Μαρία Κάλλας: Η επιρροή ενός μύθου στη μόδα και στην τέχνη

09:21 21/12/2024 - Πηγή: Bovary

Η μυθική μορφή της Μαρία Κάλλας άφησε ανεξίτηλο το πολιτιστικό της αποτύπωμα στην Τέχνη του 20ου αιώνα, ανανεώνοντας τη δημοφιλία της όπερας και μεταμορφώνοντάς την από ένα ξεχασμένο είδος μουσικής σε ένα θέαμα προσηνές στο ευρύ κοινό, γεμάτο ένταση, πάθος και ταπεραμέντο.

Ο μεγάλος μαέστρος Leonard Bernstein την αποκαλούσε ως «Βίβλο της Όπερας», ενώ ο Yves Saint-Laurent τη χαρακτήριζε την πεμπτουσία της χαρισματικής γυναίκας, «The Diva of Divas».

Ηπαρουσία

της εξέπεμπε την αυτοπεποίθηση,τη δύναμη και τον αέρα της αρχετυπικήςντίβας, που γνωρίζει να διεκδικεί τοάριστον, χαρίζοντας κλεφτές ματιές απότην πολύτιμη αύρα της και τροφοδοτώνταςτον Τύπο με το ανυπέρβλητο γκλάμουρ,που καθόρισε τα ‘50s. Οιπερίτεχνες κομμώσεις, οι σειρές απόδιαμάντια, οι δημιουργίες υψηλής ραπτικήςπροστατευμένες κάτω από τα γούνιναμαντώ της συνθέτουν μια εικόνα-επιτομήτου αψεγάδιαστου, που εξακολουθεί νασυναρπάζει και να εμπνέει τον κόσμο τηςμόδας.

Ηταραχώδης προσωπική της ζωή και ηεκλεπτυσμένη αίσθηση του γούστου, πουανέπτυξε, καλλιεργούσαν το ενδιαφέρονγια εκείνη πέρα από την καλλιτεχνικήτης αρτιότητα. Η Μαρία Κάλλας είχε μιασυνεργασία χρόνων με τη Μιλανέζασχεδιάστρια Madame Biki,που ανέλαβε τη μεταμόρφωσή της σε«κύκνο», μετά τη δραστική αλλαγή στησιλουέτα της με την απώλεια βάρους. ΗBiki στην αρχή της «στιλιστικήςεκπαίδευσης» της Κάλλας, συνήθιζε νααριθμεί κάθε δημιουργία της με καρτελάκια,έτσι ώστε να γνωρίζει πώς να τις συνδυάζεισωστά με τα κατάλληλα αξεσουάρ.

ΟChristian Diorκαι ο Ynes Saint-Laurentσυγκαταλέγονταν ανάμεσα στουςπρονομιούχους δημιουργούς, που «έντυνανέναν ζωντανό θρύλο» με τις ονειρικέςβραδινές τουαλέτες τους. Μάλιστα, ο YvesSaint Laurent,που κινούνταν στους ίδιους κοσμικούςκύκλους με την Callas, τηδεκαετία του ’50, ήταν ένας από τουςεκλεκτούς προσκεκλημένους της για τοπρώτο της ρεσιτάλ στο Παρίσι στο PalaisGarnier το 1958. Μάλιστα μίααπό τις δημιουργίες του για την Divina,είχε την τιμή να φορέσει και η MonicaBellucci, που υποδύθηκε τημεγάλη Σοπράνο στην παραγωγή του TomVolf “MariaCallas: Lettersand Memoirs”από το 2019 έως και το 2023: «Το να φορέσωαυτό το φόρεμα μου έδωσε την αίσθησηότι ήμουν σε επαφή μαζί της. Μπορούσανα νιώσω την εποχή των ‘60sγύρω μου. Μπορούσα να τη νιώσω», είχεδηλώσει στη Women's Wear Daily.

Τοστιλ της Κάλλας μοιάζει να ενσαρκώνειστο απόλυτο την αίγλη του OldHollywood. Τα λευκά γάντια, οιβεντάλιες κοσμημένες με φτερά, οι βιζόνκαι τα καπέλα με το πλατύ μπορ, ήτανχαρακτηριστικά στοιχεία που προσέδιδανστην εικόνα της. Ανά τα χρόνια έχειαποτελέσει σημείο αναφοράς για σχεδιαστέςμεγάλου διαμετρήματος, όπως ο Valentino,οι Dolce & Gabbana,o Stéphane Rolland, ο οίκος Burberryκαι ο John Galliano, που κάποτε την μνημόνευσεως την αγαπημένη του αοιδό, σε συνέντευξήτου στην Corriere Italiano.

To2007 η Κάλλας και η σχέση της με τα κοσμήματα,ήταν το επίκεντρο μιας έκθεσης για τηSwarovski με τον MarkusLanges-Swarovskiμέλος του συμβουλίου του Ομίλου νααποκαλύπτει ότι η σχέση της με τακοσμήματα είχε και μια προληπτική χροιά,αφού δεν πήγαινε πουθενά χωρίς το τυχερόφυλαχτό της. Το 2020 ο RicardoTisci για τον Burberryδημιούργησε κοσμήματα για το οπερατικόproject της Marina Abramović, «Οιεπτά θάνατοι της Μαρία Κάλλας», ενώ το2023 για τη συλλογική έκθεση “Diva”,το Μουσείο Victoria & Albertστο Λονδίνο αφιέρωσε ειδική ενότηταστο φαινόμενο Κάλλας.

