Η Οικουμενικότητα του Φαναρίου

13:30 19/4/2024 - Πηγή: dogma

Στην Αθἠνα βρέθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, τη Δευτέρα, 15 Απριλίου 2024, για τετραήμερη επίσκεψη, αποδεχόμενος πρόσκληση της Ελληνικής Κυβέρνησης προκειμένου να συμμετάσχει και να απευθύνει κεντρική ομιλία στο 9ο Διεθνές Συνέδριο «Our Ocean», που πραγματοποιήθηκε στο «Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος».

Ο κ. Βαρθολομαίος, το απόγευμα της Δευτέρας, συναντήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών, με τη συνάντηση των δύο εκκλησιαστικών ανδρών να γίνεται σε εγκάρδιο κλίμα.

Η

συζήτησή τους διήρκησε σχεδόν μια ώρα, αλλά δεν ακολούθησαν δηλώσεις στους δημοσιογράφους.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης εξέφρασε την χαρά του που βρίσκεται στην Ελλάδα τονίζοντας: «Είμαι χαρούμενος που βρίσκομαι εδώ, για να δω τον Αρχιεπίσκοπο στην έδρα του, στη φιλόξενη Αρχιεπισκοπή και ευγνωμονώ τον κ. Μητσοτάκη για την πρόσκληση στο Συνέδριο για τους Ωκεανούς».

Μάλιστα, ο Οικουμενικός Πατριάρχης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ευκαιρία που του προσφέρεται, ώστε να εκφράσει τις θέσεις του για την προστασία του Φυσικού Περιβάλλοντος, ένα θέμα που έχει αφιερώσει ο ίδιος πολύ κόπο, ώστε να τού αποδίδεται πλέον, μεταξύ άλλων, καί ο τίτλος του «Πράσινου» Πατριάρχη.

Από την πλευρά του, ο κ. Ιερώνυμος καλωσόρισε τον Οικουμενικό Πατριάρχη και, αφού τον ευχαρίστησε για την τιμητική παρουσία του στην Αρχιεπισκοπή, ευχήθηκε συχνότερα να δίδονται τέτοιες ευκαιρίες συνάντησης και συζήτησης μεταξύ τους.

«Χαίρομαι που σας έχουμε κοντά μας για τις δραστηριότητες σας και τα μεγάλα θέματα που θα σας απασχολήσουν. Είναι καλό να συναντιόμαστε συχνότερα και να ανταλλάσσουμε απόψεις», τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι το μεσημέρι της Τετάρτης 17ης Απριλίου, ο κ. Βαρθολομαίος παρέστη στην τελετή απονομής του τίτλου του Επιτίμου Καθηγητού από το Πανεπιστήμιο Αθηνών προς τον κ. Βλάσιο Φειδά και το απόγευμα της ίδιας ημέρας, μίλησε στον Φιλολογικό Σύλλογο «Παρνασσός», του οποίου είναι Επίτιμος Πρόεδρος.

Την Πέμπτη, 18 Απριλίου, το μεσημέρι, στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, στο Κολωνάκι, ο Πατριάρχης χειροθέτησε σε Άρχοντα Οφφικιάλιο της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας τον κ. Νικόλαο Πατέρα και το απόγευμα της ίδιας ημέρας αναχὠρησε για το Φανάρι.

Τον κ. Βαρθολομαίο συνόδευαν ο Μητροπολίτης Λαοδικείας κ. Θεοδώρητος, Διευθυντής του Γραφείου Εκπροσωπήσεως του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Αθήνα, ο Επίσκοπος Κνωσσού κ. Μεθόδιος, οι Μ. Εκκλησιάρχης κ. Αέτιος, Διευθυντής του Ιδιαιτέρου Πατριαρχικού Γραφείου, και Μ. Αρχιδιάκονος κ. Αλέξανδρος κ.ά.

