Κέρδη για το περιβάλλον από τα «πράσινα ομόλογα»

Μπορεί τα ομόλογα να μη φαίνεται πως είναι το κατάλληλο μέσο για να σωθεί κόσμος. Παρά ταύτα, όσοι διαχειριστές κεφαλαίων επενδύουν στα «πράσινα ομόλογα» εκτιμούν πως τα συγκεκριμένα επενδυτικά εργαλεία μπορούν με τα όσα αποφέρουν να συνδράμουν στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Ιδού η εξήγηση. «Οσο περισσότερα τέτοια ομόλογα εκδίδονται, τόσο περισσότερα περιβαλλοντικά προγράμματα για την άμβλυνση των συνεπειών της αλλαγής του κλίματος και της απορρύπανσης των θαλασσών μπορούν να χρηματοδοτηθούν», επισημαίνει ο Κρίστοφερ Γουίγκλι, επικεφαλής του τμήματος διαχείρισης χαρτοφυλακίου σταθερών

εισοδημάτων της Mirova Gloabl Green Bond Fund. «Η κατάληξη αυτών των επενδύσεων είναι η μείωση των εκπομπών ρύπων», σημειώνει.

Συγκεκριμένα, τα «πράσινα ομόλογα» μπορούν να χρηματοδοτήσουν έργα στο πεδίο της ηλιακής και της αιολικής ενέργειας, των μέσων μαζικής μεταφοράς, καθώς και σχέδια για την εξοικονόμηση ενέργειας. Συνήθως εκδίδονται από επιχειρηματικούς ομίλους, πανεπιστήμια, κυβερνήσεις και διεθνείς οργανισμούς, όπως η Παγκόσμια Τράπεζα. Τα τελευταία χρόνια οι Apple και Starbucks εξέδωσαν ορισμένα «πράσινα ομόλογα».

Κατά τη διαχειρίστρια επενδυτικών χαρτοφυλακίων, Σαμάνθα Παλμ, της Parnassus Fixed Income Fund, «η Αpple έκανε πολύ καλή δουλειά με το να αναφέρει ποια είναι τα σχέδια που πρόκειται να χρηματοδοτήσει και που αφορούν τον περιορισμό των ρύπων και τη μείωση των δαπανών της για ενεργειακές ανάγκες». Οι επενδύσεις που κάνει το Parnassus Fixed Income Fund βασίζονται σε έναν κώδικα αρχών που αφορούν το περιβάλλον, την εταιρική διακυβέρνηση και τις σχέσεις της εκάστοτε εταιρείας με την κοινότητα όπου δραστηριοποιείται. Ειδικότερα, η Σαμάνθα Παλμ λαμβάνει υπ’ όψιν και άλλους παράγοντες: το να καταρτιστεί μία έκθεση από ανεξάρτητο φορέα για να διαπιστωθεί ότι όντως η εταιρεία χρησιμοποιεί τα έσοδα από τα εκδοθέντα ομόλογα, όπως προβλέπεται, και άλλη μία έκθεση για τα οφέλη που προέκυψαν σε οικονομικό και περιβαλλοντικό επίπεδο.

Αξίζει να αναφερθεί ότι το 2017 εκδόθηκαν από οργανισμούς και εταιρείες «πράσινα ομόλογα» συνολικής αξίας σχεδόν 150 δισ. δολαρίων, δηλαδή διπλάσια απ’ ό,τι το 2016, σύμφωνα με τη μη κερδοσκοπική οργάνωση Climate Βonds Initiative στο Λονδίνο. Κι αυτό δείχνει πόσο μικρή είναι σε μέγεθος η συγκεκριμένη αγορά, αν, για παράδειγμα, συγκριθεί με τα εταιρικά ομόλογα που εκδίδονται σε ετήσια βάση στις Ηνωμένες Πολιτείες και φθάνουν το σχεδόν 1,5 τρισ. δολάρια. Κατά τον Γουίλιαμ Σόκολ, διευθυντή του τμήματος διαχείρισης διαπραγματεύσιμων αμοιβαίων κεφαλαίων της VanEck, τα «πράσινα ομόλογα» προσφέρουν τη δυνατότητα στους επενδυτές να διαφοροποιήσουν τις επενδύσεις τους. Η εταιρεία του προσφέρει τα VanΕck Vectors Green Bond ETF, τα οποία αφορούν 80 ομόλογα που εξέδωσαν κυβερνήσεις, εταιρείες και διεθνείς οργανισμοί. Το κατά πόσον χρηματοδοτούνται περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες με τα έσοδα από τα ομόλογα το αξιολογεί η Climate Bondς Initiative.

Στην περίπτωση της αμερικανικής Southern Power, η οποία είναι χονδρέμπορος ηλεκτρικού ρεύματος, η όλη παραγωγή προέρχεται από το φυσικό αέριο και την πυρηνική ενέργεια. Τα δικά της ομόλογα δεν αγοράζονται από το Parnassus Fund της κ. Παλμ, λόγω της πυρηνικής ενέργειας. Ωστόσο, τα προτιμά ο κ. Γουίγκλι του επενδυτικού οίκου Mirova. Οπως επισημαίνει, τέλος, η Southern Power βρίσκεται σε μεταβατική φάση και στρέφεται προς τις ανανεώσιμες πηγές, δείχνοντας ότι μπορεί να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα της κλιματικής αλλαγής και να αντιμετωπίσει το ρίσκο. Οπότε μπορεί και να χρησιμοποιήσει αναλόγως τα έσοδα από την πώληση των «πράσινων ομολόγων» της.

The New York Times

Keywords
Τυχαία Θέματα