Μάριο Μπανούσι: «Η αίσθηση της ζωής και η σιωπή έχουν τη δική τους γλώσσα» -Ο 27χρονος σκηνοθέτης μιλάει για την παράστασή του «Μάμι»

11:00 5/2/2025 - Πηγή: Bovary

Ο Μάριο Μπανούσι είναι ο 27χρονος σκηνοθέτης και performer που μπήκε με φόρα σταν χώρο του θεάτρου πριν τρία χρόνια και χαρακτηρίστηκε «παιδί-θαύμα»-έκτοτε δεν έχει σταματήσει να μας συγκινεί βαθιά με τη δουλειά του.

Από το Εθνικό Θέατρο στο Φεστιβάλ Αθηνών και τώρα στην Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, από αύριο, ο δημιουργός μιλάει στο Bovary για την πολυαναμενόμενη νέα

του παράσταση «Μάμι», και για το πώς βιώνει την εμπειρία του θεάτρου αλλά και την επιτυχία.

Με έντονα τα στοιχεία της περφόρμανς και του χορού, οι παραστάσεις του Μπανούσι ξεφεύγουν από τη συνηθισμένη δομή ενός θεατρικού έργου. Διαμορφώνουν ένα δικό τους, ιδιότυπο σύμπαν. Εκεί κυριαρχεί πιο πολύ η σιωπή παρά τα λόγια, δίνοντας στους θεατές μια πρωτόγνωρη ελευθερία να καταδυθούν στα προσωπικά τους συναισθήματα.

«Δεν προσπαθώ να "διδάξω" το κοινό ή να το οδηγήσω σε μια συγκεκριμένη αντίδραση. Θέλω οι θεατές να δουν τον εαυτό τους μέσα στην ιστορία, να βρουν κάτι που τους αγγίζει σε προσωπικό επίπεδο», μας λέει ο σκηνοθέτης. «Για μένα, το θέατρο δεν είναι απλώς μια μορφή ψυχαγωγίας, αλλά ένας καθρέφτης που μπορεί να αναγκάσει τους θεατές να κοιτάξουν βαθύτερα μέσα τους και να νιώσουν κάτι, όχι απλά να κατανοήσουν».

Με τη «Ραγάδα», το «Goodbye, Lindita» και το «Taverna Miresia – Mario, Bella, Anastasia», τις παραστάσεις που έχει σκηνοθετήσει ως τώρα, ολοκληρώθηκε μια τριλογία που είχε στην «καρδιά» της τον σπαρακτικό πόνο της απώλειας και του αποχωρισμού, το αβάσταχτο βάρος του πένθους.

Ο Μάριο Μπανούσι στη Στέγη με τη νέα του παράσταση

Τι θα δούμε στη νέα παράσταση; «Στο "Μάμι" θέλω να επικεντρωθώ στον παλμό της ζωής, στο φως, στην καθημερινή της ένταση, στο πώς κάθε στιγμή κρύβει μέσα της μια αλήθεια, μια αόρατη δύναμη», λέει. «Είναι μια υπενθύμιση ότι η ζωή μπορεί να είναι εξίσου έντονη και ενδιαφέρουσα όσο και η πιο δραματική στιγμή του πένθους».

Η ιδέα για το «Μάμι» γεννήθηκε μέσα του ως μετεξέλιξη των προηγούμενων έργων, αλλά πιο αποκρυσταλλωμένη αυτή τη φορά. «Είχα ανάγκη να μιλήσω για κάτι που υπήρχε και στα προηγούμενα έργα μου, αλλά τώρα πιο έντονα: αυτή η φιγούρα που πάντα παραμονεύει στα έργα μου, η μητρική φιγούρα», σημειώνει.

«Είναι μια παρουσία που πάντα υπάρχει, είτε με φανερές είτε με υπόγειες μορφές, και πάντα με απασχολεί ο τρόπος που η μητέρα επηρεάζει και διαμορφώνει τις ζωές μας. Στο "Μάμι", λοιπόν, ήθελα να φέρω αυτήν την φιγούρα στο προσκήνιο με έναν πιο άμεσο και ενδεχομένως πιο προσωπικό τρόπο, εξερευνώντας τη δυναμική της και τον αντίκτυπό της».

Ο Μάριο Μπανούσι γεννήθηκε στην Αλβανία το 1998, όπου και έζησε μέχρι τα 6 του χρόνια. Στη συνέχεια εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Ελλάδα. Οι διαφορές Ελλάδας και Αλβανίας, αλλά και τα σημεία όπου συγκλίνουν, έχουν αποτυπωθεί στα βιώματά του και ανεβαίνουν και στη σκηνή μαζί με τα έργα του, είτε ως ανεπαίσθητες λεπτομέρειες είτε στο επίκεντρο.

«Είναι κάτι πολύ όμορφο και πλούσιο το να έχεις ζήσει σε δύο χώρες, γιατί σου δίνει την ευκαιρία να έχεις περισσότερες προσλαμβάνουσες, να βλέπεις τον κόσμο από διαφορετικές οπτικές», λέει ο ίδιος.

Το θέατρο και η σκηνοθεσία δεν ήταν όνειρο παιδικό, αλλά εκεί όπου κατέληξε για να νιώθει ελεύθερος. «Η ενασχόληση με το θέατρο και τη σκηνοθεσία ήρθε μάλλον αυθόρμητα, χωρίς να το είχα σχεδιάσει. Από μικρός με τραβούσε η ιδέα της δημιουργίας και της έκφρασης, και κάπως έτσι το θέατρο έγινε ο τρόπος μου να το κάνω», εξηγεί.

«Ως παιδί, δεν είχα ένα ξεκάθαρο όνειρο, αλλά πάντα έψαχνα κάτι που θα με έκανε να νιώθω ελεύθερος και να εξερευνώ τον κόσμο γύρω μου. Και τελικά, το βρήκα στην τέχνη».

Πώς δρα μέσα του ο συνδυασμός της μεγάλης επιτυχίας και της αποδοχής με το νεαρό της ηλικίας; Τον τρομάζει; «Δρα νιώθοντας την ομορφιά και την ευχαρίστηση της αποδοχής αλλά και το άγχος των προσδοκιών που ρίχνουν οι άλλοι πάνω σου», απαντά.

Ούτε αυτή την παράσταση θα την «ντύσει» ο Μπανούσι με λόγια. Ο βουβός μικρόκοσμός του θα είναι ξανά υπεράνω του λόγου. «Η παράσταση δεν θα έχει κείμενο, γιατί πιστεύω πως αυτό που θέλω να επικοινωνήσω μπορεί να εκφραστεί με άλλους τρόπους», υπογραμμίζει.

«Ο λόγος δεν είναι πάντα απαραίτητος για να περάσει μια αλήθεια ή μια αίσθηση. Η αίσθηση της ζωής, η κίνηση, ο χώρος και η σιωπή έχουν τη δική τους γλώσσα και πιστεύω μπορούν να μεταφέρουν την ουσία».

Στον ίδιο τον δημιουργό η ενασχόληση με το θέατρο φέρνει πολύ δυνατά συναισθήματα. «Το πιο δυνατό συναίσθημα που βιώνω μέσα από τα έργα μου, θα έλεγα ότι είναι η συνειδητοποίηση του ότι μέσα από την τέχνη μπορώ να φτάσω σε κάτι βαθύτερο από την επιφανειακή πραγματικότητα».

Όσο για τον αν έχει σκεφτεί το τι θα ακολουθήσει το «Μάμι», δηλώνει πως είναι πολύ νωρίς: «Για μένα ακόμα το "επόμενο" είναι το συγκεκριμένο έργο».

«Μάμι», σε σκηνοθεσία Μάριο Μπανούσι

Από 6 Φεβρουαρίου - 22 Μαρτίου

Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, Λ. Συγγρού 107, τηλ.: 21092191000

Διαβάστε περισσότερα στο bovary.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα