Ο κορωνοϊός «σκούπισε» την ατμοσφαιρική ρύπανση και στην Κύπρο (γραφήματα)

Ο κορωνοϊός εξαφάνισε σχεδόν τη ρύπανση που εκπέμπουν οχήματα στους δρόμους των πόλεων της Κύπρου και είναι χαρακτηριστικό πως τα οξείδια του αζώτου (ΝΟx) μειώθηκαν κατά περίπου εφτά φορές τις ώρες κυκλοφοριακής αιχμής μεταξύ 7-9πμ. Τις ίδιες ώρες τα αιωρούμενα σωματίδια (ΑΣ10) μειώθηκαν κατά περίπου 22%.

Συγκεκριμένα, τα οξείδια του αζώτου, που είναι αιωρούμενα σωματίδια, από περίπου 140 μικρογραμμάρια (ανά κυβικό μέτρο) που ήταν τον Ιανουάριο έκαναν βουτιά περίπου στα 20 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο.  Στα αιωρούμενα

σωματίδια (ΑΣ10) οι κανονικές τιμές κυμαίνονται μεταξύ 60-80 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο, οπόταν οι τιμές που έχουν καταγραφεί (45 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο τον Ιανουάριο και περίπου 35 αυτές τις μέρες, δεν θεωρούνται πολύ ψηλά. Σε κάποιες περιπτώσεις οι καταγραφές έπεσαν κάτω και από τα 30 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο. 

Με βάση τα πιο πάνω στοιχεία, τα οποία προκύπτουν από μετρήσεις του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας, η ρύπανση που καταγράφεται τις τελευταίες μέρες είναι περίπου αντίστοιχη με τη ρύπανση που καταγράφεται τις περιόδους των εορτών των Χριστουγέννων και του Πάσχα (τις μέρες που είναι όλα κλειστά) ή αντίστοιχες μέρες των θερινών διακοπών. Στέλεχος του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας ανέφερε στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος», ότι οι χαμηλές καταγραφές θεωρούνται πρωτόγνωρες για αντίστοιχες περιόδους προηγούμενων ετών δηλαδή τέτοιες μέρες του Μάρτη. 

Είναι φανερό από τα σχετικά γραφήματα, πως η ατμοσφαιρική ρύπανση τον Μάρτιο, ιδιαίτερα τις ώρες κυκλοφοριακής αιχμής, έχει μειωθεί κάθετα, σε σχέση με τους άλλους δύο μήνες, (Ιανουάριο Φεβρουάριο) ως αποτέλεσμα των γενικότερων μέτρων που λήφθηκαν για περιορισμό των μετακινήσεων, ανέφερε το ίδιο στέλεχος του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας. 

Ανέφερε επίσης, πως τα στοιχεία ελήφθησαν από τον Κυκλοφορικό Σταθμό Λευκωσίας και διευκρίνισε, πως παρόμοια είναι και τα αποτελέσματα που καταγράφονται σε όλες τις πόλεις της Κύπρου.  Περαιτέρω διευκρίνισε, πως σε κάθε γράφημα παρουσιάζεται η μέση ωριαία συγκέντρωση των ρύπων ανά μήνα. Ανέφερε εξάλλου, πως η κυριότερη πηγή των υπό αναφορά ρύπων είναι η καύση (οχήματα, βιομηχανίες, οικιστικές θερμάνσεις, κ.λπ.).  

Εξήγησε επίσης, πως στην περίπτωση των αιωρουμένων σωματιδίων ΑΣ10, πέραν των εκπομπών ρύπων από οχήματα, άλλη σημαντική πηγή είναι τα επεισόδια σκόνης από τις άνυδρες περιοχές Βορείου Αφρικής και Μέσης Ανατολής, αν και όπως διευκρίνισε, για την υπό αναφορά περίοδο δεν είχαμε σημαντικά επεισόδια σκόνης. Σημειώνεται πάντως, πως αν και οι μετρήσεις είναι σχετικά ψηλές στις ώρες αιχμής, λόγω του ότι τις υπόλοιπες ώρες οι εκπομπές είναι μειωμένες (λόγω της μειωμένης τροχαίας κίνησης) επέρχεται «ισορροπία» και ο μέσος όρος κυμαίνεται σε υποφερτά επίπεδα.

Πάντως, εκπρόσωπος του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας ανέφερε στον «Φιλελεύθερο» πως το γεγονός ότι δεν παρατηρείται υπέρβαση των ορίων, δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να καταβάλλεται προσπάθεια περιορισμού των εκπομπών ρύπων στο χαμηλότερο δυνατό σημείο. Σημειώνεται, επίσης, πως μειωμένη ρύπανση έχει καταγραφεί τις τελευταίες ημέρες και μεταξύ των ωρών 2-4μμ που τελειώνουν την εργασία τους οι δημόσιοι υπάλληλοι, πολλοί εκ των οποίων εργάζονται από το σπίτι. 

Μια άλλη πηγή ρύπανσης αποτελούν οι κεντρικές θερμάνσεις και τα τζάκια/ξυλόσομπες. Αξίζει να σημειωθεί πως η ρύπανση αυτή είναι περισσότερη (σε κάποιους παράγοντες) σε σχέση με τη ρύπανση που προκαλούν τα οχήματα. Η περισσότερη ρύπανση που προέρχεται από τις συσκευές/συστήματα θέρμανσης προκαλείται τους μήνες Δεκέμβριο, Ιανουάριο και Φεβρουάριο. Συγκεκριμένα στα αιωρούμενα σωματίδια (ΑΣ10) τον Ιανουάριο κατεγράφησαν μέχρι 65 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο μεταξύ των ωρών 8μμ-10μμ. Αυτές τις μέρες (τις ίδιες ώρες) οι μετρήσεις κυμάνθηκαν περίπου στα 30 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο. 

Λειτουργός του Τμήματος επιθεώρησης Εργασίας ερωτηθείς από τον «Φιλελεύθερο» κατά πόσον ο περιορισμός χιλιάδων ανθρώπων στο σπίτι οδήγησε σε αύξηση της εκπομπής ρύπων από θερμάνσεις, τζάκια κ.λπ., ανέφερε, πως ο καιρός βοήθησε ώστε να μην γίνει πολύ μεγαλύτερη χρήση από τη συνήθη. Οι ετήσιες μέσες τιμές σε όλες τις πόλεις υπερβαίνουν την ετήσια οριακή τιμή. Παρά τις υπερβάσεις, τα τρία τελευταία χρόνια παρατηρείται μικρή μείωση στη συγκέντρωση ΑΣ10. Επιπρόσθετα, ο αριθμός των ημερήσιων υπερβάσεων υπερβαίνει τον μέγιστο επιτρεπόμενο αριθμό των 35 υπερβάσεων ανά έτος. 

Keywords
Τυχαία Θέματα