Υπεγράφη η ανάθεση μελέτης για τη ΜΕΑ ανατ. Θεσσαλονίκης - Τι περιλαμβάνει το έργο

Στην υπογραφή της σύμβασης ανάθεσης της μελέτης για την κατασκευή της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων του ανατολικού τομέα του νομού Θεσσαλονίκης προχώρησε σήμερα ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συνδέσμου ΦοΔΣΑ Κ. Μακεδονίας Μιχάλης Γεράνης.

Η μελέτη που ανέλαβε να εκπονήσει η κοινοπραξία «ΕΠΤΑ A.Ε. - Ι. ΦΡΑΝΤΖΗΣ &ΣΥΝ/ΤΕΣ ΕΠΕ - CONCEPT ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΗΧ/ΚΟΙ ΑΕ - ΣΥΝΘΕΣΗ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΑ

ΕΠΕ - ΜΠΟΛΜΑΤΗ ΜΑΡΙΑ ΤΟΥ ΑΣΤΕΡΙΟΥ – ΒΟΓΙΑΤΖΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΟΥ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ» αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα σε προθεσμία 8 μηνών.

Η νέα ΜΕΑ θα κατασκευαστεί σε θέση του δήμου Θέρμης στην περιοχή του Αγ. Αντωνίου ως έργο πρώτης προτεραιότητας σύμφωνα με τον περιφερειακό σχεδιασμό και αναμένεται να ξεκινήσει να κατασκευάζεται μαζί με την αντίστοιχη ΜΕΑ του δυτικού τομέα στις αρχές του 2020.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό θα εξυπηρετεί όλο τον ανατολικό τομέα του νομού Θεσσαλονίκης, μεγάλο τμήμα του κεντρικού δήμου και τη Χαλκιδική και θα δέχεται το 40% των παραγόμενων απορριμμάτων.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Φορέα Μ. Γεράνης η νέα μονάδα σε συνδυασμό με την αντίστοιχη των Σερρών που ήδη κατασκευάζεται από τον ΦοΔΣΑ και θα είναι έτοιμη το 2019 θα αλλάξει το τοπίο στη διαχείριση των απορριμμάτων και θα δώσει νέα ώθηση στη συλλογική προσπάθεια της αυτοδιοίκησης για την ολοκληρωμένη διαχείριση και την ενεργειακή αξιοποίηση των υπολειμμάτων.

«Ήρθε η ώρα», υπογράμμισε ο κ. Γεράνης, «να δώσουμε λύσεις στα προβλήματα των απορριμμάτων και να κάνουμε βήματα μπροστά χωρίς τους ΧΑΔΑ και τα πρόστιμα της ΕΕ και υλοποιώντας το μεγάλο όραμα της Εγνατίας οδού των απορριμμάτων που προωθούμε μαζί με την αυτοδιοικητική οικογένεια, το ΑΠΘ και το ΤΕΕ».

Στην υπογραφή της σύμβασης παρευρέθη και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης με την ιδιότητα του αντιπροέδρου του Συνδέσμου ΦοΔΣΑ ο οποίος τόνισε ότι κύριος στόχος της μονάδας αυτής θα είναι η ελαχιστοποίηση των απορριμμάτων που οδηγούνται σήμερα στους ΧΥΤΑ και η ενίσχυση του ρεύματος της ανακύκλωσης που πρέπει να πλαισιωθεί με τη συμμετοχή των πολιτών.

Ο κ. Μπουτάρης χαρακτήρισε θετικό το μέτρο για την κατάργηση της πλαστικής σακούλας ενώ υπογράμμισε ότι ενωμένη η αυτοδιοίκηση μπορεί να δώσει σύγχρονες και αποτελεσματικές λύσεις στο δύσκολο πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Η μονάδα (ΜΕΑ Ανατολικού Τομέα ΠΚΜ) θα έχει δυναμικότητα 128.200 tn/έτος και θα επεξεργάζεται το 36% των παραγόμενων σύμμεικτων απορριμμάτων της Π.Ε. Θεσσαλονίκης Δήμων της ΠΕ Θεσσαλονίκης (Δήμοι Καλαμαριάς, Πυλαίας-Χορτιάτη, Θερμαϊκού, Θέρμης και 40% Δήμου Θεσσαλονίκης), τα σύμμεικτα απορρίμματα της Π.Ε. Χαλκιδικής, τα υπολείμματα των ΚΔΑΥ Π.Ε. Χαλκιδικής και Ανατολικής Θεσσαλονίκης (15% έκαστο), τα υπολείμματα των μονάδων επεξεργασίας βιοαποβλήτων των Π.Ε. Χαλκιδικής και Ανατολικής Θεσσαλονίκης (10% έκαστο).

