Οι λάμπες LED πολύτιμος σύμμαχος στη μάχη για το περιβάλλον (vid)

Η επίσημη ονομασία τους είναι Δίοδος Εκπομπής Φωτός (Light Emitting Diode) αλλά όλοι τα γνωρίζουμε με τα αρχικά τους, LED. Πρόκειται για τους λαμπτήρες που εκπέμπουν φωτεινή ακτινοβολία στενού φάσματος όταν τους παρέχεται μία ηλεκτρική τάση κατά τη φορά ορθής πόλωσης.

H έρευνα για την ανάπτυξη φωτοδιόδων ξεκίνησε στις αρχές του 20ου αιώνα αλλά το πρώτο LED (το οποίο εξέπεμπε ερυθρό φως) δημιουργήθηκε το 1962. Τα επόμενα χρόνια δημιουργήθηκαν LED

που εξέπεμπαν φως διαφόρων αποχρώσεων ενώ η τεχνολογία και οι ιδιότητες βελτιώνονταν με ραγδαίο ρυθμό. Τα LED θεωρήθηκαν ως ένα από τα μεγάλα επιτεύγματα της σύγχρονης τεχνολογίας που θα μας χάριζαν τεχνητό φωτισμό παρόμοιο με τον φυσικό.

Τα LED, σύμφωνα με το protagon.gr, χρησιμοποιήθηκαν σε πλήθος εφαρμογών ανάμεσα στις οποίες η δημιουργία ευκρινέστερων οθονών με πιο ζωντανά χρώματα. Τα LED προσέφεραν τεράστια εξοικονόμηση ενέργειας, είχαν πολύ μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και φιλικότερη διάθεση προς το περιβάλλον σε σχέση με τους συμβατικούς λαμπτήρες. Δημοσίευμα της ιστοσελίδας qz.com δείχνει ότι τα LED δεν έχουν απλώς φιλική διάθεση προς το περιβάλλον αλλά αποτελούν μεγάλο του σύμμαχο.

Η βρετανική εταιρεία IHS Markit που παρέχει δεδομένα και συμβουλές για την λήψη αποφάσεων σε εταιρείες και κυβερνήσεις αναφέρει ότι οι λαμπτήρες LED συνέβαλαν καθοριστικά στην μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα το 2017. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΙHS Markit, την χρονιά που μας πέρασε, η χρήση των λαμπτήρων LED περιόρισε τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 570 εκατ. τόνους. Αυτό, σύμφωνα με τους ειδικούς, ισοδυναμεί με τη διακοπή λειτουργίας 160 εργοστασίων που λειτουργούν με ορυκτά καύσιμα στη διάρκεια του 2017.

Δείτε ένα βίντεο για την μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από την χρήση των LED:

Χρυσό μετάλλιο προστασίας του περιβάλλοντος στην βιομηχανία των LED παίρνει η ιαπωνική εταιρεία Nichia. Η παραγωγή της Nichia άγγιξε τα 600 εκατ. LED και υπολογίστηκε ότι η παραγωγή αυτή αντιστοιχεί σε περίπου 55 εκατ. τόνους διοξειδίου του άνθρακα που δεν κατέληξαν στην ατμόσφαιρα του πλανήτη.

Να σημειωθεί πάντως ότι το τελευταίο διάστημα έχουν αναδειχθεί και κάποιες αρνητικές πλευρές της ολοένα και μεγαλύτερης χρήσης των λαμπτήρων LED. Τα αποτελέσματα πρόσφατης μελέτης που έγινε για λογαριασμό του ερευνητικού Κέντρου Γεωεπιστημών GFZ German δείχνουν ότι έχει αυξηθεί αξιοσημείωτα η φωταύγεια του πλανήτη από την χρήση του τεχνητού φωτός τις βραδινές ώρες με την μεγαλύτερη συμβολή σε αυτή την αύξηση να έχουν, σύμφωνα με την έρευνα, οι λαμπτήρες LED και ειδικά εκείνοι που εκπέμπουν λευκό χρώμα.

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι οι επιπτώσεις αυτού του φαινομένου είναι σημαντικές σε οικολογικό αλλά βιολογικό επίπεδο. Οπως υποστηρίζουν, όλο αυτό το φως μπορεί να προκαλεί διαταραχές στον ύπνο των ανθρώπων και αυτό με την σειρά του μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία τους. Επίσης οι ειδικοί αναφέρουν ότι οι άνθρωποι που ζουν σε περιοχές έντονης φωταύγειας έχουν απολέσει την ικανότητα να προσαρμόζουν τα μάτια τους στο σκοτάδι.

Η φωταύγεια δημιουργεί προβλήματα στην μετανάστευση και στην αναπαραγωγή πτηνών, ψαριών, αμφίβιων και εντόμων. Αλλη παρενέργεια είναι ότι επεκτείνεται η περίοδος ανάπτυξης των φυτών, σε αντίθεση με ότι ορίζει η φύση τους. Επίσης η φωταύγεια είναι γνωστό ότι εμποδίζει την εμφάνιση των άστρων στον ουράνιο θόλο γεγονός που προκαλεί προβλήματα σε διάφορα ζώα τα οποία έχουν μάθει να χρησιμοποιούν τον νυχτερινό ουρανό για να κινούνται ή να ασκούν διάφορες δραστηριότητες αλλά και στους αστρονόμους που δυσκολεύονται να κάνουν παρατηρήσεις με επίγεια μέσα. Τέλος, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Complutense της Μαδρίτης ανακάλυψαν ότι τα LED που εκπέμπουν υψηλής ενέργειας μπλε φως μπορούν να βλάψουν ανεπανόρθωτα τον αμφιβληστροειδή μας.

Keywords
Τυχαία Θέματα