Άγιος Ανδρέας: Γιατί είθισται λαϊκά να τον αποκαλούμε και τρυποτηγανά
Ο Άγιος Ανδρέας, ονομάζεται επίσης, και Τρυποτηγανάς, επειδή -καθώς έλεγαν οι παλιότεροι- τρυπούσε τα τηγάνια όσων δεν έκαναν τηγανίτες την ημέρα της γιορτής του.
Δεν είναι και παράξενο που η μέρα τούτη συνδυάστηκε με τηγανητές λιχουδιές, καθώς είναι μέρα γιορτινή που πέφτει σε περίοδο νηστείας και μάλιστα σε μια εποχή που βγαίνει το πρώτο λάδι της χρονιάς.
Στην Κρήτη, άλλωστε, με το πρώτο λάδι -όπως και με το τελευταίο- συνήθιζαν να φτιάχνουν λουκουμάδες και κουταλίτες για να γλυκαθούν
Όπως σημειώνει ο Νίκος Ψιλάκης («Λαϊκές τελετουργίες στην Κρήτη», εκδόσεις Καρμανωρ) πως «Όποιος αρκείται στην ανάγνωση των συναξαρικών πηγών ίσως να μην κατανοήσει ποτέ γιατί συνδέθηκε με τα τηγάνια και τις τηγανίτες ο πρωτόκλητος μαθητής του Χριστού, ο ψαράς από τη Βησθαϊδά, που «όργωσε» τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία διδάσκοντας το λόγο του Διδασκάλου του. Θα το κατανοήσει μόνον αν θυμηθεί τους ειδικούς διαιτολογικούς κανόνες που ισχύουν κατά τις περιόδους των τεσσαρακοστών (η εορτή του Αγίου Ανδρέα πέφτει μέσα στη σαρακοστή των Χριστουγέννων) και αν παράλληλα παρακολουθήσει τη ζωή των αγροτικών κοινωνιών του ελληνικού χώρου, που αυτήν την περίοδο καταπιάνονται με την (κοπιώδη) συλλογή του ελαιοκάρπου.»
Και συνεχίζει: «….Στα τέλη του μήνα, όμως, έπρεπε να έχουν αλεστεί οι πρώτες ελιές και να έχει φτάσει στο κάθε σπιτικό το καινούριο λάδι. Το τηγάνισμα κατά την ημέρα της γιορτής του Αγίου Ανδρέα (ή την παραμονή) έπρεπε να γίνει με λάδι από την καινούρια σοδειά. Η χρησιμοποίηση του καινούριου ελαιολάδου ενσωμάτωνε μια ιδιαίτερη τελετουργία. Συχνά έχυναν το λάδι στο τηγάνι σταυρωτά λέγοντας μιαν ευχή, όπως «καλοκατάλυτο» ή «και του χρόνου». Πιθανότατα πρόκειται για απήχηση των απαρχών, της συνήθειας να μοιράζονται οι πρώτοι καρποί της σοδειάς ή να προσφέρονται στους θεούς.
Οι απαρχές του ελαίου είναι ένα από τα πιο συγκινητικά έθιμα των ελαιοπαραγωγικών περιοχών της Κρήτης. Στη Μεσαρά τ«το πρώτο λάδι της χρονιάς δεν πήγαινε στο σπίτι, αν δεν σταματούσε εκείνος που το μετέφερε στην εκκλησία και να ανάψει με αυτό καντήλια…». Στο Λάστρο Σητείας «από το πρώτο λάδι πήγαιναν οπωσδήποτε ένα μπουκάλι ή ένα μίστατο, ανάλογα με το τί μπορούσε ο καθένας, στην εκκλησία. Το μίστατο ήταν σταμνί με πλατύ στόμιο και έβαζε εφτά οκάδες λάδι. …..Με το πρώτο λάδι έπρεπε να ανάψουν και το καντήλι του κάθε σπιτικού στο εικονοστάσι.»
Εκτός από τις προσφορές στη θεότητα, το έθιμο απαιτούσε «μοίρασμα» των αγαθών που είχε στείλει η θεία ευλογία. Και ως καταλληλότερη μέρα γι’αυτό θεωρήθηκε η 30η Νοεμβρίου:
«πάσαι αι οικοδέσποιναι αφ’ εσπέρας της εορτής ταύτης, ή και την πρωϊαν κατασκευάζουν τηγανίτας ή μελομακαρόνες κτλ. Όστις δε δεν κάνει τοιούτους, τρυπά το τηγάνιόν του ο άγιος, όθεν και τρυποτηγανάς επικαλείται…»
«Του Άι Αντρέα όποια γυναίκα δεν ψήσει τηγανίτους θα τρυπήσει το τηγάνι…»
Στις περιοχές όπου παρασκεύαζαν τηγανίτες φρόντιζαν να προσφέρουν από ένα πιάτο σε φιλικά ή συγγενικά σπίτια και, κυρίως, σε σπίτια που είχαν ανάγκη ή που δεν είχαν ελαιώνες. Η συνήθεια αυτή αποτελεί μία από τις πιο χαρακτηριστικές απηχήσεις των εθιμικών απαρχών. Το ίδιο ακριβώς γίνεται σε πολλές περιοχές του ελληνικού χώρου με το πρώτο ψωμί της χρονιάς…..»
Αντίστοιχα καταγράφει κι ο Βασίλης Λαμνάτος («Οι μήνες στην αγροτική και ποιμενική ζωή του λαού μας»):
«Στις καλομέρες του Νοέμβρη γίνεται και το μάζεμα των ελιών, που θα δώσουν το πρωτολάδι κι απ’αυτό θα στείλουν οι νοικοκυραίοι ένα μπουκάλι στην εκκλησιά για το άναμμα των καντηλιών και για την ευλογία του παπά. Με το πρωτολάδι οι νοικοκυρές θα φτιάξουν πάλι και τηγανίτες και γλυκά, συνήθως χαλβά, για να τα μοιράσουν στη γειτονιά και σ’αυτούς που δεν έχουν λάδι. Θα τους δώσουν κιόλας και λίγο σ’ένα μπουκάλι, για να φτιάξουν καμιά λαχανόπιτα, να φάνε και να ευχηθούν και «του χρόνου πιότερο» ή «και του χρόνου να μην το χαρούν τα κιούπια».»
Ο λαογράφος μας Δημήτρης Λουκάτος («Φθινοπωρινά»), μάλλον παραβλέπει το ρόλο της αγροτικής/ελαιοπαραγωγικής ζωής καθώς και της θρησκευτικής (σαρακοστή, νηστεία) σε τούτο το έθιμο και κάπως αόριστα αναφέρει πως «ίσως και στις δικές μας λουκουμάδες να κρύβεται κάποια μαγικοθρησκευτική (και εξευμενιστική) προφύλαξη για τη σπορά, με εκπρόσωπο τον άγιο Ανδρέα, που έλαχε να «κλείνει» την όλη φθινοπωρινή περίοδο.» Και συνεχίζει γράφοντας πως «παραδίδεται, για τα παλαιότερα χρόνια των Πατρών, ότι συνήθιζαν να φτιάχνουν την παραμονή της γιορτής του αγίου Ανδρέα και «λαχανόπιτες», από τις οποίες έστελναν και στην εκκλησιά, για να μοιραστούν στους φτωχούς (εξευμενιστικό κι αυτό και ίσως νεκρολατρευτικό έθιμο των «πλακούντων»)».
Ο Λουκάτος καταγράφει, επίσης, πως τη μέρα αυτή «Κάτι που θυμίζει τα πολυσπόρια της γιορτής των Εισοδίων (δηλ. της ίδιας αγροτικής περιόδου) είναι αυτό που γίνεται στην Ήπειρο, να βράζουν καλαμπόκι («Αντριλούσια» ή «μπόλια») και να τα πηγαίνουν στην εκκλησιά να ευλογηθούν, ώστε ύστερα να τα μοιράσουν, για το καλό της χρονιάς, στον κόσμο. Στη Θράκη, έβραζαν επίσης, την ημέρα του Αγ. Αντρέα, σιτάρι με ζάχαρη, σταφίδες κλπ. (δηλ. πανηγυρικά κόλλυβα) και τα μοίραζαν στον κόσμο. Στην Ακαρνανία έβραζαν (και βράζουν ακόμα) πραγματικά «πολυσπόρια», όπως της Παναγιάς, το ίδιο δε και στη Θεσσαλία, όπου τώρα τα λένε «Αντραλούσια». Όλα αυτά δείχνουν μαγικο-παραγωγικές ενέργειες της εποχής (τέλος σποράς, αναμονή της βλαστικής γονιμοποίησης)….»
Ίσως τούτα τα πολυσπόρια να τα συνήθιζαν κυρίως σε μη ιδιαιτέρως ελαιοπαραγωγικές κοινωνίες, σε κοινωνίες που παρήγαγαν όσπρια και σιτηρά, καθώς ο Νοέμβριος είναι μήνας σποράς τούτων και ο Άγιος Αντρέας είχε τη φήμη, λόγω παρετυμολογίας του ονόματός του (Ανδρέας, ανδρείος, αντρειεύω) πως «αντρειεύει» το κρύο, την νύχτα (τη μεγαλώνει) και τα σπαρτά (τα μεγαλώνει, τ’αυξάνει). Αναφέρει ο Γεώργιος Μέγας («Ελληνικές γιορτές και έθιμα της λαϊκής λατρείας») πως «Για να ενισχύσουν την αύξηση των σπαρτών και την καρποφορία, οι γεωργοί βράζουν, όπως και κατά τα Εισόδια της Θεοτόκου, πολυσπόρια (καλαμπόκι και στάρι μαζί) και «τα πάνε στην εκκλησία και τα διαβάζει ο παπάς’ τό ‘χουν σε καλό, όπως λέγουν, να τα βλογήσει ο Θεός, να γίνουν περισσότερα παρέκεια. Τα μοιράζουν στα σπίτια, για ν’ αντρειωθούν τα σπαρτά.» (Ήπειρος).
The post Άγιος Ανδρέας: Γιατί είθισται λαϊκά να τον αποκαλούμε και τρυποτηγανά appeared first on Dogma.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Παύλος Μαρινάκης: «Οι εξετάσεις αίματος ήταν πάρα πολύ κακές»
- «Γιάννη δεν αισθάνομαι καλά»: Νεκρός ο 39χρονος Δημήτρης σε επαγγελματικό ταξίδι, ένιωσε αδιαθεσία, πήρε τον αδερφό του και πέθανε
- Η καθημερινή συνήθεια που αυξάνει 60% τον κίνδυνο για καρδιακά προβλήματα
- Συνταξιούχοι για κάλυψη κενών στα σχολεία
- Σοκαριστικές αποκαλύψεις για τον αστυνομικό που συνελήφθη για ασέλγεια σε βάρος των παιδιών του
- Καρτέλ ναρκωτικών: Με Lamborghini κυκλοφορούσε ο αστυνομικός
- Ανοίγει ξανά ο φάκελος του θανάτου του 19χρονου Νικόλα Ντουρτουρέκα – Νέα έρευνα για τη μοιραία νύχτα
- Παύλος Μαρινάκης: Η αποκάλυψη για τη σχέση με τη σύζυγό του
- Η επιστροφή των τζιχαντιστών στη Συρία - Μπήκαν στο Χαλέπι με λουτρό αίματος, 277 νεκροί
- Ζωή Λάσκαρη: Μεγάλο χάσμα χωρίζει τις κόρες της
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις dogma
- Τελευταία Νέα dogma
- Άγιος Ανδρέας: Γιατί είθισται λαϊκά να τον αποκαλούμε και τρυποτηγανά
- Σήμερα 30 Νοεμβρίου τιμάται ο Άγιος Ανδρέας ο Πρωτόκλητος
- Σαν σήμερα: Οι εορτές και τα σημαντικότερα γεγονότα της 30ης Νοεμβρίου
- Ο Πρόεδρος του Ορφανοτροφείου Βόλου στον Δημητριάδος Ιγνάτιο
- Η εορτή της Αγίας Αικατερίνης στα Ιωάννινα
- Μαρωνείας Παντελεήμων: Ο πόθος για τον Χριστό και τα εμπόδια των Χριστιανών
- Η εορτή του Αγίου Στυλιανού στην Κομοτηνή (ΦΩΤΟ)
- Μνήμη Οσίου Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτου στη Μητρόπολη Δημητριάδος
- Γέροντας Πορφύριος: Οι γονείς να προσεύχεσθε πολύ για τα παιδιά σας
- Ιερά Αγρυπνία στον Ι.Μ.Ν. Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Καρδίτσης
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Μετρό Θεσσαλονίκης : «Πάρτυ» 292 εκατομμυρίων για ιδιώτες
- Ισραήλ: Χιλιάδες απαιτούν συμφωνία για τους ομήρους στη Γάζα στο κοινοβούλιο
- «Βρήκα την Ειρήνη να κάνει κεφαλοκλείδωμα στο παιδί μου» – Νέα καταγγελία για την υποθέση στην Αμαλιάδα
- Στην τελική ευθεία οι εκλογές για τα Επιμελητήρια – Οι δυσκολίες των επιχειρήσεων
- Ισχυρές βροχές, χιόνια και χαλάζι φέρνει η κακοκαιρία «Bora»
- Έτοιμος για υποχωρήσεις, o Zελένσκι αν το ΝΑΤΟ παρέχει προστασία στις ελεγχόμενες από το Κίεβο περιοχές της χώρας
- Ισραήλ – Χεζμπολάχ: Το χρονικό μιας διαμάχης, οι απώλειες και η επόμενη ημέρα
- Black Friday 2024: Ξεκίνησε το μεγαλύτερο εκπτωτικό γεγονός της χρονιάς– Ανοικτά τα καταστήματα και αύριο
- «Πράσινο φως» από τις ΗΠΑ για την πώληση ανταλλακτικών και ραντάρ για αεροσκάφη F-16 στην Ταϊβάν