Βγαίνει ο ανάδοχος για τη γεωθερμική τηλεθέρμανση στην Αλεξανδρούπολη

Το πρώτο έργο αγροτικής και αστικής τηλεθέρμανσης με γεωθερμία στη χώρα μας, το οποίο προβλέπει τη δημιουργία ενός θερμικού σταθμού στην περιοχή της Άνθειας και Αριστήνου, δίκτυα για θερμοκηπιακές εκμεταλλεύσεις καθώς και τη δυνατότητα θέρμανσης 20 δημοτικών και δημοσίων κτηρίων, αναμένεται να κατασκευασθεί στην Αλεξανδρούπολη.

Ήδη στήθηκε το πρώτο θερμοκήπιο 3 στρ από αγρότη στην περιοχή της Άνθειας ο οποίος ζήτησε εγγράφως μόλις ολοκληρωθεί το έργο να κάνει χρήση της

γεωθερμίας, ενώ αρκετοί είναι αυτοί που ενδιαφέρονται από την ευρύτερη περιοχή αλλά και από άλλες χώρες για θερμοκηπιακές καλλιέργειες, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

«Τη στιγμή που βγάλαμε την ενέργεια αυτή πάνω στη γη (αυτό ήταν το δύσκολο εγχείρημα) και την πιστοποιήσαμε και την τεκμηριώσαμε και αδειοδοτηθήκαμε για όλα αυτά, η Αλεξανδρούπολη πλέον είναι περιζήτητη από πάρα πολλούς κύκλους, είτε επιχειρηματίες είτε ιδιώτες, οι οποίοι ενδιαφέρονται για παραγωγικές επενδύσεις», ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ ο αντιδήμαρχος Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Τραιανούπολης του Δήμου Αλεξανδρούπολης Γιάννης Φαλέκας.

Η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου καλείται να εγκρίνει και να υπογράψει το πρώτο αποτέλεσμα της διαγωνιστικής διαδικασίας του έργου, προκειμένου να αναδειχθεί ο προσωρινός ανάδοχος.

«Το έργο το δουλεύουμε από το 2014 για να εκδώσουμε όλες τις άδειες και να πάρουμε χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ. Είναι μια επώδυνη διαδικασία, ένα πολύ δύσκολο έργο αλλά χαιρόμαστε που ο Δήμος Αλεξανδρούπολης είναι ο πρώτος στην Ελλάδα που ξεκινά μια τέτοια αγροτική και αστική τηλεθέρμανση», είπε ο κ. Φαλέκας τονίζοντας πως «η γεωθερμία ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο με την κατασκευή αυτού του έργου και μπαίνει σε μια άλλη αναπτυξιακή τροχιά».

Όπως εξήγησε ο κ. Φαλέκας, «έχουμε δουλέψει πάρα πολύ πάνω σε αυτό το έργο ,το πιστέψαμε όλοι μας αλλά το θετικό της υπόθεσης είναι ότι πίστεψε πάνω στην δική μας δουλειά και το υπουργείο Ενέργειας και ήδη είναι σε διαδικασία που αλλάζει το θεσμικό πλαίσιο ,ώστε με ποιο εύκολο τρόπο, (να μην χρειάζεται και να μην απαιτείται τόσος πολύς χρόνος για να φτάσεις στο τέλος σε ένα τέτοιο έργο) να μπορούν και αλλα τέτοια έργα να γίνουν στην χώρα μας και εμείς φυσικά να επεκτείνουμε με πιο εύκολες διαδικασίες τα επόμενα έργα τηλεθερμάνσεων με γεωθερμία που έχουμε σε εξέλιξη στην περιοχή μας».

Το έργο έχει χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και είναι προϋπολογισμού 6,3 εκατ. ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα