Λίβανος: Συνέδριο για τη ρωσική ορθόδοξη παρουσία στην περιοχή

16:17 10/11/2021 - Πηγή: dogma

Χαιρετιστήριο λόγο στους παρισταμένους απηύθυνε ο διευθυντής του «Ρωσικού Οίκου» στη Βηρυτό Β. Ζάιτσικοφ, ο οποίος τόνισε τον σημαντικό ρόλο της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας στην ιστορία των σχέσεων της Ρωσίας και του Λιβάνου. «Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία και οι κοινωνικές της οργανώσεις ήταν αυτές ακριβώς, που βρέθηκαν στις καταβολές της συνεργασίας των δύο κρατών, είτε επρόκειτο για την υποστήριξη του χριστιανικού πληθυσμού, είτε για πρωτοβουλίες στους τομείς της εκπαιδεύσεως και της υγείας. Οι Ρώσοι συμπατριώτες μας, οι οποίοι για διάφορους λόγους βρέθηκαν στον Λίβανο, πάντοτε εύρισκαν

στο Μετόχι της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας στη Βηρυτό ένα μέρος της οικίας τους και εκείνους τους πνευματικούς συνδέσμους, οι οποίοι τους ένωναν αδιάρρηκτα με τη Ρωσία», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Στην εναρκτήρια ομιλία του ο πατριαρχικός έξαρχος Δυτικής Ευρώπης, προϊστάμενος της Διευθύνσεως Ιδρυμάτων Εξωτερικού του Πατριαρχείου Μόσχας και μητροπολίτης Χερσώνος και Δυτικής Ευρώπης Αντώνιος επεσήμανε: «Ξεκινήσαμε το πρόγραμμα εορτασμού της 75ης επετείου του Μετοχίου της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας με τη Θεία Λειτουργία, με την προσευχή. Και κατά την προσευχή μας ακούσθηκαν τα ονόματα κληρικών και ενοριτών, οι οποίοι κατά τη διάρκεια αυτών των 75 ετών συγκρότησαν την πλούσια ιστορία του Μετοχίου μας στη Βηρυτό. Πίσω από τα ονόματα αυτά ευρίσκονται ζωές, τύχες, σταθμοί και η ιστορία όχι μόνον του Μετοχίου, αλλά και ολόκληρου του κράτους του Λιβάνου».

Ο ιεράρχης μετέφερε τον χαιρετισμό και την ευλογία του Αγιωτάτου Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσσιών Κυρίλλου στους παρόντες. «Ο Αγιώτατος με μεγάλο ενδιαφέρον αντιμετωπίζει τις εκδηλώσεις, που συνθέτουν τον εορτασμό της επετείου του Μετοχίου μας. Και νουθετώντας με για το ταξίδι αυτό ο Αγιώτατος Πατριάρχης εξέφρασε την ελπίδα ότι οι εορταστικές εκδηλώσεις, συμπεριλαμβανομένου αυτού του συνεδρίου, θα συνεισφέρουν τα μάλα στην ενίσχυση των αδελφικών σχέσεων μεταξύ των Ορθοδόξων Εκκλησιών Ρωσίας και Αντιοχείας», ανέφερε ο μητροπολίτης Αντώνιος.

Ο εκπρόσωπος του Πατριάρχη Αντιοχείας παρά τω Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσσιών μητροπολίτης Φιλιππουπόλεως Νήφων αφηγήθηκε στους μετέχοντες και τους προσκεκλημένους του συνεδρίου την πρώτη του γνωριμία με τη ρωσική Ορθοδοξία: «Όταν αποφάσισαν στη Βηρυτό να ιδρύσουν το Μετόχι της Ρωσικής Εκκλησίας, ήμουν ακόμη μικρό αγόρι, αλλά ενθυμούμαι πως ο πνευματικός μου και μητροπολίτης Ζάχλε Νήφων Σάμπα αγαπούσε πολύ τη Ρωσική Εκκλησία, είχε φίλους μεταξύ των Ρώσων ιεραρχών και ενίοτε στο Ζάχλε κατέφθαναν Ρώσοι ιερείς με το ποίμνιό τους. Δεν καταλάβαινα ακόμη τίποτε από γεωγραφία, είχα ασαφή ιδέα ως προς την τοποθεσία της Σοβιετικής Ενώσεως, ωστόσο γνώριζα ότι υπάρχουν Ρώσοι, οι οποίοι πιστεύουν όπως εμείς, αλλά δεν κάθονται κατά τη διάρκεια της ακολουθίας και κάνουν πάρα πολλές φορές τον σταυρό τους».

«Αργότερα, όταν μεγάλωσα, ο καθηγητής μου ήθελε να πάω να σπουδάσω στη Ρωσία, στη Λαύρα της Αγίας Τριάδος», συνέχισε ο Σεβασμιώτατος Νήφων και πρόσθεσε: «Συναντηθήκαμε με ιερέα, ο οποίος υπηρετούσε τότε στη Βηρυτό και με τον επίσκοπο Ιωάννη Βέντλαντ, ο οποίος εκπροσωπούσε τη Ρωσική Εκκλησία στη Δαμασκό. Χάρηκαν πολύ και ο επίσκοπος Ιωάννης επέμεινε ότι ο ίδιος θα με εφοδιάσει για το ταξίδι, επομένως δεν ήταν εύκολο να αρνηθώ: μου αγόρασε ένα ζεστό αντερί και εισιτήριο για τη Μόσχα. Δεν τον συνάντησα έκτοτε ποτέ, αλλά πολλά χρόνια αργότερα προσευχήθηκα στον τάφο του στο Γιαροσλάβλ». Ο μητροπολίτης Φιλιππουπόλεως Νήφων επίσης χαρακτήρισε με καλά λόγια ένα άλλο πρώην προϊστάμενο του Μετοχίου της Ρωσικής Εκκλησίας στη Βηρυτό, τον πρωθιερέα Παύλο Στάτοφ.

Ο εκπρόσωπος του Πατριάρχη Αντιοχείας παρά τω Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσσιών τόνισε: «Είναι μεγάλη μου χαρά που σήμερα προΐσταται του Μετοχίου της Ρωσικής Εκκλησίας στη Βηρυτό ο πατήρ Φίλιππος, καθότι βλέποντάς τον και τα καλά αυτού έργα, τη ζωή της ρωσικής κοινότητας, οι Λιβανέζοι κρίνουν για την Αγία Ρωσική Εκκλησία, την οποία αγαπώ πολύ. Βλέπω με τι δέος και ευλάβεια λειτουργεί ο πατήρ Φίλιππος, με ποια ευσέβεια και ενδιαφέρον μαθαίνει για τους Αγίους και τα ιερά προσκυνήματα του Λιβάνου και ακολουθώντας αυτόν η ρωσική κοινότητα και χαίρω που αυτοί οι άνθρωποι με τον τρόπο ζωής τους δείχνουν τις αδελφικές σχέσεις μεταξύ των Εκκλησιών μας».

Εκ μέρους του Αγιωτάτου Πατριάρχη Σερβίας Πορφυρίου τους συγκεντρωθέντες στον «Ρωσικό Οίκο» χαιρέτισε ο μητροπολίτης Μοράβιτς Αντώνιος. «Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία στο έδαφος της πλειονότητας των κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών προσέφερε πολύ για την ενίσχυση των αδελφικών σχέσεων. Ναοί που κτίσθηκαν από Ρώσους, είναι σήμερα μνημεία αυτών. Η ομορφιά και η ευπρέπεια των ιερών ακολουθιών, η σαφήνεια και η διπλωματία των εκπροσώπων της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας σε πολλές χώρες κατακτούν εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, οι οποίοι καθίστανται θρησκευόμενοι. Αυτό μπορούμε να το διαπιστώσουμε και σε μη ορθόδοξες χώρες λ.χ. στην Κίνα και την Ιαπωνία».

Ο εκπρόσωπος της Ορθοδόξου Εκκλησίας Τσεχίας και Σλοβακίας παρά τω Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσσιών αρχιμανδρίτης Σεραφείμ Σεμιατόφσκι μετέφερε τις ευχές «για επιτυχημένες εργασίες, ειρηνική ζωή και βοήθεια του Θεού στην ευλογημένη γη του Λιβάνου» εκ μέρους του Μακαριωτάτου μητροπολίτη Ροστισλάφ.

Ο έκτακτος και πληρεξούσιος πρέσβης της Ρωσίας στον Λίβανο Α. Ρουντακόφ χαιρέτισε θερμώς τους συνέδρους. «Οι σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και του Λιβάνου έχουν στέρεη πνευματική βάση με τη μορφή των παραδοσιακά φιλικών σχέσεων μεταξύ των Ορθοδόξων Εκκλησιών Ρωσίας και Αντιοχείας. Στις αρχές του 20ού αι. υπό την αιγίδα της Ορθοδόξου Αυτοκρατορικής Εταιρείας Παλαιστίνης και της Ρωσικής Εκκλησίας λειτουργούσαν στον Λίβανο 48 ρωσικά, «μοσχοβίτικα» λεγόμενα σχολεία. Η Πρεσβεία της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη Βηρυτό μάλιστα έχει την έδρα της σε ένα κτήριο, όπου στεγάσθηκε στο παρελθόν ένα από αυτά τα σχολεία», υπενθύμισε ο διπλωμάτης.

Επίσης αναφέρθηκε στην αμοιβαία κατανόηση και συνεργασία τόσο στο διακρατικό, όσο και στο διεκκλησιαστικό επίπεδο, καθώς και στο επίπεδο των ορθοδόξων κοινοτήτων της Ρωσίας και του Λιβάνου.

Επίσης διαβεβαίωσε ότι «Η Ρωσία και στο εξής θα στηρίζει την ορθόδοξη κοινότητα του Λιβάνου για τη διατήρηση της ισορροπίας στο πολιτικο-ομολογιακό και κοινωνικό πεδίο».

Ο εκπρόσωπος του Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσσιών παρά τω Πατριάρχη Αντιοχείας και πάσης Ανατολής ηγούμενος Αρσένιος Σοκολόφ υπενθύμισε στους παρόντες ότι το Μετόχι είναι ο παλαιότερος τόπος μαρτυρίας του Πατριαρχείου Μόσχας στο κανονικό έδαφος της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Αντιοχείας: «Όλη η μεταπολεμική ιστορία, η ζωή τριών γενιών είναι η ιστορία του Μετοχίου του Πατριαρχείου Μόσχας στη Βηρυτό».

Ακολούθησαν ομιλίες Ρώσων και Λιβανέζων συνέδρων.

Κατά τη γνώμη των μετεχόντων του συνεδρίου οι Ρώσοι συνεισέφεραν τα μάλα στον πολιτισμικό βίο του Λιβάνου και το ερευνητικό έργο προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να συνεχισθεί. Επίκαιρο παραμένει το ζήτημα της αναστηλώσεως των ρωσικών τάφων στη λιβανέζικη γη.

Την καταληκτήρια ομιλία εκφώνησε ο μητροπολίτης Όρων του Λιβάνου Σιλουανός, ο οποίος επεσήμανε ειδικότερα: «Η ιστορία σας είναι πολύ όμορφη και πολύ ενδιαφέρουσα. Με χαρά παρακολούθησα ομιλητές, οι οποίοι κατέφθασαν από τη Ρωσία. Ιδιαιτέρως καλωσορίζω τον πρωθιερέα Βλαντισλάφ Τσίπιν. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν άνθρωποι, οι οποίοι γνωρίζουν την ιστορία των αραβορωσικών σχέσεων». Ο Σεβασμιώτατος εξέφρασε την ελπίδα ότι θα συνεχισθούν οι επιστημονικές έρευνες προς αυτή την κατεύθυνση, «οι οποίες θα αποδώσουν καρπούς στο μέλλον».

Υπηρεσία Επικοινωνίας του ΤΕΕΣ

σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας

του Μετοχίου της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας στη Βηρυτό

The post Λίβανος: Συνέδριο για τη ρωσική ορθόδοξη παρουσία στην περιοχή appeared first on Dogma.

Keywords
Τυχαία Θέματα