Βραβείο Αριστείας στην καθηγήτρια του ΑΠΘ που περιέθαλψε περισσότερα από 5.000 άγρια ζώα

Βραβείο Αριστείας Ιατροκοινωνικού Έργου και Προσφοράς θα απονεμηθεί στην Αν. Καθηγήτρια Χειρουργικής-Ιατρικής Εξωτικών και Αγρίων Ζώων του Τμήματος Κτηνιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ, Αναστασία Κομνηνού, για την αφιλοκερδή παροχή υπηρεσιών σε θέματα χερσαίων και θαλασσίων ζώων άγριας πανίδας και για τη δημιουργία πιλοτικών προγραμμάτων, με θέμα «Σχέση-Αλληλεπίδραση Ανθρώπων με τα Ζώα», που εφαρμόστηκαν σε Θεραπευτικές Κοινότητες

Εξαρτημένων Ατόμων και αλλού.

Με στόχο την κάλυψη περιστατικών διάσωσης και περίθαλψης αγρίων ζώων, δημιουργήθηκε το 1995 η Ομάδα Περίθαλψης Αγρίων Ζώων (Ο.Π.Α.Ζ.) του Τμήματος Κτηνιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ από την Αν. Καθηγήτρια, σήμερα, της Χειρουργικής-Ιατρικής Εξωτικών και Άγριων Ζώων, Αναστασία Κομνηνού. Μέχρι τότε έλλειπε ένας αντίστοιχος φορέας στην Ελλάδα.

Η Ομάδα δραστηριοποιείται στον χώρο των Κλινικών του Τμήματος Κτηνιατρικής και σκοπός της είναι η διάσωση, η παροχή πρώτων βοηθειών και η περίθαλψη ειδών της άγριας πανίδας. Κατά τη διάρκεια των 23 χρόνων δράσης της ομάδας, έχουν συμμετάσχει περισσότεροι από 800 φοιτητές και μέλη ΔΕΠ, οι οποίοι έχουν προσφέρει, εθελοντικά, τις υπηρεσίες τους, ενώ έχουν τύχει αφιλοκερδούς περίθαλψης περισσότερα από 5.000 άγρια ζώα.

Στο πλαίσιο της ομάδας, περιθάλπονται άγρια ζώα προερχόμενα από όλη τη χώρα, και τα οποία ανήκουν σε κάθε ζωολογική κατηγορία (θηλαστικά 25%, πτηνά 65%, ερπετά 10%), πολλά εκ των οποίων απειλούνται με εξαφάνιση και προστατεύονται από Διεθνείς Συμβάσεις. Τα ζώα μεταφέρονται στην κλινική από δασικές υπηρεσίες, λιμεναρχεία, ΜΚΟ, φιλοζωικά σωματεία, αλλά και ευαισθητοποιημένους πολίτες. Η σχέση της ομάδας με τους παραπάνω φορείς διέπεται από σεβασμό, συνέπεια και αλληλοεξυπηρέτηση.

Τα συχνότερα αίτια προσκόμισης είναι οι τραυματικές κακώσεις (βλήματα πυροβόλου όπλου ή τροχαία κ.ά.), τοξικώσεις, λοιμώδη νοσήματα, εγκλωβισμός σε αλιευτικά δίκτυα (θαλάσσια είδη), και η απώλεια των γονέων (ορφανά ζώα). Η συντριπτική πλειοψηφία των προβλημάτων τους σχετίζεται με ανθρώπινες δραστηριότητες.

Μετά την πλήρη αποθεραπεία τους τα ζώα επανεντάσσονται στο φυσικό τους περιβάλλον.

Σε ειδικές περιπτώσεις διάσωσης ζώων που δεν είναι δυνατόν να μεταφερθούν όπως δελφίνια, φάλαινες, φώκιες κ.ά., η Ομάδα σπεύδει κατά τόπους να προσφέρει τις υπηρεσίες της. Η συνδρομή όσων εμπλέκονται εμπνέεται από τη φιλοσοφία του εθελοντισμού, και είναι ανεξάρτητη των μαθημάτων και των λοιπών δραστηριοτήτων της σχολής.

Η υπεύθυνη και συντονίστρια της Ομάδας, Αν. Καθηγήτρια Αναστασία Κομνηνού, διαχειρίζεται το κάθε περιστατικό και οι φοιτητές, που αποτελούν τον πυρήνα και το ζωτικό κομμάτι της ομάδας, συμβάλλουν στο σημαντικό αυτό έργο, υπό την καθοδήγησή της.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα 171 είδη (περίπου το 15%) των σπονδυλωτών ζώων διατρέχουν κίνδυνο εξαφάνισης, ενώ κάποια έχουν ήδη εξαφανιστεί από διάφορες περιοχές της χώρας. Με αυτά τα δεδομένα, η αξία της κάθε μονάδας της άγριας πανίδας είναι το λιγότερο ανεκτίμητη.

Η Τελετή Απονομής Βραβείων Αριστείας της Κοσμητείας της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 18 Μαΐου 2018 και ώρα 19.30, στην Αίθουσα Τελετών της παλαιάς Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ.

Σύντομο Βιογραφικό Σημείωμα της Αναστασίας Κομνηνού

H Dr. Αναστασία Κομνηνού είναι αν. καθηγήτρια Χειρουργικής-Ιατρικής Εξωτικών και Άγριων Ζώων του Τμήματος Κτηνιατρικής, της Σχολής Επιστημων Υγείας, του Α.Π.Θ. Ασχολείται ιδιαίτερα με την Κλινική και Συγκριτική Οφθαλμολογία μικρών, μεγάλων και εξωτικών ζώων καθώς επίσης και με τη Χειρουργική και την Παθολογία των Εξωτικών και Άγριων Ζώων. Έχει εκπαιδευτεί σε Πανεπιστήμια και Εξειδικευμένα Κέντρα του Εξωτερικού. Είναι μέλος πολλών Ελληνικών και Ξένων Επιστημονικών Εταιριών. Έχει δημοσιέυσει πάνω από 70 άρθρα σε Ξενόγλωσσα και Ελληνικά περιοδικά και πάνω απο 140 ανακοινώσεις σε Συνέδρια του Εξωτερικού και της χώρας.

Η κ. Κομνηνού καλύπτει όλη την Ελλάδα εθελοντικά και αφιλοκερδώς τα τελευταία 20 χρόνια όλη την Ελληνική επικράτεια σε θέματα χερσαίων και θαλάσσιων ζώων της άγριας πανίδας σε 24ωρη βάση σε συνεργασία με τα Δασαρχεία, τα Κέντρα Περίθαλψης Άγριων Ζώων και τα Λιμεναρχεία της χώρας μας. Επίσης έχει συνδράμει στη δημιουργία Πιλοτικών Προγραμμάτων με θέμα «Σχέση- Αλληλεπίδραση Ανθρώπων με τα Ζώα», που πραγματοποιήθηκαν κατά καιρους σε Θεραπευτικές Κοινότητα Εξαρτημένων Ατόμων κλπ. Συγκεκριμένα είναι άμισθη:

1. Μέλος της "Επιστημονικής Αρχής της Διεθνούς Σύμβασης CITES"
2. Μέλος και Συντονίστρια του "Εθνικού Δικτύου Εκβρασμών Ειδών Θαλάσσιας Πανίδας" του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής,
3. Ιδρύτρια και Υπεύθυνη της «Ομάδας Περίθαλψης Άγρίων Ζώων» της Κτηνιατρικής Σχολής Α.ΠΘ.,
4. Επιστημονικός σύμβουλος του «Ελληνικού Κέντρου Περίθαλψης Αγρίων Ζώων – «ΑΝΙΜΑ»,
5. Επιστημονικός σύμβουλος της ΜΚΟ "Αρκτούρος"
6. Υπεύθυνη κτηνίατρος της «Εταιρείας Μελέτης και Προστασίας της Μεσογειακής Φώκιας-ΜΟΜ».
7. Πρόεδρος και Υπεύθυνη Κτηνίατρος του "Ελληνικού Κέντρου Περίθαλψης και Επανένταξης Κητωδών-ΑΡΙΩΝ"
8. τ. Εκπρόσωπος επι εξαετία της Ελλάδας και των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου στη Διακρατική Σύμβαση ACCOBAMS, "Agreement of 22 Mediterranean, Black Sea and Atlantic Region Countries for the Protection of Cetaceans" του ΟΗΕ.
9. Επιπλέον είναι Υπεύθυνη Κτηνίατρος του Εργαστηρίου Πειραματικής Οφθαλμολογίας της Πανεπιστημιακής Οφθαλμολογικής Κλινικής του ΑΧΕΠΑ, Α.Π.Θ.

Έχει λάβει διάφορες διακρίσεις για τις παραπάνω δράσεις μεταξύ αυτών α) Δίπλωμα και με Μετάλλιο από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, για την προσφορά κατά τους Σεισμούς της Θεσσαλονίκης (1987) β) Greek Animal Welfare Fund Award -GAWF, UK, «για την αφοσίωση στην εργασία της και τη συμβολή της στην ευζωία των ζώων» (1998), γ) «ΔΕΛΦΙΣ " Βραβείο εθελοντισμού για την "Διάσωση Κητωδών" (1999-2000) δ) Βραβείο της Greenpeace και WWF για τη συμβολή σε προγράμματα διατήρησης των ειδών (2002) ε) Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών ως πρόεδρος του "ΑΡΙΩΝ" για την πολυετή δράση στη διάσωση, περίθαλψη και επανένταξη κητωδών στο φυσικό τους περιβάλλον (Δεκέμβριος 2017).

Keywords
Τυχαία Θέματα