ΚΚΜΚ Architects: Οι δύο αρχιτεκτόνισσες που φέρνουν την επανάσταση στον σχεδιασμό και την κατασκευή με την τεχνητή νοημοσύνη

12:13 23/1/2025 - Πηγή: Bovary

Το φουτουριστικό ντιζάιν αλλά και η αδυναμία για τα φυσικά υλικά κυριαρχούν στα έργα των KKMK Architects. Η Μαρίνα Καραμαλή και η Κατερίνα Καραγιάννη, που δραστηριοποιούνται τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό, μιλούν στο Bovary για την αρχιτεκτονική τους φιλοσοφία και για το πώς βλέπουν το πεδίο της αρχιτεκτονικής. 

«Βάσει της αρχιτεκτονική μας αντίληψης μας αφορά ιδιαιτέρως η αρχιτεκτονική αισθητική. Η κομψότητα των χώρων, η δυναμική των μορφών η οποία προκύπτει από το περιβάλλον και το χαρακτήρα του κάθε έργου.

Αφιερώνουμε πολλή ενέργεια και αφοσίωση ώστε να πλάσουμε την κάθε αρχιτεκτονική σύνθεση η οποία για κάθε έργο μας είναι μοναδική», σημειώνουν οι δύο αρχιτεκτόνισσες. 

Η τεχνητή νοημοσύνη στην υπηρεσία της αρχιτεκτονικής

Στα έργα τους παρατηρούμε έντονη την χρήση των νέων τεχνολογιών, με το τελικό αποτέλεσμα που προκύπτει, να μοιάζει φουτουριστικό. «Η χρήση της τεχνολογίας είναι μέρος της λειτουργίας του γραφείου μας όπως είναι μέρος και της σύγχρονης ζωής. Την χρησιμοποιούμε τόσο στο σχεδιασμό όσο και στην κατασκευή αλλά σκοπός μας είναι να την κατευθύνουμε εμείς με βάση το όραμα που έχουμε», λένε. 

«Μας έχει βοηθήσει στην δυναμική που αναζητάμε στην μορφολογία των έργων μας αλλά η ομορφιά στην δουλειά μας είναι να συνδυάζουμε τις δυνατότητες που παίρνουμε από τους υπολογιστές με τις απλές μεθόδους υλοποίησης τους. Αυτή η σύνδεση και η μετάβαση ανάμεσα στο αναλογικό και ψηφιακό κόσμο εμπλουτίζει το έργο μας και ανοίγει νέους ορίζοντες στην αισθητική των χώρων που δημιουργούνται». 

Στο παιχνίδι έχει μπει για τα καλά και η Τεχνητή Νοημοσύνη, οδηγώντας σε συναρπαστικά μονοπάτια. «Η Τεχνητή Νοημοσύνη έχει ανοίξει νέους δρόμους και έχει φέρει μερικά απρόσμενα αποτελέσματα. Και σε αυτή την περίπτωση η χειραγώγηση αυτού του νέου εργαλείου είναι η πρώτη κατάκτηση. Να μπορούμε δηλαδή να εκμεταλλευόμαστε ένα εργαλείο που εμείς κατευθύνουμε στο να επιτύχουμε τον σκοπό μας».

Από το πλούσιο portfolio τους, οι δύο αρχιτεκτόνισσες ξεχωρίζουν δύο σπίτια, το «Sienna House», στην Εκάλη, και το Villa Paradis, στη Μύκονο.

To Sienna House είναι ένα σπίτι των 80s που επανασχεδιάστηκε από την αρχή. «Το Sienna House είναι ένα υφιστάμενο κτίριο του ΄80 το οποίο αναλάβαμε να επανασχεδιάσουμε για να καλύψουμε τις ανάγκες του νέου ιδιοκτήτη. Πέρα από την αναδιοργάνωση της κάτοψης και των όσον τροποποιήθηκαν για την λειτουργία του σπιτιού, προχωρήσαμε και στην επανασχεδίαση του κτιρίου», σημειώνουν οι δύο αρχιτεκτόνισσες. 

«Έχοντας ως βάση τον υφιστάμενο σκελετό, σκοπός μας είναι να δημιουργήσουμε μια σύγχρονη αρχιτεκτονική μορφή η οποία μεταφέρει προς τον κοινόχρηστο δημόσιο χώρο την δυναμική των στοιχείων, κρατώντας παράλληλα τα χαρακτηριστικά της ευρύτερης περιοχής της Εκάλης».

Για την κατασκευή δόθηκε έμφαση στα φυσικά υλικά με έντονο χαρακτήρα όπως η πέτρα, το ξύλο και το μέταλλο, τα οποία και «δημιουργούν ένα διάλογο με τη νέα μορφή που αναπτύσσεται στη στέγη και περικλείει την κατοικία. Με τα παραπάνω στοιχεία, δημιουργούνται χώροι οι οποίοι φιλοξενούν σύγχρονες και απροσδόκητες συνθήκες ζωής.

Το δεύτερο έργο που ξεχωρίζουν οι ίδιες είναι μια μονοκατοικία στην Μύκονο, πάνω από την παραλία Super Paradise. Οι γλυπτικές μορφές της παραδοσιακής Κυκλαδίτικης Αρχιτεκτονικής επαναπροσδιορίζονται στο έργο αυτό και γίνονται πηγή αναφοράς για τα νέα στοιχεία της κατοικίας. 

«Ο σχεδιασμός του κτηρίου χαρακτηρίζεται από τους γλυπτικούς λευκούς όγκους που αναπτύσσονται δίπλα από τα ανοίγματα του κτηρίου, προστατεύοντας τα από τον αέρα και ταυτόχρονα εντείνοντας την κατεύθυνση του κτηρίου προς τον ορίζοντα και τη θέα στη θάλασσα». 

Οι δύο αρχιτεκτόνισσες, που ίδρυσαν από κοινού το γραφείο τους το 2017, δεν έχουν αισθανθεί πως το τοπίο της αρχιτεκτονικής είναι πιο δύσκολο για τις γυναίκες από ό,τι για τους άντρες, ενώ εστιάζουν στα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχουν οι αρχιτέκτονες για να είναι επιτυχημένοι.

«Η αρχιτεκτονική είναι ένα πολύπλευρο επάγγελμα. Πρέπει να μπορεί να οργανώσει μια ομάδα, να αφουγκράζεται και να εξελίσσεται, να μαθαίνει και να ενημερώνεται συνεχώς. Καθώς στον κατασκευαστικό κλάδο εμπλέκεται πάρα πολύς κόσμος, ο αρχιτέκτονας έχει τον ρόλο του συντονιστή και αρχηγού», τονίζουν.

«Τα παραπάνω χρειάζονται και τον αντίστοιχο χαρακτήρα και αφοσίωση στο έργο σου για να μπορέσεις να τα διαχειριστείς με επιτυχία. Αυτό θεωρούμε ότι είτε το έχεις μέσα σου είτε όχι. Και αφοσιώνεσαι σε αυτό χωρίς να σκέφτεσαι αν είσαι στην Ελλάδα ή αν είσαι γυναίκα.

«Απαιτεί την κατάκτηση του βασικού χαρακτηριστικού της που είναι η δημιουργικότητα αλλά για να υλοποιηθεί ένα σχέδιο πρέπει να μπορεί κανείς να κερδίσει την εμπιστοσύνη του πελάτη, να συντονίσει και να μεταφέρει στην ομάδα κατασκευής την εφαρμογή του σχεδίου, να μπορεί να βρίσκει το δρόμο μέσω των πολεοδομικών ορίων που θα του επιτρέψουν να εφαρμοστεί το σχέδιο με βάση τους τοπικούς περιορισμούς αλλά και να αντιλαμβάνεται το αντίκτυπο του σχεδίου του σε σχέση με την περιοχή και πώς αυτό εναρμονίζεται με το περιβάλλον του», τονίζουν. 

Οι δυο τους έχουν εργαστεί σε πλήθος project ανά τον κόσμο - Μ. Βρετανία, Αυστραλία, Ινδονησία, Αίγυπτος- ποιες διαφορές εντοπίζουν, σε σχέση με την Ελλάδα, κατά την υλοποίηση τους; «Διαφορές υπάρχουν γιατί είναι διαφορετικές οι κουλτούρες», εξηγούν.

«Έχουμε κάνει και συνεργασίες που η οργάνωση, και ο επαγγελματισμός ακολουθούνταν με απόλυτη σοβαρότητα. Έχουμε κάνει και συνεργασίες που δεν υπήρχε συνέπεια και ορθός προγραμματισμός. Για το γραφείο μας είναι πολύ σημαντικό να έχουμε ένα σύστημα στην εξέλιξη των projects μας. Το επιδιώκουμε για να μπορέσει να εφαρμοστεί και να αναδειχθεί η αρχιτεκτονική που σχεδιάζουμε».

Διαβάστε περισσότερα στο bovary.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα