Στα σκαριά νέο σύστημα περιβαλλοντικής παρακολούθησης των ελληνικών θαλασσών

Ένα νέο σύστημα για την παρακολούθηση της κατάστασης του περιβάλλοντος στις ελληνικές θάλασσες άρχισαν να αναπτύσσουν το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), το Τμήμα Επιστημών της Θάλασσας του Πανεπιστημίου του Αιγαίου (Ομάδα Θαλάσσιας Τηλεπισκόπησης) και η ελληνική εταιρεία Geospatial Enabling Technologies (GET).

Το σύστημα αναπτύσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος MARRE, που υλοποιείται μέσω της Δράσης «Ερευνώ-Δημιουργώ-Καινοτομώ» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και εθνικούς πόρους μέσω

του προγράμματος Ε.Π. Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα & Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ, ΕΣΠΑ 2014-2020). Η εναρκτήρια επιστημονική συνάντηση του έργου έγινε σήμερα στις εγκαταστάσεις του ΕΛΚΕΘΕ στην Ανάβυσσο, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ.

Οι τρεις συνεργαζόμενοι φορείς έχουν ως στόχο τη δημιουργία ενός γεωπληροφοριακού συστήματος ανοικτού κώδικα, με σκοπό την παρακολούθηση του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Το σύστημα θα κάνει χρήση δορυφορικών τηλεπισκοπικών δεδομένων, σε συνδυασμό με δεδομένα πεδίου, τόσο ιστορικά και όσο και σε πραγματικό χρόνο.

Η δημιουργία ενός τέτοιου συστήματος για την Ελλάδα απορρέει από την ανάγκη υποστήριξης των εθνικών πολιτικών σε τομείς μεγάλου ενδιαφέροντος, όπως είναι η περιβαλλοντική κατάσταση της παράκτιας ζώνης και του ευρύτερου θαλάσσιου χώρου.

Όσον αφορά την κατανομή των αρμοδιοτήτων μεταξύ των τριών εταίρων του MARRE, η GET θα αναπτύξει μια καινοτόμα χαρτοκεντρική πλατφόρμα διαχείρισης και διάχυσης των πληροφοριών, το ΕΛΚΕΘΕ (το οποίο είναι ο μεγαλύτερος φορέας θαλάσσιας έρευνας και πάροχος σχετικών δεδομένων στην Ελλάδα) θα παρέχει τα θαλάσσια δεδομένα που θα χρησιμοποιηθούν σε συνδυασμό με τα δορυφορικά δεδομένα, ενώ το Πανεπιστήμιο Αιγαίου θα αναπτύξει τους αλγορίθμους που θα χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία των νέων δορυφορικών προϊόντων (π.χ. χαρτών θαλάσσιας βλάστησης και αλιευτικού δυναμικού).

Με αυτό τον τρόπο, θα υπάρξει σύνδεση των δεδομένων του θαλάσσιου πεδίου με τα τηλεπισκοπικά δεδομένα πολλαπλής κλίμακας, από αεροφωτογραφίες χωρικής ανάλυσης μερικών εκατοστών μέχρι δορυφορικά τηλεπισκοπικά δεδομένα χωρικής ανάλυσης δεκάδων μέτρων. Έτσι, θα καταστεί εφικτός ο συνδυασμός των πληροφοριών που εξάγονται από διαφορετικού τύπου δεδομένα, σε ένα ενιαίο πληροφοριακό σύστημα παρακολούθησης της ποιότητας του παράκτιου και θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Keywords
Τυχαία Θέματα