Οι παγκόσμιες επενδύσεις σε αιολική και ηλιακή ενέργεια αφήνουν πίσω τα ορυκτά καύσιμα

Οι παγκόσμιες δαπάνες για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ξεπερνούν τις επενδύσεις στην ηλεκτρική ενέργεια από τον άνθρακα, το φυσικό αέριο και τους πυρηνικούς σταθμούς, λόγω της μείωσης του κόστους παραγωγής αιολικής και ηλιακής ενέργειας.

Περισσότερο από το 50% της νέας δυναμικότητας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που προστέθηκε σε όλο τον κόσμο τα τελευταία χρόνια ήταν σε ανανεώσιμες πηγές όπως η αιολική και η ηλιακή, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας.

Το 2016, το τελευταίο έτος για το οποίο υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, περίπου 297 δισεκατομμύρια δολάρια δαπανήθηκαν για ανανεώσιμες

πηγές ενέργειας – υπερδιπλάσια των 143 δισεκατομμυρίων δολαρίων που δαπανήθηκαν για νέους σταθμούς πυρηνικής ενέργειας, άνθρακα, φυσικού αερίου και μαζούτ, σύμφωνα με τον οργανισμό με έδρα το Παρίσι. Η έκθεση του ΔΟΕ προβλέπει ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα αποτελούν το 56% της καθαρής παραγωγικής δυναμικότητας που θα προστεθεί μέχρι το 2025.

Σύμφωνα με το Naftemporiki.gr, το κόστος των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια τόσο πολύ που «η αιολική και η ηλιακή ενέργεια αντιπροσωπεύουν πλέον την επιλογή χαμηλότερου κόστους για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας», δήλωσε ο Φράνσις Ο’Σάλλιβαν, διευθυντής έρευνας της Ενεργειακής Πρωτοβουλίας του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ).

Η παρατεταμένη κρατική στήριξη στην Ευρώπη και σε άλλες αναπτυγμένες οικονομίες ώθησε την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Ωστόσο, το κόστος έχει μειωθεί και για άλλους λόγους. Η Κίνα επένδυσε σε μεγάλο βαθμό στην εγχώρια ηλιακή βιομηχανία, δημιουργώντας μια γκάμα φθηνών ηλιακών συλλεκτών. Η τεχνολογική καινοτομία βοήθησε τους κατασκευαστές να παράγουν μακρύτερες λεπίδες για ανεμογεννήτριες, δημιουργώντας μηχανές ικανές να παράγουν ουσιαστικά περισσότερη ισχύ με χαμηλότερο κόστος.

Οι μονάδες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αντιμετωπίζουν επίσης λιγότερες προκλήσεις από τις παραδοσιακές μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Οι σταθμοί πυρηνικής ενέργειας αντιμετωπίζουν συχνά τεχνικές καθυστερήσεις και προβλήματα, ενώ οι μονάδες ορυκτών καυσίμων αντιμετωπίζουν κανονιστικές αβεβαιότητες λόγω ανησυχιών σχετικά με την κλιματική αλλαγή. Και τα διάφορα συνταξιοδοτικά και άλλα επενδυτικά ταμεία, που αναζητούν μακροπρόθεσμες σταθερές αποδόσεις, έχουν επενδύσει σε μεγάλο βαθμό σε αιολικά και ηλιακά πάρκα, επιτρέποντας στους παραγωγούς να εξασφαλίσουν φθηνότερη χρηματοδότηση.

Η συνεχής επένδυση αναδιαμορφώνει τον τρόπο με τον οποίο τροφοδοτούνται τα σπίτια και οι βιομηχανίες του κόσμου. Το περασμένο έτος, το ποσοστό ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές έφθασε το 12,1%, περισσότερο από το διπλάσιο από την προηγούμενη δεκαετία, σύμφωνα με κοινή έκθεση της Σχολής Οικονομικών και Διοίκησης της Φρανκφούρτης και του Περιβαλλοντικού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών. Οι αριθμοί αυτοί δεν περιλαμβάνουν την ηλεκτρική ενέργεια από μεγάλα υδροηλεκτρικά φράγματα.

Keywords
Τυχαία Θέματα