μέσω κορωνοϊού, η Φύση διεκδικεί τους βιοτόπους που κάποτε κατείχε
- Ανακαλύφθηκε το μακρύτερο ζώο της γης - Ξεπερνά τα 120 μέτρα (vid)
- Μελέτες του ΕΑΑ δείχνουν πώς η καραντίνα βοηθά το περιβάλλον στην Ελλάδα
- Μαίνεται η πυρκαγιά στο Τσερνόμπιλ - Προειδοποίηση Greenpeace για κίνδυνο ραδιενεργής ακτινοβολίας (vid)
- Μνημόνιο συνεργασίας ΥΠΕΝ - ΤΕΕ για εξοικονόμησης ενέργειας στα κτήρια
- Κορωνοϊός: Υγειονομική βόμβα τα γάντια, οι μάσκες και τα μαντιλάκια στους μπλε κάδους
- Σε πρωτοφανή χαμηλά επίπεδα το στρώμα όζοντος πάνω από την Αρκτική (χάρτες)
- Επιστήμονες ανέπτυξαν ένζυμο που ανακυκλώνει τα πλαστικά μπουκάλια μέσα σε λίγες ώρες
- Δέκα υπουργοί Περιβάλλοντος ζητούν πράσινη επανεκκίνηση της μετα-κορωνοϊού οικονομίας
- «Πράσινο φως» για την ενεργειακή αναβάθμιση του δημαρχείου Κατερίνης
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Handelsblatt: Ύφεση έως 15% φέτος στην Ελλάδα– Απώλειες 2,5 δισ. από ιδιωτικοποιήσεις
- Υποχωρεί εκ νέου το πετρέλαιο - Οι περικοπές στην παραγωγή αποτυγχάνουν να πείσουν
- Ουκρανία: Κατασβέστηκε η πυργκαγιά κοντά στο πρώην πυρηνικό εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ
- Κορονοϊός: Οι ηγέτες της ASEAN δεσμεύονται να συνεργαστούν στη μάχη κατά της πανδημίας
- ΕΕ-κορονοϊός: Σχεδόν 200 υπογραφές για μια "ευρωπαϊκή πράσινη ανάκαμψη"
- Το THESSALONIKI WINE SHOW 2020 αναβάλλεται για το 2021
- Χρηματιστήριο: Ήπιες ανοδικές τάσεις χωρίς τάσεις πανικού
- Covid-19: Διαχειριστείτε το σήμερα. Προετοιμαστείτε για το αύριο.
- ΕΛΓΑ: Καταβολές αποζημιώσεων ανά περιοχή ζημίας
- ΣΕΚ: Κραυγή αγωνίας των κτηνοτρόφων της χώρας