Κλιματική αλλαγή: Κατά 8% μειώθηκε η παραγωγή σιτηρών στην Ελλάδα την τελευταία πενταετία

του Νίκου Αβουκάτου

Ανοιχτή εκδήλωση με θέμα «Περιβάλλον και Κλιματική Αλλαγή» έλαβε χώρα χθες στο συνεδριακό κέντρο Νικόλαος Γερμανός, στο πλαίσιο της 84ης ΔΕΘ. Η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Φωτεινή Αραμπατζή, κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού της έκανε λόγο για μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση.

Όπως είπε η κα. Αραμπατζή, «η παρούσα χρονική περίοδος  είναι εξαιρετικά σημαντική για τη διαμόρφωση της κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής αναφορικά με τις προκλήσεις  για τον πρωτογενή τομέα αλλά και τα μέτρα

στήριξης της υπαίθρου. Η κυβέρνηση έχει ένα συνεκτικό σχέδιο και αποτελεί στρατηγική επιλογή η ανάπτυξη του αγροδιατροφικού τομέα».

Η κα. Αραμπατζή κατηγόρησε για ολιγωρία την προηγούμενη κυβέρνηση στην αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων και εξήγησε ότι χρειάζεται να ανακτηθεί ο χαμένος χρόνος.

«Αναμφίβολα αντιμετωπίζουμε τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, όπως για παράδειγμα τη σημαντική μείωση της παραγωγής σιτηρών, περίπου στο 8% κατά την τελευταία πενταετία», είπε και πρόσθεσε:

«Λόγω της κλιματικής αλλαγής καλούμαστε να την αντιμετωπίσουμε μια σειρά από ζητήματα για την προστασία  του αγροτικού εισοδήματος. Να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της παραγωγής  για αυτό κρίνεται επιτακτική η επαναξιολόγηση των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ και η αναγκαιότητα της επικαιροποίησης των στοιχείων. Η κυβέρνηση πρόκειται να τα αλλάξει», σημείωσε η κα. Αραμπατζή.

Η υφυπουργός αναφέρθηκε ακόμη στη σημασία της εφαρμογής της ευφυούς γεωργίας, των επενδύσεων στις ΑΠΕ, την αξιοποίηση της βιοοικονομίας και τη βιώσιμη αλιεία.

«Χρειάζεται να χαράξουμε μια στρατηγική ώστε η γεωργία να είναι πιο φιλική στο περιβάλλον και αυτή θα δώσει προστιθέμενη αξία στα προϊόντα μας», υπογράμμισε η υφυπουργός.

Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κωνσταντίνος Σκρέκας αναφέρθηκε διεξοδικά στις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής αλλά και το κόστος των εκροών.

«Χρειάζεται να προετοιμαστούμε καθώς οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι σοβαρές. Το υδατικό μας απόθεμα μειώνεται ανησυχητικά και πολλές περιοχές δοκιμάζονται από την ξηρασία. Με το εθνικό στρατηγικό σχέδιο της κυβέρνησης θα δοθούν λύσεις για το κόστος ενέργειας, της άρδευσης και παραγωγής. Για παράδειγμα είναι αναγκαία η ορθή διαχείριση  των επιφανειακών νερών, η βελτίωση του δικτύου και των συστημάτων άρδευσης των καλλιεργειών. Η σωστή διαχείριση  και η ορθή λίπανση θα κάνουν πιο φιλική στο περιβάλλον τη γεωργία. Με τη γεωργία ακριβείας, τη σωστή πληροφορία και τους εκπαιδευμένους αγρότες θα έχουμε μια φιλική στο περιβάλλον γεωργία», ανέφερε ο κ. Σκρέκας.

Keywords
Τυχαία Θέματα