Η ανωτέρω μονάδα πρόκειται να εγκατασταθεί σε έκταση του Δήμου Θέρμης (πρώην ∆.∆. Αγίου Αντωνίου) και συγκεκριμένα στη θέση Αγ. Αντώνιος, η οποία βρίσκεται μεταξύ των οικισμών Κάτω Σχολαρίου και Αγίου Αντωνίου.

Η συνολική προθεσμία για την περαίωση του αντικειμένου της σύμβασης της μελέτης ορίζεται σε οκτώ (8) μήνες από την υπογραφή του συμφωνητικού (συμπεριλαμβανομένου του χρόνου εγκρίσεων).

Τι περιλαμβάνει το έργο

Το προτεινόμενο έργο περιλαμβάνει πρώτον την κατασκευή μονάδας επεξεργασίας αποβλήτων, η οποία θα διαχειρίζεται τα υπολειπόμενα σύμμεικτα Αστικά Στερεά Απόβλητα της Διαλογής στην Πηγή και τα υπολείμματα των Κέντρων Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών και των μονάδων επεξεργασίας βιοαποβλήτων, καθώς και Μονάδας Επεξεργασίας Βιοοαποβλήτων.

Το έργο σε αριθμούς

Η ΜΕΑ Ανατολικού Τομέα ΠΚΜ θα έχει δυναμικότητα 128.200 tn/έτος και θα επεξεργάζεται το 36% των παραγόμενων σύμμεικτων απορριμμάτων της Π.Ε. Θεσσαλονίκης Δήμων της ΠΕ Θεσσαλονίκης (Δήμοι Καλαμαριάς, Πυλαίας-Χορτιάτη, Θερμαϊκού, Θέρμης και 40% Δήμου Θεσσαλονίκης), τα σύμμεικτα απορρίμματα της Π.Ε. Χαλκιδικής, τα υπολείμματα των ΚΔΑΥ Π.Ε. Χαλκιδικής και Ανατολικής Θεσσαλονίκης (15% έκαστο), τα υπολείμματα των μονάδων επεξεργασίας βιοαποβλήτων των Π.Ε. Χαλκιδικής και Ανατολικής Θεσσαλονίκης (10% έκαστο).

Η μονάδα επεξεργασίας των εισερχομένων στερεών αποβλήτων δύναται να κατασκευασθεί είτε α) ως μονάδα μηχανικής διαλογής και αερόβιας βιολογικής επεξεργασίας, β) ως μονάδα μηχανικής διαλογής και αναερόβιας βιολογικής επεξεργασίας, γ) ως μονάδα μηχανικής διαλογής και βιολογικής ξήρανσης.

Η τελική επιλογή της τεχνολογίας θα γίνει κατά την εκπόνηση της μελέτης.

Στην ίδια υποδομή θα κατασκευαστεί και η μονάδα επεξεργασίας προεπιλεγμένων βιοαποβλήτων, που αφορά την εξυπηρέτηση των Δήμων Θέρμης και Θεσσαλονίκης (65%). Η μονάδα θα επεξεργάζεται και τα πράσινα απόβλητα ενώ θα εξεταστεί τεχνολογικά και η συνεπεξεργασία ιλύων από τις ΕΕΛ. Η δυναμικότητα της μονάδας αυτής ανέρχεται σε 17.500 tn/έτος.

Η συνολική προθεσμία για την περαίωση του αντικειμένου της σύμβασης της μελέτης ορίζεται σε οκτώ μήνες από την υπογραφή του συμφωνητικού, συμπεριλαμβανομένου του χρόνου εγκρίσεων.

Με βάση τους βασικούς ποσοτικούς στόχους του νέου ΕΣΔΑ για το έτος 2020, η υγειονομική ταφή πρέπει να αποτελεί την τελευταία επιλογή και να έχει περιοριστεί σε λιγότερο από 30% του συνόλου των ΑΣΑ και η μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων συμβάλει στην επίτευξη του στόχου.

Στον εγκεκριμένο ΠΕ.Σ.Δ.Α. Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας προβλέπεται η υλοποίηση των Μονάδων Επεξεργασίας Αποβλήτων Σερρών, Ανατολικού Τομέα ΠΚΜ και Δυτικού Τομέα ΠΚΜ.

Keywords
Τυχαία Θέματα