Φέτος,ο Erdem είναι ο οίκος πουεντρύφησε ξανά στο πνεύμα της Κάλλαςμε τη συλλογή “Viva laDiva”, για το φθινόπωρο/χειμώνα’24-’25. Με έμπνευση την ιστορική παράστασητης Μήδειας στη Σκάλα του Μιλάνου το1953 και το τρομερό σύμβολο της αιματοβαμμένηςεκδικήτριας παιδοκτόνου, ο Erdemμελέτησε τα σκηνικά του σικελιανούγλύπτη και σκηνογράφου SalvatorFiume και την παγανιστικήτους ατμόσφαιρα. O ErdemMoralıoğlu πέρασε με ακαθόριστες πινελιέςκόκκινου χρώματος ένα ολοκληρωμένο‘50s φλοράλ σύνολο με τοπκαι ασορτί φούστα από κρεπ ντε σιν,σημαδεύοντάς το με την ένταση μιαςτραγωδίας εν εξελίξει. Οι αποχρώσειςτου λευκού, του μαύρου και του κόκκινουήταν αυτές που επέλεξε και η ίδια ηΚάλλας, όταν εμφανίστηκε ξανά μετά τονχωρισμό της από τον Ωνάση, δημιουργώνταςτην τολμηρή συνδήλωση της προδομένηςγυναίκας. Ο Erdem μελέτησετο αρχείο του Μουσείου Μπενάκη και τηςΒασιλικής Όπερας του Λονδίνου για νααποδώσει πιστά τα looks του.Η καλλιτεχνική παντοδυναμία της Κάλλαςκαι η προσωπική της αδυναμία και ταπεράσματα από τον ρόλο στον άνθρωποήταν οι αντιφάσεις που παρακίνησαν τονσχεδιαστή, ο οποίος συμπλήρωσε τα σχέδιάτου με ιερατικές, αρχαιοελληνικέςπτυχώσεις με αναπάντεχους συνδυασμούς,όπως το κλασικό ύφασμα των ‘50sσε στιλ herringbone.

Απόγειοτων συζητήσεων για τη Μαρία Κάλλας, ηνέα ταινία του χιλιανού σκηνοθέτη PabloLarraín. Το φιλμ στέκει στις τελευταίεςεπτά ημέρες μιας εύθραυστης καλλιτέχνιδαςπου μετεωρίζεται τραγικά ανάμεσα στονδυισμό της γυναίκας Μαρίας και τηςαξεπέραστης “Callas”,ερχόμενη να γοητεύσει μια νέα γενιάθαυμαστών και πιστών ακόλουθων τηςυποβλητικής της ιδιοσυγκρασίας. Γιατον υπεύθυνο των κοστουμιών, MassimoCantini Parrini οσχεδιασμός των ενδυμάτων της ήταν μιαβαθιά συναισθηματική και εμβυθιστικήεμπειρία.

Οσχεδιαστής επιμελήθηκε συνολικά εξήντακοστούμια, από τα οποία πενήντα πέρασανστην τελική ταινία. Το έργο του ήτανένας άθλος αισθητικής, εμμένοντας ειδικάστις ασπρόμαυρες σεκάνς στις οποίες,λόγω της απουσίας χρώματος καλούνταννα αποδοθούν ποιότητες της ύπαρξης τηςΚάλλας και του στιλ της μέσα από ιδιαίτερηφροντίδα στις σιλουέτες, τις υφές καιτις λεπτομέρειές τους. Όπως δήλωσεστους Greek CityTimes «η έρευνα και η καταγραφήήταν το πιο ενδιαφέρον και όμορφο κομμάτιτης δουλειάς, επιτρέποντας την εμβάθυνσηστον κόσμο της Κάλλας και διασφαλίζονταςτο ότι η εμφάνισή της θα εξακολουθούσενα ασκεί την ίδια επίδραση στο κοινόσήμερα». Η ταινία Mariaαποτελεί τρανό παράδειγμα του σημειολογικούπλούτου που προσφέρει ο σχεδιασμόςκοστουμιών. Οι αντιθέσεις και οι αναδρομέςστο παρελθόν με τα δραματικά κοστούμιατης Κάλλας πάνω στη σκηνή, μεταφέρουντην πρωταγωνίστρια AngelinaJolie σε ένα άλλο υπερβατικόπεδίο, όπου τα όρια της περσόνα Callasκαι της ανθρώπινης διάστασης της Μαρίας,μπλέκονται, συνενώνοντας το οικείο καιτο ανθρώπινο με τη διάσταση τηςperformance, στο βασίλειο τηςκαλλιτεχνικής και πνευματικής εξύψωσης:« τα κοστούμια σε μεταμορφώνουν σε έναντρίτο μεταιχμιακό χαρακτήρα», όπωςδήλωσε η Jolie.

Τοένδυμα έχει μια δική του μυστικιστικήιδιότητα, ανακαλώντας το πλαίσιο, όπουεκτυλίχθηκε μια ιστορία. Τα ρούχα τηςCallas δεν είναι απλώς κενέςρέπλικες του παρελθόντος, αλλά σύμβολαπου επικοινωνούν αυτή τη διπλή ταυτότηταανάμεσα σε ένα άτομο που αναζητά τηνιδιωτικότητά του και ένα παγκόσμιοείδωλο.

Η μυθολογία της Κάλλας, μιας μελέτης-περίπτωσης σε κάθε έκφανση της ζωής της, θα εξακολουθήσει να εμπνέει, όσο υπάρχει η ανάγκη για διαχρονικά πρότυπα.

Διαβάστε περισσότερα στο bovary.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα