Γιώργος Σαραντάρης, ο μεταφυσικός ποιητής
«Πέφτει απ΄το στερέωμα το αστέρι. Ρυτιδώνει την ψυχή , τη φωνή μας. Όμως, η μοναξιά τέρπεται. Οδηγεί κύματα την ηδονή, στ΄ανοιχτά της ύπαρξης. Στα ενδόμυχα της μελλούμενης σιωπηλής ζωής»[1]. Και μόνο αυτοί οι στίχοι είναι αρκετοί για να αναδείξουν τη συγγραφική υπεροχή και να κατατάξουν τον Γιώργο Σαραντάρη στη χορεία των ¨φιλοσόφων-οραματιστών¨ , στα μέσα περίπου του περασμένου αιώνα στην ελληνική επικράτεια.
Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη στα 1908. Σε μικρή ηλικία πέρασε από τον Πειραιά , για λίγο βέβαια
Η ποίηση του Σαραντάρη είναι ξεχωριστή , εμπνέεται από έντονο λυρισμό. Τα κείμενά του , κυρίως φιλοσοφικά δοκίμια , είναι μοντέρνα , λιτά , επιγραμματικά , ευαίσθητα. Είναι κείμενα που κομίζουν και προτρέπουν στη μεταφυσική αναγωγή των όντων και της συμπαντικής πραγματικότητας [3]. Γράφει χαρακτηριστικά: «Ο χρόνος διαφθείρει αόρατος την θέα του κόσμου. Ο άνθρωπος αφαιρείται , δεν κυττάζει (sic), και αν κυττάξει, δεν βλέπει. Μέχρι τον θάνατο, τρώγεται από αόριστο πόθο , ενώ τον διαφθείρει κάποια δύναμη , πιο αόρατη από τον χρόνον»[4].
Το έργο του, ιδιαίτερο, δύσκολο στους πολλούς , καθώς προσεγγίζει την παρούσα πραγματικότητα επιδερμικά , νωχελικά ως προς τις παροντικές αισθήσεις. Έ χει την πλήρη γνώση και πεποίθηση ότι προοριζόμαστε για κάτι ιδανικότερο, υψηλότερο και επιχειρεί να μετουσιώσει αυτή την ευαισθησία του και να παρακινήσει τους αναγνώστες του, να δυνηθούν να αντιληφθούν αυτή την αύρα των υπεραισθητών και επουρανίων. Εξαίρει τη σημασία και αξία της υπέρβασης στη ζωή του ανθρώπου και τονίζει τη συμπόρευσή του με τη σιωπή , καθώς , πιστεύει , χωρίς τη σιωπή ο λόγος είναι ανεπαρκής , γι΄ αυτό μπορεί κανείς να μιλάει σιωπώντας και να σιωπά μιλώντας [5]. Πολύ γλαφυρά καταθέτει: «Εμείς θα διώχνουμε μπροστά μας το σκοτάδι. Στα φύλλα μιας μεγάλης χαράς. Σαν όρθρους που τους χαρίζουμε τα νειάτα, θ΄ αφήνουμε πίσω μας τον κόσμο»[6].
Το προσωπείο , η ψευδαίσθηση που κυριαρχεί γύρω του , έχει ως αποτέλεσμα να οδηγήσει τον ποιητή στην προσωπική του ”υπερπραγμάτωση”, διακρίνοντας το δικαίωμα του ανθρώπου να λειτουργεί με βάση το ¨αυτεξούσιον¨. Πιό συγκεκριμένα , ο Σαραντάρης αναγνωρίζει δύο είδη θανάτου: α) το «χυδαίο» και β) το συνολικό θάνατο. Ο δεύτερος είναι η αποτυχία του ανθρώπου να ολοκληρώσει την επάνοδο στον εαυτό του , η αδυναμία της επιστροφής και της επανένταξης και επαναδραστηριοποίησης του ατόμου. Ο δε ¨χυδαίος¨ θάνατος, επαναλαμβάνεται κάθε φορά που ο άνθρωπος αδυνατεί ή και αρνείται πεισματικά να θεαθεί τη δόξα του Θεού στον άμεσο κοινωνικό του περίγυρο αλλά και εντός του , πάντοτε μέσω της σιωπής και της πνευματικής αναγωγής [7].
H στάση του Σαραντάρη απέναντι στο θάνατο είναι απόλυτα Χριστοκεντρική και χριστιανική. Εστιάζει τη φιλοσοφική του σκέψη στην Αναστάσιμη χαρά και κατορθώνει σε προσωπικό επίπεδο , να ¨κοινωνεί ¨ με αυτή την ουράνια ποιητικότητα , χωρίς ενδοιασμούς , κατορθώνοντας να μετατρέψει το φυσιολογικό θάνατο σε ¨δίοδο¨ αιώνιας χαράς και ευφροσύνης , στη μετάβαση από τη νίκη του θανάτου στην Αναστάσιμη πραγματικότητα του Θεανθρώπου Χριστού , στην ¨όντως ζωή¨: «Πάλι ο θάνατος πεθαίνει, σαν εκείνος ο διαβάτης που μας έβρισε και φεύγει. Σαν το φυτό που δεν βλασταίνει πια […] σαν το τραγούδι που δεν είναι πια τραγούδι. Δεν το μαθαίνουμε από τα πουλιά, αλλά έγινε φωνή ολάκερη δική μας. Ώ το τραγούδι της ζωής , που μας σηκώνει όρθιους»[8].
Η επιβλητική μορφή του Γιώργου Σαραντάρη, η αδάμαντη σκέψη και προσωπικότητα της φιλοσοφικής και ποιητικής εργογραφίας στο μέσο του περασμένου αιώνα , το μετάρσιον θεοκεντρισμού και ανθρωποκεντρισμού, η ¨ζωτική ορμή¨ που χαρακτήριζε τον στοχασμό και την προσωπική του ευαισθησία , όλα αυτά, είναι στοιχεία της αρχοντικής μορφής του ποιητή , που δεν μπορούν να αποδωθούν καλύτερα , παρά με τα κάτωθι: «Τέτοιος ήταν ο Σαραντάρης όταν φώναξε: ¨Σε μένα ο θάνατός μου, σε μένα η ζωή μου¨. Και ζητούσε μια ασπίδα να προφυλαχτεί. Ο Σαραντάρης δεν πέθανε, απλώς ¨πέρασε¨ στην άλλη μπάντα, στην μπάντα με τα πολύφυλλα και ισκιερά δέντρα. Εκεί ήταν το σπίτι του»[9].
ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ:
1. Βλ.σχ.,Σαραντάρη Γιώργου, Έργα 1, Τα Δημοσιευμένα από 1933 έως 1942, Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη, Ηράκλειο 2001. Το σχετικό απόσπασμα ανήκει στο ποίημα ¨Αστέρι¨ της συλλογής ¨Αστέρια” [1935].
2. Βλ.σχ.,Βιογραφίες και γραμματολογικό λεξικό, εκδ, Αγγελάκη, Αθήνα 1990, σελ. 169-170, Καράγιωργα Ολυμπίας, Γιώργος Σαραντάρης, ο Μελλούμενος, Δίαυλος, Αθήνα 1995.
3. Βιογραφίες και γραμματολογικό λεξικό, σελ.169.
4. Σαραντάρη Γ., Έργα 1, στο ποίημα ¨ Την θέα του κόσμου¨, από τη συλλογή ¨ Οι αγάπες του χρόνου¨ (1933).
5.Πρβλ., Γουνελά Σωτήρη, Ο ποιητικός οραματισμός του Γιώργου Σαραντάρη, Ίνδικτος, ΑΘΗΝΑΙ 2006, σελ. 43-47.
6. Από το ποίημα ¨Μόλις θα φέξει ο άνεμος¨, βλ.σχ., Σαραντάρης Γ., Έργα 1, σελ. 83.
7.Πρβλ., Γουνελά Σ., Ο ποιητικός οραματισμός του Γιώργου Σαραντάρη, κυρίως τις σελ. 83-96.
8.Αυτόθι, σελ. 92, πρβλ., Λορεντζάτου Ζησίμου, Διόσκουροι, Γιώργος Σαραντάρης – Δημήτριος Καπετανάκης, Δόμος, Αθήνα 1997.
9.Σφακιανάκης Γ., Νεκρολογία στο Γιώργο Σαραντάρη, στο περιοδικό Γράμματα και Τέχνες ,(αναδημοσίευση), 1984, σελ. 33.
The post Γιώργος Σαραντάρης, ο μεταφυσικός ποιητής appeared first on Dogma.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Πλήθος αρνητικών σχολίων για τη «Γη της Ελιάς»
- Γιώργος Τράγκας: Άφωνος με την περιουσία του ακόμη και ο αδερφός του - «Δεν είχα ιδέα» λέει στο protothema.gr
- Τραγωδία στο Κιάτο: 46χρονη πέθανε με συμπτώματα αλλαντίασης τρώγοντας φασολάκια
- Κιάτο: Τι είναι η αλλαντίαση που φέρεται να προκάλεσε τον θάνατο της 46χρονης
- Νεκρά παιδιά στην Πάτρα: Τι λέει ο ιατροδικαστής που είχε λύσει τον γρίφο με τους τρεις θανάτους των βρεφών στη Γερμανία
- Τελικά δεν θα πεινάσουμε...
- Πάτρα: «Ο πατέρας έσκαψε τον λάκκο της Ίριδας»
- Εισβολή στην Ουκρανία: Δισεκατομμύρια δολάρια εκταμιεύει ο Μπάιντεν για την αντιμετώπιση της ρωσικής επιθετικότητας
- Mεταγραφή: Ο Γιώργος Κουβουράς στην ΕΡΤ
- Σάκης Αρναούτογλου – Καιρός: Κοκτέιλ με σκονοσύννεφα και λασποβροχές – Θα εκτιναχθεί η θερμοκρασία
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις dogma
- Τελευταία Νέα dogma
- Γιώργος Σαραντάρης, ο μεταφυσικός ποιητής
- Επισιτιστική επάρκεια: Αντέχει η αγορά – Τι συζήτησαν στο Μέγαρο Μαξίμου
- Θεσσαλονίκη: Αθώος ο «ψευτομουφτής» της Ξάνθης για διχαστικές δηλώσεις
- Άγιος Παΐσιος: «Πόσο μας σέβεται ο Θεός, παιδί μου»
- Καθημερινές ακολουθίες στον Ι. Ναό Αγίας Τριάδος Βύρωνος
- Ομιλίες για την Παλαιά Διαθήκη στην Παναγία Μυρτιδιώτισσα, στον Πειραιά
- Η φράση «δι’ ευχών των αγίων»
- Γνώση και σιωπή
- Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων – Βίντεο
- Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως και χειροτονία διακόνου από τον Μεσσηνίας Χρυσόστομο
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Οικονόμου κατά Τσίπρα: Αναζητά σανίδα σωτηρίας στο ψέμα
- Ουκρανία: Οι νεκροί στη Μαριούπολη μπορεί να είναι ακόμη και 10.000
- Έκκληση Γκουτέρες για «ανθρωπιστική εκεχειρία» στην Ουκρανία
- Τμήματα του ρωσικού στρατού βγαίνουν από την Ουκρανία για να ανασυνταχθούν
- Ουκρανία: Οι τρεις κυβερνοεπιθέσεις που έδειξαν πώς η Ρωσία μπορεί να προκαλέσει χάος
- Εβέν: «Πολύ επικίνδυνη ομάδα ο Παναθηναϊκός, ειδικά στην έδρα του»
- Μεσογειακή σαλάτα ζυμαρικών
- Δένδιας στην Αίγυπτο: «Η Ελλάδα σέβεται την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα των κρατών»