Πέντε αγροτικοί συνεταιρισμοί φτιάχνουν φωτοβολταϊκό πάρκο στη Θεσσαλονίκη

Στη δημιουργία πάρκου φωτοβολταϊκών προχωρούν πέντε αγροτικοί συνεταιρισμοί στην ανατολική Θεσσαλονίκη, το πρώτο ανάλογο εγχείρημα στα ελληνικά δεδομένα, με στόχο την παραγωγή ενέργειας για τη λειτουργία των γεωτρήσεων και τη μείωση του κόστους ενέργειας που απαιτείται, ακόμη και πάνω από 80%.

Πλήρης χρηματοδότηση του πάρκου

Σύμφωνα με το dailythess.gr, η δημιουργία πάρκου φωτοβολταϊκών από τους αγροτικούς συνεταιρισμούς απαιτεί ένα κόστος ύψους 1,5 εκατ.

ευρώ και για την πλήρη χρηματοδότησή του οι αγροτικοί συνεταιρισμοί θα εκμεταλλευτούν το Μέτρο 9 «Σύσταση ομάδων και οργανώσεων παραγωγών» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020, καθώς και το νόμο 4513/2018 για τις «Ενεργειακές Κοινότητες».

Στο εγχείρημα συμμετέχουν οι συνεταιρισμοί Επανομής, Τριλόφου, Θέρμης, Σχολαρίου, Βασιλικών, οι οποίοι δραστηριοποιούνται κυρίως στην παραγωγή βαμβακιού και σιταριού, καθώς και στη λειτουργία θερμοκηπίων, ενώ αρχικά θα συμμετάσχουν 70 έως 100 αγρότες.

Σε πρώτη φάση θα δημιουργηθεί ένα πάρκο φωτοβολταϊκών σε έκταση περίπου 50 στρεμμάτων, με στόχο την παραγωγή ενέργειας 2 MW, που θα εξοικονομήσει ενέργεια για τη λειτουργία των γεωτρήσεων της περιοχής και θα μειώσει το δυσβάσταχτο κόστος των αγροτών σε ποσοστό πάνω από 80%.

«Εάν δεν ενωθούμε, είμαστε χαμένοι»

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Επανομής, κ. Τσιώνη, σε αυτήν τη φάση οι αγρότες ενημερώνονται για το εγχείρημα καθημερινά και δείχνουν ενδιαφέρον, βλέποντας θετικά τη συμμετοχή τους.

«Έχουμε τη στήριξη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, καθώς για τη δημιουργία του φωτοβολταϊκού πάρκου, που θα κοστίσει 1,5 εκατ. ευρώ, θα εκμεταλλευτούμε τους πρόσφατους νόμους της κυβέρνησης, το Μέτρο 9 καθώς και τον νόμο για τις Ενεργειακές Κοινότητες», ανέφερε ο κ. Τσιώνης, συμπληρώνοντας ότι αν δεν δημιουργηθούν ομαδικές αγροτικές επιχειρήσεις, δεν θα επιβιώσουν οι αγρότες: «Εάν δεν πάμε σε συνεταιρισμούς ή κοινές επιχειρήσεις ομάδων παραγωγών, είμαστε πολύ μικροί για να επιβιώσουμε. Πρέπει να ενωθούμε όλοι μαζί και να παράγουμε το προϊόν μας κατευθείαν».

Στην ίδια κατεύθυνση και ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Τριλόφου, Χρ. Τσιλιάς, ο οποίος ανέφερε ότι υπάρχει ανταπόκριση από τον κόσμο: «Παρόλο που έχουμε κάποια δυσκολία να πείσουμε τους αγρότες, είμαστε σε καλό δρόμο».

«Σε πρώτη φάση θα εξυπηρετηθεί η ενέργεια για τη λειτουργία των γεωτρήσεων της ανατολικής Θεσσαλονίκης, σε δεύτερη φάση θα εκμεταλλευτούμε τα νερά των δύο βιολογικών για αφαλάτωση», ανέφερε ο κ. Τσιλιάς.

Το υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης στηρίζει ανάλογες προσπάθειες

«Πολλά χρόνια πολύτιμος πλούτος είτε από γεωργικά είτε κτηνοτροφικά υπολείμματα πάει χαμένος. Οι παραγωγοί μπορούν να εκμεταλλευτούν το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας, για τις «Ενεργειακές Κοινότητες», που ψηφίστηκε τον περασμένο Ιανουάριο, και να γίνουν οι ίδιοι παραγωγοί ενέργειας και ακόμη και να πουλούν ενέργεια, εξαλείφοντας την εξάρτησή τους από το πετρέλαιο. Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στέκεται αρωγός σε όλες τις προσπάθειες ομάδων αγροτών προς αυτήν την κατεύθυνση», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γ. Τσιρώνης.

Keywords
Τυχαία Θέματα