Οι σχέσεις Φαναρίου και Αθήνας διανύουν ίσως, την πλέον ειρηνική και παραγωγική μεταξύ τους περίοδο, καθώς στο παρελθόν, ουκ ολίγες φορές, έφθασαν στα άκρα, τόσο επί μακαριστού Αρχιεπισκόπου κυρού Χριστοδούλου, αναφορικά με την εκλογή προσώπων σε μητροπόλεις των Νέων Χωρών και την ανάμειξη σε αυτές του Πατριαρχείου, αλλά και εξαιτίας άλλων οικονομικών και ζητημάτων εκκλησιαστικής ιδιοκτησίας και δικαιοδοσίας, όπως το Κτήμα «Προμπονά».

Πρόσφατα, την ειρηνική συνύπαρξη Φαναρίου και Αθήνας κινδύνευσε να επηρεάσει η επιλογή από την Κυβέρνηση του Νέου Πολιτικού Διοικητή του Αγίου Όρους, με αμφότερες όμως τις πλευρές, τόσο του Φαναρίου αλλά και της Αθήνας, να αποφεύγουν, τουλάχιστον δημόσια, να επιχειρούν να καταστρατηγήσουν ή να προσπαθήσουν να επηρεάσουν καταλυτικά την απόφαση περί επιλογής του προσώπου.

Την ίδια ώρα, η παρουσία του κ. Βαρθολομαίου στην Αθήνα επισφραγίζει, γι᾿ ακόμη μια φορά, την οικουμενική προβολή και ισχύ του Οικουμενικού Θρόνου, μιας Οικουμενικότητας που η Μητέρα Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως, ως ο κ. Βαρθολομαίος συχνά φροντίζει να υπενθυμίζει απανταχού, στάθηκε αρωγός και προστάτης της Ορθοδόξου διδασκαλίας και της Ελληνορθόδοξης Παράδοσης διαχρονικά.

Μάλιστα, ο ίδιος ο κ. Βαρθολομαίος, ενισχύει και ενισχύεται από της θέσεως που καταλαμβάνει, καθώς έχει κατορθώσει, παρά τις όποιες αντιδράσεις επί διαφόρων ζητημάτων που, είναι αλήθεια, ποτέ δεν απουσίασαν στην μακραίωνη ιστορία του Φαναρίου (όπως σήμερα το ζήτημα της Ουκρανίας, η Σύνοδος στο Κολυμπάρι αλλά και οι σχέσεις με τη Μόσχα), να αναβιβάσει τον πατριαρχικό θώκο στην ευρύτερη εκκλησιαστική κοινότητα και να χαίρει της εκτιμήσεως πολλών Αρχιερέων, Πατριαρχών, αλλά και Προέδρων Αυτοκεφάλων Εκκλησιών, ακόμη δε και ηγετών της Διεθνούς Κοινότητας.

Επιπρόσθετα και όλως αναφορικά με την τετραήμερη παρουσία του στην Αθήνα, ο κ. Βαρθολοαμίος πρωτοστάτησε στην παγκόσμια σκηνή ως υπέρμαχος της ειρήνης και της προστασίας του Φυσικού Περιβάλλοντος, θέτοντας τη γενεσιουργό αιτία της καταστροφής του στην αδυναμία του ανθρώπου να αποδεχθεί την όλη «πνευματική» σχέση του μέσα στον κόσμο, κυρίως δε, να αντιληφθεί ότι κάθε διακοπή της κοινωνίας του με το Θεό, ταυτόχρονα, σηματοδοτεί και μια σχάση στην ευρύτερη σχέση και επαφή του με τον περιβάλλοντα κόσμο, υλικό και πνευματικό.

Αυτός είναι και ο λόγος που η Παγκόσμια Κοινότητα προσέδωσε στον κ. Βαρθολομαίο τον άκρως τιμητικό τίτλο του «Πράσινου» Πατριάρχη και του αληθινού φίλου της φυσικής παγκόσμιας κληρονομιάς του πλανήτη.

Πηγή: Κιβωτός της Ορθοδοξίας

The post Η Οικουμενικότητα του Φαναρίου appeared first on Dogma.

Keywords
Τυχαία Θέματα