Τα παιδιά που ζουν κοντά στα δάση έχουν πιο ποικίλη και συνολικά καλύτερη διατροφή

Τα ευρήματα μιας παγκόσμιας μελέτης έδειξαν ότι τα παιδιά που ζουν κοντά σε δάση απολαμβάνουν καλύτερη διατροφή από εκείνα που ζουν πιο μακριά. Η έρευνα, η οποία διεξήχθη σε 27 αναπτυσσόμενες χώρες, διαπίστωσε ότι τα παιδιά που ζουν σε δασώδεις περιοχές είχαν τουλάχιστον 25% μεγαλύτερη διαφορά στη διατροφή τους σε σύγκριση με τα άλλα. Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Science Advances, σημειώνει ιδιαίτερες αυξήσεις θρεπτικών ουσιών όσον αφορά στη βιταμίνη Α και στο σίδηρο.

«Εξετάσαμε πρώτα τις ευρύτερες μετρήσεις της διατροφικής

ποικιλομορφίας, τους τύπους δηλαδή των διαφόρων τροφίμων που ένα παιδί έχει φάει τις τελευταίες 24 ώρες. Αυτό έχει αποδειχθεί ότι είναι ένα καλό δείγμα της πρόσληψης μικροθρεπτικών συστατικών. Ελέγξαμε πιο προσεκτικά τα πλούσια σε βιταμίνη Α και σίδηρο τρόφιμα και διαπιστώσαμε ότι τα νοικοκυριά που ζουν κοντά στα δάση είχαν πολύ υψηλότερα επίπεδα πρόσληψης τροφών σε αυτές τις κατηγορίες», δήλωσε ο Brendan Fisher, καθηγητής στο περιβαλλοντικό πρόγραμμα του πανεπιστημίου UVM του Vermont και ένας από τους συγγραφείς της έρευνας.

Τα αποτελέσματα έρχονται σε αντίθεση με την κοινή άποψη ότι η βελτίωση της διατροφής στις φτωχότερες χώρες απαιτεί την αποψίλωση των δασών για χάρη περισσότερων γεωργικών εκτάσεων, αντιπροτείνοντας ότι η διατήρηση των δασών θα μπορούσε να αποτελέσει σημαντικό εργαλείο για τους διάφορους κρατικούς ή μη οργανισμούς που επιδιώκουν τη βελτίωση της διατροφής των παιδιών παγκοσμίως.

«Αυτή η εργασία δείχνει πόσο σημαντικά είναι τα δάση για τους ανθρώπους που βρίσκονται σε περιοχές με επισιτιστική ανασφάλεια», προσθέτει ο Fisher. «Η διατήρηση των δασών και άλλων οικοσυστημάτων μπορεί να είναι πολύ σημαντική για την ανθρώπινη υγεία, ιδιαίτερα για τα πιο ευάλωτα άτομα. Τα δάση προσφέρουν πλήθος ωφελειών στους ανθρώπους όπως η αποθήκευση άνθρακα, τα καύσιμα και τα μη ξυλώδη προϊόντα, η βιοποικιλότητα, η ρύθμιση των υδάτων και εδώ κάνουμε μερικά σοβαρά βήματα για να δείξουμε πόσο σημαντικά είναι τα δάση για τη δίαιτα και τη διατροφή των ανθρώπων σε ορισμένες από τις φτωχότερες χώρες στον κόσμο», λέει.

Η νέα μελέτη, της οποίας ηγήθηκε μια ομάδα από το Ινστιτούτο Gund του Πανεπιστημίου του Vermont, εξέτασε στοιχεία για τη διατροφή των παιδιών από 43.000 νοικοκυριά σε τέσσερις ηπείρους.

Η ερευνητική ομάδα δημιούργησε τα μοντέλα μελέτης της από την τράπεζα πληροφοριών που συγκέντρωσε η Υπηρεσία Διεθνούς Ανάπτυξης των ΗΠΑ από το 2000 έως το 2013. Λόγω του μεγάλου αριθμού των αρχείων, μπόρεσαν να φθάσουν σε γενικά συμπεράσματα σχετικά με τη διατροφή των παιδιών. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι, σε παρόμοια κατά τα άλλα νοικοκυριά, εκείνα που βρίσκονταν σε απόσταση 2 μιλίων από ένα δάσος, η διατροφή ήταν καλύτερη σε σύγκριση με αυτά που βρίσκονταν πιο μακριά.

Πώς όμως τα δάση μπορούν να προωθήσουν πιο ποικιλόμορφα διατροφικά μοντέλα; Οι συγγραφείς δίνουν αρκετές εξηγήσεις: Περισσότερη άγρια ​​γύρη και επικονιαστές μπορούν να υπάρχουν γύρω από τα δάση, τα οποία μπορούν να προωθήσουν ένα ευρύτερο φάσμα φυτών. Τα δάση μπορούν επίσης να αποτελέσουν πηγή φυσικών πόρων για τις οικογένειες που είτε τους χρησιμοποιούν είτε τους πωλούν για να αγοράσουν πιο ποικιλόμορφα τρόφιμα. Η ύπαρξη δάσους σε κοντινή απόσταση μπορεί επίσης να μειώσει τον απαιτούμενο χρόνο για την εύρεση καυσίμων και άλλων πόρων, έτσι ώστε οι οικογένειες να μπορούν να επικεντρωθούν σε άλλες πτυχές του νοικοκυριού, όπως η προετοιμασία των τροφίμων. Τα αποτελέσματα της μελέτης θέτουν υπό αμφισβήτηση την ιδέα ότι ο καλύτερος τρόπος για τη βελτίωση της παιδικής διατροφής στις φτωχότερες χώρες είναι η αποψίλωση των δασών για να δοθεί η δυνατότητα για περισσότερες γεωργικές εκτάσεις. «Η οικονομική ανάπτυξη και η διατήρηση των δασών θεωρούνται συνήθως ως ανταλλάγματα που οι ηγέτες πρέπει να δώσουν προτεραιότητα στο ένα ή το άλλο», δήλωσε ο Taylor Ricketts, διευθυντής του Ινστιτούτου Gund του UVM και ένας από τους κύριους συγγραφείς της μελέτης. «Αυτή η έρευνα βοηθά να δείξουμε ότι αυτό δεν είναι πάντα, ή συνήθως, αληθινό. Τις περισσότερες φορές, είναι μια ψευδής επιλογή», είπε.

Περισσότεροι από δύο δισεκατομμύρια άνθρωποι στον αναπτυσσόμενο κόσμο υποφέρουν από έλλειψη μικροθρεπτικών συστατικών, σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας. Χωρίς αρκετή βιταμίνη Α και σίδηρο, τα παιδιά μπορεί να είναι καχεκτικά, να υποφέρουν από εγκεφαλική βλάβη και, σε ακραίες περιπτώσεις, να πεθάνουν. Τα αγροτικά προγράμματα αρχίζουν να εξετάζουν τη μετάβαση πέρα από τις μεμονωμένες καλλιέργειες, όπως το ρύζι και το καλαμπόκι, επειδή οι ντόπιοι δεν μπορούν να επιβιώσουν από τις μονοκαλλιέργειες και η φύτευση ενός ευρύτερου φάσματος φυτών θα μπορούσε να τους βοηθήσει να αποκτήσουν πρόσβαση σε ένα πιο ποικίλο φάσμα θρεπτικών συστατικών.

«Η μελέτη μας δείχνει ότι η διατήρηση των δασών και η υγεία μπορούν να συνυπάρχουν και να συνεργάζονται στενά», δήλωσε ο Fisher. Οι ερευνητές ελπίζουν ότι αυτή η παγκόσμια έρευνα θα μπορούσε να ενθαρρύνει τις κυβερνήσεις να υποστηρίξουν τη διατήρηση των δασών όχι μόνο για να βοηθήσουν στην επιβράδυνση της κλιματικής αλλαγής και στην προστασία της άγριας ζωής, αλλά και στη σωστή ανάπτυξη των παιδιών.

Πηγή: itrofi.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα