Νέα παράταση για τα αυθαίρετα, νέος κύκλος «Εξοικονομώ»

Ένα μόνιμο θεσμικό πλαίσιο για τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων που ανεγέρθηκαν έως το 2011 προαναγγέλλει το υπουργείο Περιβάλλοντος. Ως μέσο θα χρησιμοποιηθεί η «ταυτότητα κτηρίου», ένα μικρό πολεοδομικό αρχείο που θα υποχρεωθούν οι ιδιοκτήτες να δημιουργήσουν με τη συνδρομή μηχανικού και να τηρούν στο κτήριό τους. Εν τω μεταξύ το υπουργείο θα δώσει παράταση στην ισχύ της τρέχουσας ρύθμισης για τα αυθαίρετα,

η οποία λήγει στις αρχές Νοεμβρίου.

Οι ανακοινώσεις έγιναν χθες, έπειτα από συνάντηση του υπουργού Κωστή Χατζηδάκη με τον πρόεδρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Γιώργο Στασινό. «Στόχος της κυβέρνησης είναι στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα να έρθει μια συνολική παρέμβαση - μεταρρύθμιση για τα αυθαίρετα», ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης. «Λαμβάνουμε υπόψη αφενός τη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας και αφετέρου το γεγονός ότι η κόκκινη γραμμή μας σε σχέση με την τακτοποίηση αυθαιρέτων ανάγεται στο 2011. Θα υπάρχει ένα σαφές πλαίσιο για τους κατόχους αυθαιρέτων, το οποίο θα είναι μόνιμου χαρακτήρα». Οπως ανέφερε ο υπουργός, ο νέος μόνιμος μηχανισμός θα συνδεθεί με την «ταυτότητα κτηρίου», η οποία έχει θεσπιστεί προ αρκετών ετών αλλά δεν έχει ακόμα εφαρμοστεί.

Η ταυτότητα κτηρίου, την οποία υποστηρίζει επί πολλά χρόνια το ΤΕΕ, είναι ένα φυσικό και ψηφιακό αρχείο το οποίο θα πρέπει να διατηρείται για κάθε κτίριο και να ενημερώνεται με όλες τις πληροφορίες σχετικά με το κτήριο (π.χ. σχέδια, επεμβάσεις, συντήρηση).

Το κόστος ψηφιοποίησης θα το αναλάβει ο πολίτης. Αντί λοιπόν, την ψηφιοποίηση να αναλαμβάνουν οι πολεοδομίες, πλέον θα τη χρεώνονται οι ιδιοκτήτες, με τη μόνη διαφορά ότι η πληροφορία θα ελέγχεται (από ιδιώτη μηχανικό, έναντι αμοιβής) για την πιστότητά της. Το ζήτημα του κόστους για τον πολίτη πάντως απασχολεί το υπουργείο: «Οι ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν επιβαρυνθεί πάρα πολύ τα τελευταία χρόνια. Δεν νομίζω ότι η πολιτεία δικαιούται να τους επιβαρύνει άλλο», ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Καθημερινή», οι πολίτες δεν θα κληθούν να πληρώσουν την «ταυτότητα κτηρίου» άμεσα ή μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα (λ.χ. έξι μήνες, ένα έτος). Αυτή θα είναι απαραίτητο να δημιουργείται λ.χ. πριν από μια μεταβίβαση. Υπενθυμίζεται ότι με τον ν. 4495/17 προβλεπόταν η έκδοση εντός μιας πενταετίας της «ταυτότητας κτηρίου» για τα δημόσια κτήρια και όλα τα δημοσίου ενδιαφέροντος και χρήσης (χώροι συνάθροισης κοινού, εκπαίδευσης, υγείας κ.λπ.), ενώ οι ιδιωτικές οικοδομές θα καταγράφονται κατά τη μεταβίβασή τους, αντί του πιστοποιητικού μηχανικού που ισχύει έως τώρα.

Προς το παρόν, πάντως, και ενόψει της θέσπισης του έκτου πλαισίου νομιμοποίησης πολεοδομικών αυθαιρεσιών της τελευταίας δεκαετίας, το υπουργείο θα δώσει παράταση (πιθανότατα ενός εξαμήνου) στην τρέχουσα ρύθμιση αυθαιρέτων. Εν τω μεταξύ θα προωθηθούν οι απαραίτητες αποφάσεις που εκκρεμούν για να εφαρμοστεί η «ταυτότητα κτηρίου» και αφορούν το είδος του αρχείου, τον τρόπο που θα τηρείται, την αμοιβή του μηχανικού κ.λπ. Παράλληλα, όπως ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης, το υπουργείο Περιβάλλοντος επεξεργάζεται ένα ευρύτερο «αναπτυξιακό» νομοσχέδιο, που «θα αντιμετωπίζει ζητήματα αδειοδοτικά, πολεοδομικά, χωροταξικά».

Τέλος, ο κ. Χατζηδάκης επανέλαβε την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε νέο κύκλο εντάξεων στο «Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον» και για τον λόγο αυτό βρίσκεται σε συζητήσεις με τις περιφέρειες (που χειρίζονται το ΕΣΠΑ). Τέλος, επανέλαβε ότι το υπουργείο ετοιμάζει ένα ευρύτερο σχέδιο νόμου με αδειοδοτικά, πολεοδομικά και χωροταξικά ζητήματα.

Keywords
Τυχαία Θέματα