Το λιώσιμο των παγετώνων είναι τόσο ανησυχητικό όσο και αυτό των παγοκαλυμμάτων
Τη στιγμή που τα καλύμματα πάγου (σ.σ.: παγοκαλύμματα, μάζες πάγου που καλύπτουν λιγότερο από 50.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα γης) έχουν αποσταθεροποιηθεί λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας, μια νέα ειδική έκθεση του ΟΗΕ προειδοποιεί για τις επιπτώσεις που θα έχει τις επόμενες δεκαετίες το λιώσιμο των παγετώνων στα βουνά.
Σύμφωνα με το σχέδιο της επίσημης έκθεση της επόμενης συνεδρίασης της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Αλλαγή του Κλίματος (Giec), τα παγοκαλύμματα
Αυτό αντιστοιχεί σε άνοδο της στάθμης της θάλασσας κατά σχεδόν 1,2 χιλιοστά ετησίως.
Όμως και οι παγετώνες των βουνών έχασαν επίσης σχεδόν 280 δισεκατομμύρια τόνους πάγου κάθε χρόνο στο ίδιο διάστημα, ανεβάζοντας τη στάθμη της θάλασσας κατά 0,77 επιπλέον χιλιοστά ετησίως.
«Στη διάρκεια των 100 τελευταίων ετών, το 35% της ανόδου της στάθμης της θάλασσας στο κόσμο οφειλόταν στο λιώσιμο των παγετώνων» επιβεβαιώνει ο Άντερς Λέβερμαν, καθηγητής κλιματολογίας στο Ινστιτούτο έρευνας στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής του Πότσνταμ, μιλώντας στο AFP.
Υπάρχουν παγκοσμίως περίπου 200.000 παγετώνες στη γη και το γεγονός ότι είναι πολύ μικροί συγκριτικά με τα παγοκαλύμματα τους κάνει ιδιαίτερα ευάλωτους στην αύξηση της θερμοκρασίας.
Οι παγετώνες στα Ιμαλάια είναι σημαντικές πηγές νερού για 250 εκατομμύρια κατοίκους στις γύρω κοιλάδες και ‘τρέφουν’ τους ποταμούς από τους οποίους επιπλέον 1,6 δισεκατομμύριο άνθρωποι εξαρτώνται για τροφή, ενέργεια και εισοδήματα.
Έρευνα την οποία επικαλείται η έκθεση της Giec προειδοποιεί ότι οι παγετώνες των ασιατικών ορέων μπορεί να χάσουν πάνω από το ένα τρίτο του πάγου τους, ακόμα και αν οι άνθρωποι ελαχιστοποιήσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και περιορίσουν την αύξηση της θερμοκρασίας στους 1,5 βαθμό Κελσίου.
Μια παγκόσμια οικονομία που θα συνεχίσει για δεκαετίες να στηρίζεται στα ορυκτά καύσιμα μπορεί να προκαλέσει απώλεια έως και των δύο τρίτων του πάγου.
«Το πόσιμο νερό θα επηρεαστεί, το ίδιο και η γεωργία, όπως και εκατομμύρια άνθρωποι», τονίζει η Χαριέτ Σαινγκ, από τη μη κυβερνητική οργάνωση ActionAid.
Η σύνοψη της έκθεσης της Giec διευκρινίζει ότι η ζώνη κεντροδυτικά των Ιμαλάϊων αντιμετωπίζει ήδη μια αισθητή μείωση της ποσότητας νερού προς άρδευση.
Η έκθεση προειδοποιεί επίσης ότι στις περιοχές που δεν έχουν πολλά εδάφη που καλύπτονται από πάγο, όπως στην κεντρική Ευρώπη, τη βορεια Ασία και τη Σκανδιναβία, οι παγετώνες θα μειωθούν κατά 80% έως το 2100.
Μια έρευνα που διεξήχθη φέτος από Ελβετούς ερευνητές προειδοποίησε κατά των ανεξέλεγκτων εκπομπών που μπορεί να προκαλέσουν την εξαφάνιση άνω του 90% των πάγων των Άλπεων μέχρι το τέλος του αιώνα.
Σύμφωνα με τον Χάρι Ζεκολάρι από το Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας του Ντελφτ (Delft University of Technology) στην Ολλανδία, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν συνείδηση της σημασίας που έχουν αυτές οι γιγάντιες δομές πάγων.
«Ένας παγετώνας είναι μια δεξαμενή. Ένας παγετώνας σε καλή υγεία λιώνει το καλοκαίρι και μεγαλώνει το χειμώνα. Αυτό πάει να πει ότι όταν οι άνθρωποι έχουν περισσότερο ανάγκη το νερό, θα το αναζητούν στους παγετώνες» διευκρίνισε ο ίδιος στο AFP.
Οι κάτοικοι της Λα Πας, πρωτεύουσα της Βολιβίας, παίρνουν περίπου το 30% του νερού τους από τους παγετώνες των Άνδεων τους ξηρούς μήνες του χειμώνα. Αλλά το 2016, «περίπου 100 γειτονιές είχαν μείνει για έναν μήνα χωρίς νερό, ήταν σαν ταινία τρόμου» δήλωσε στο AFP ο Μάρκος Αντράντε, διευθυντής του εργαστηρίου ατμοσφαιρικής φυσικής στο Πανεπιστήμιο Άγιος Αντρέας (San Andres).
«Οι άνθρωποι ήταν έτοιμοι να παλέψουν μεταξύ τους για το νερό» προσθέτει.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το παράδοξο αυτή τη στιγμή είναι ότι έχουμε περισσότερο νερό επειδή λιώνουν ο πάγοι, αλλά οι αγρότες δε φαίνεται να το αντιλαμβάνονται. «Τα πράγματα θα γίνουν προσωρινά καλύτερα για αυτούς, αλλά όταν το νερό γίνει σπάνιο θα παλεύουμε μεταξύ τους γι' αυτό το αγαθό».
Σύμφωνα με την Giec, το λιώσιμο των πάγων θα συνεχίσει βραχυπρόθεσμα να αυξάνεται πριν αρχίσει να μειώνεται στο τέλος του αιώνα, οπότε θα έχουμε περισσότερες κατολισθήσει και μολυσμένο νερό.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Πέθανε η κόρη του Λουίς Ενρίκε – «Ραγίζει» καρδιές το μήνυμά του
- Η λεπτίνη (μπορεί να) είναι το κλειδί για την απώλεια βάρους
- Στη Fosun Tourism έναντι 994 εκατ. ευρώ η Thomas Cook
- Ανεβάζει τον πήχη των επενδύσεων για το 2019 η Motor Oil
- Ζώδια: Οι προβλέψεις για σήμερα Παρασκευή 30 Αυγούστου
- Φορολογικός Παράδεισος η Ελλάδα για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις – Σχέδια για να φέρουν εδώ τα λεφτά τους οι πλούσιοι του κόσμου
- Νέα γεώτρηση εντός της κυπριακής ΑΟΖ ο «Πορθητής»
- Εξαφάνιση 14χρονης στην Καβάλα: Φόβοι ότι κρατείται παρά τη θέλησή της
- ΟΗΕ: Πάνω από το 75% των παιδιών προσφύγων στα νησιά δεν πηγαίνουν σχολείο
- Πρόγραμμα στήριξης ελληνικών startup επιχειρήσεων από τη Visa
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Green agenda
- Τελευταία Νέα Green agenda
- Το λιώσιμο των παγετώνων είναι τόσο ανησυχητικό όσο και αυτό των παγοκαλυμμάτων
- Συμφωνία Μητσοτάκη - Μέρκελ για επενδύσεις σε ενέργεια, πράσινη οικονομία
- Το μαύρο αποτύπωμα της μεγάλης φωτιάς στην Εύβοια (vid)
- Η «ταυτότητα» της γύρης στον αέρα της Αθήνας
- Ποιες πόλεις... βυθίζονται;
- Ημερίδα για το μεταχρωματικό έλκος Πλατάνου, η ασθένεια που απειλεί τα πλατανοδάση μας
- Στη Βουλή άμεσα η νομοθετική ρύθμιση για τη μείωση του ΕΤΜΕΑΡ
- Παράταση στην υποβολή δηλώσεων του Εθνικού Κτηματολογίου στη Μεσσηνία
- Δίμηνη παράταση στις αντιρρήσεις κατά αναρτημένων δασικών χαρτών - Όλες οι περιοχές
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Alpha Αστικά Ακίνητα: Κάμψη κερδών, αύξηση εσόδων στο α' εξάμηνο
- Τι να κάνεις για να μην είσαι άλλο ντροπαλός σε αυτή τη ζωή
- Τα κλασικά κομμάτια που γεννήθηκαν στα γήπεδα και έγιναν fashion trends
- Χονγκ Κονγκ: Συνελήφθησαν δυο ακτιβιστές του "Κινήματος των Ομπρελών"
- Οι ασκήσεις που θα σου χαρίσουν σούπερ δυνατά χέρια
- Θεσσαλονίκη: Τι θα ζητήσουν οι εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ
- Ταμεία: Προσδοκίες για "διπλές" ρυθμίσεις χρεών άνω του 1,5 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο
- Προσκλητήριο του ΥΠΟΙΚ στους πλούσιους του κόσμου: «Φέρτε τα λεφτά σας στην Ελλάδα για λιγότερο φόρο»
- Σοκ στη Λέσβο: Έφθασαν 547 νέοι μετανάστες – Στη Μόρια θα “ζουν” 10.188 άνθρωποι!
- Λοβέρδος: Ο τελευταίος σπασμός του «Ρασπούτιν»