Υδατοκαλλιέργεια: Στην Πιερία και τον Θερμαϊκό η πρώτη ΠΟΑΥ της Ελλάδας

Λύση σε ένα πολύ σημαντικό εξαγωγικό κλάδο της πρωτογενούς παραγωγής, την υδατοκαλλιέργεια, δίνει η θεσμοθέτηση της πρώτης στη χώρα ΠΟΑΥ, στη θαλάσσια περιοχή Πιερίας του Θερμαϊκού Κόλπου (ΦΕΚ Δ΄ 206/09.05.2019).

Σημειώνεται ότι η μεγαλύτερη ποσότητα οστράκων της χώρας παράγεται στον Θερμαϊκό Κόλπο και ειδικότερα στις θαλάσσιες περιοχές της ΠΕ Πιερίας, της ΠΕ Ημαθίας και της ΜΕ Θεσσαλονίκης (Κύμινα και Χαλάστρα).

Εδώ και αρκετά χρόνια ο συγκεκριμένος

κλάδος αντιμετώπιζε προβλήματα τα οποία αφορούσαν στην οργάνωση, στην αδυναμία αδειοδότησης νέων μονάδων, στην αυθαίρετη κατάληψη θαλάσσιων εκτάσεων και στην παράνομη διακίνηση προϊόντων.

Αιτία όλων των παραπάνω, σύμφωνα με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ήταν μία εκκρεμότητα 20 χρόνων, αφού από το 1999, έτος κατά το οποίο για πρώτη φορά προβλέφθηκε η υδατοκαλλιέργεια να ασκείται μόνο σε Περιοχές Οργανωμένης Ανάπτυξης Παραγωγικών Δραστηριοτήτων (ΠΟΑΠΔ) μέχρι πρότινος δεν είχε θεσμοθετηθεί καμία ΠΟΑΥ σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια.

«Αποτέλεσμα της γραφειοκρατίας αλλά κυρίως της έλλειψης πολιτικής βούλησης για τη λύση των προβλημάτων υδατοκαλλιέργειας, ήταν οι υδατοκαλλιέργειες να γίνονται σε καθεστώς ημι-νομιμότητας, εμποδίζοντας την ανάπτυξη του κλάδου, ενώ η άνθιση παράνομης υδατοκαλλιέργειας συνεπαγόταν απώλεια εσόδων για το κράτος, αδιαφάνεια και παρατυπίες στη νομιμοποίηση και μεταφορά του προϊόντος, απουσία κανόνων στη λειτουργία των μονάδων και σοβαρούς κινδύνους για το περιβάλλον και τα οικοσυστήματα», συνεχίζει στην ανακοίνωσή του το υπουργείου.

Και προσθέτει: «Το ΥΠΕΝ σε συνεργασία με το ΥΠΑΑΤ κατάφεραν, με συντονισμένο τρόπο και σε σύντομο χρονικό διάστημα, τη θεσμοθέτηση με Προεδρικό Διάταγμα, της πρώτης ΠΟΑΥ της χώρας στην Πιερία, στην νοτιοδυτική περιοχή του Θερμαϊκού Κόλπου. Ειδικότερα στο Προεδρικό Διάταγμα περιλαμβάνονται η θέση και οι ζώνες παραγωγής της ΠΟΑΥ, ο Φορέας Διαχείρισης της ΠΟΑΥ και ο τρόπος οργάνωσης της».

«Παράλληλα έχουμε παρέμβει ώστε να συγκροτηθεί διαδημοτικός φορέας υδατοκαλλιεργητών μεταξύ των δήμων Αλεξάνδρειας, Δέλτα, και Θερμαϊκού, με διακριτικό τίτλο "Δίκτυο ΠΟΑΥ Θερμαϊκού ΑΜΚΕ", ο οποίος ανέθεσε, εκπόνησε και κατέθεσε Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, η οποία είναι σε διαδικασία ολοκλήρωσης ελέγχου και γνωμοδοτήσεων και έκδοσης του αντίστοιχου ΠΔ, με στόχο την αδειοδότηση και δεύτερης ΠΟΑΥ στον ευρύτερο Θερμαϊκό Κόλπο», καταλήγει το ΥΠΑΑΤ.

Keywords
Τυχαία Θέματα