Ποιος είναι ο Πασκάλ Μπρυκνέρ -Ο διακεκριμένος Γάλλος φιλόσοφος και συγγραφέας που θα συνομιλήσει με τον πρωθυπουργό

08:58 14/11/2024 - Πηγή: Bovary

Ο φιλόσοφος και συγγραφέας Πασκάλ Μπρυκνέρ αποτελεί από πολλές απόψεις το πρότυπο του σύγχρονου Γάλλου διανοούμενου. Ζει σε ένα παριζιάνικο διαμέρισμα γεμάτο βιβλία. Γράφει, κάνει διαλέξεις και πραγματοποιεί τακτικές εμφανίσεις στην τηλεόραση, μοιράζοντας τις μαθημένες και εύγλωττες απόψεις του με τους πολίτες.

Ο ίδιος σήμερα το απόγευμα κάνει μια συζήτηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στην Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στο Αμφιθέατρο Cotsen Hall, η οποία διοργανώνεται από το iefimerida.gr.

Ο

Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πασκάλ Μπρυκνέρ -ο επιδραστικότερος ίσως Ευρωπαίος διανοούμενος των τελευταίων ετών-, θα εξερευνήσουν όλα τα σημαντικά πολιτικά και διεθνή ζητήματα από ένα εντελώς διαφορετικό πρίσμα.

Μεταξύ άλλων, θα συζητήσουν για τα μεγάλα ζητήματα της εποχής, όπως διαμορφώνονται από τους δύο μεγάλους πολέμους στην περιοχή – την Ουκρανία και τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή –, την επιστροφή του Τραμπ στον Λευκό Οίκο και τους πολιτικούς συσχετισμούς στην Ευρώπη.

Εμείς, με αφορμή την επίσκεψη του 74χρονου καταξιωμένου Γάλλου συγγραφέα, φιλόσοφου και σεναριογράφου Πασκάλ Μπρυκνέρ ανατρέχουμε στη βιογραφία του.

Ποιος είναι ο Πασκάλ Μπρυκνέρ

Ο Πασκάλ Μπρυκνέρ γεννήθηκε το 1948 στο Παρίσι. Ο πατέρας του ήταν Γερμανός και η μητέρα του Ισπανίδα. Μέχρι την ηλικία των 16 ετών μεγάλωσε στη Λυόν και στη συνέχεια εγκαταστάθηκε στο Παρίσι. Ο Πασκάλ Μπρυκνέρ είχε κοσμοπολίτικες επιρροές από πολύ μικρός. Έχει σπουδάσει Φιλοσοφία στη Σορβόννη, κατέχει διδακτορικό Φιλοσοφίας από το Ινστιτούτο Πολιτικών Επιστημών του Παρισιού, είναι καθηγητής Λογοτεχνίας και Πολιτικών Επιστημών στην Αμερική και αρθρογραφεί επίσης στο «Nouvel Observateur».

Το όνομά του συνδέθηκε με τους «Νέους φιλοσόφους» και έγινε παγκόσµια γνωστός με τα «Μαύρα φεγγάρια του έρωτα», που πρωτοεκδόθηκαν το 1981 και έγιναν ταινία από τον Ρόµαν Πολάνσκι το 1992.

Η γραφή του χαρακτηρίζεται από τολμηρές αναλύσεις και κριτική σκέψη της σύγχρονης κουλτούρας. Αναμφίβολα, είναι ένας από τους επιδραστικότερους δημόσιους διανοούμενους των τελευταίων ετών στην Ευρώπη που δεν διστάζουν να πάρουν θέση σε καυτά ζητήματα. Σφοδρός πολέμιος της αποδόμησης του Δυτικού πολιτισμού και του πολιτικού Ισλάμ, ο Μπρυκνέρ δεν διστάζει συχνά-πυκνά να κατηγορήσει τόσο την Αριστερά όσο και τη Δεξιά γιατί δεν μπόρεσαν να ακούσουν τις έγνοιες των ανθρώπων: τη μείωση της αγοραστικής τους δύναμης, τη μαζική παράνομη μετανάστευση και τον φόβο του ριζοσπαστικοποιημένου Ισλάμ, που είναι βίαιο και επιθετικό.

Επίσης στηλιτεύει την κουλτούρα της woke ατζέντας και της πολιτικής ορθότητας υποστηρίζοντας σε πρόσφατη συνέντευξή του στην El Pais ότι «στο τέλος, θα έχουμε σεξουαλικές σχέσεις παρουσία δικηγόρου».

Δημοσίευμα της Le Monde τον χαρακτήρισε αντιδραστικό και φαλλοκρατικό, με τον ίδιο να απαντά πως «Αυτή η αριστερά πεθαίνει από δογματισμό. Η Le Monde ζει ανάμεσα σε δύο γενιές, την παλιά, που είναι μια οικουμενική και ανοιχτή αριστερά, και μια νέα που είναι κόρη του MeToo».

Σύμφωνα με την El Pais, ο ίδιος απαντά για το αν είναι «πολέμιος του κινήματος»

«Ήταν χρήσιμο, υπήρξε πρόοδος. Αλλά κινδυνεύει να καταστραφεί από τους δικούς του εξτρεμιστές. Κατηγορίες γίνονται αβάσιμες και όσοι είναι αθώοι παραμένουν ένοχοι. Σκέφτομαι τον Γούντι Άλεν ή τον Ιμπραήμ Μααλούφ, που κατηγορήθηκε από την κόρη κάποιων φίλων που αργότερα παραδέχτηκαν ότι είπαν ψέματα».

«Και υπάρχουν πολλές περιπτώσεις. Το MeToo δεν προέρχεται από τη νομιμότητα, αλλά από την εκδίκηση. Πολλοί από τους δικηγόρους είναι βίαιοι στα λόγια τους και δεν κατηγορούν τους βιαστές ή τους επιτιθέμενους, αλλά όλους τους άνδρες γενικά. Τους λευκούς άνδρες. Και αν όλοι οι άντρες είναι ένοχοι, δεν θα υπάρχει δυνατότητα σχέσεων μεταξύ ανδρών και γυναικών. Είναι μια μορφή σεξισμού ή ρατσισμού φύλου. Δεν είναι πρόοδος. Ο βιασμός απαγορεύεται, και απλώς δεν είναι αλήθεια ότι είναι εγγεγραμμένος στο πολιτιστικό και δημοκρατικό σύστημα. Αυτό είναι ψευδές!».

«Η πατριαρχία πεθαίνει στις χώρες μας, αλλά οι φεμινίστριες δεν την καταγγέλλουν εκεί που υπάρχει στη μέγιστη έκφρασή της: σε μουσουλμανικές και αφρικανικές χώρες. Είμαι πολύ συγκλονισμένος από τη σιωπή των επίσημων φεμινιστριών για το Ιράν ή το Αφγανιστάν. Υπάρχει μόνο ένας ένοχος, ο Δυτικός λευκός. Οι άλλοι αθωώνονται γιατί είναι φυλετικοί...».

Σχετικά με την συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Πασκάλ Μπρυκνέρ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο iefimerida.gr, δήλωσε: «Δεν τον έχω γνωρίσει προσωπικά, οπότε ανυπομονώ. Ελπίζω πάντως να τα πάει καλύτερα από τον Μακρόν. Τον αγαπώ τον Μακρόν και τον γνωρίζω προσωπικά, όμως αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε δύσκολη θέση. Ίσως ανακάμψει κάποια μέρα διότι είναι εξαιρετικά ευφυής. Έχω κάποιες ελπίδες ακόμα για αυτόν, εξάλλου θα πρέπει να ζήσουμε μαζί του για ακόμα δυόμιση χρόνια. Ελπίζω να τα καταφέρει. Στην αρχή ήταν εξαιρετικός, αλλά στην πορεία κάπως χάθηκε. Είναι λυπηρό».

Μάλιστα ο ίδιος εξέφρασε την άποψή του για το τι είδους ηγέτη χρειαζόμαστε στην Ευρώπη, καταλήγοντας στο ότι «δυστυχώς δεν υπάρχει κανείς και πως η Ευρώπη είναι ακέφαλη».

«Χρειαζόμαστε έναν πραγματικό ηγέτη, έναν χαρισματικό ηγέτη και δεν υπάρχει κανένας. Στις 24 Φεβρουαρίου, λίγες μέρες αφού ξέσπασε ο πόλεμος στην Ουκρανία, έστειλα ένα γραπτό μήνυμα στον Μακρόν. Του είπα ότι είναι η στιγμή να γίνει ο νέος Τσόρτσιλ. Και φυσικά δεν το κατάφερε αυτό, κάθε άλλο. Προσπάθησε να συνομιλήσει με τον Πούτιν μέχρι να διαπιστώσει ότι σε κάθε τους συνάντηση τού έλεγε διαρκώς ψέματα. Άργησε να κατανοήσει την πραγματική κατάσταση. Τώρα ο Μακρόν είναι απαξιωμένος, τα λόγια του δεν έχουν καμία βαρύτητα στην Ευρώπη. Δεν τον παίρνουν στα σοβαρά.  Η Ευρώπη είναι ακέφαλη. Η Βρετανία έχει αποχωρήσει -και είναι κρίμα γιατί οι Βρετανοί έχουν κουράγιο. Ο Όρμπαν, το σκυλάκι (poodle) του Τραμπ και του Πούτιν φαίνεται να ξεχωρίζει, αλλά ευτυχώς όχι τόσο ώστε να γίνει ηγέτης της Ευρώπης».

Τέλος, σχετικά με το αν θα επιστρέψει με ένα νέο μυθιστόρημα, ο ίδιος δήλωσε: «Δεν γράφω κάτι αυτή τη στιγμή, όμως ετοιμάζομαι. Ψάχνω μια καλή ιστορία για το επόμενο μυθιστόρημά μου. Ελπίζω να την βρω».

Σημειώνουμε πως από τις εκδόσεις Πατάκη κυκλοφορούν τα βιβλία του Πασκάλ Μπρυκνέρ «Ο γάµος από έρωτα έχει αποτύχει;» (2012), «Το παράδοξο του έρωτα» (2013), «Η σοφία του χρήµατος» (2019), «Ένας σχεδόν τέλειος ένοχος. Κατασκευάζοντας τον λευκό ως αποδιοπομπαίο τράγο» (2022), τα µυθιστορήµατα «Ένας καλός γιος» (2015) και «Ένας χρόνος και µια µέρα» (2020), καθώς και το παιδικό έργο «Το κουτί με τα φιλιά» (2018). Από τις εκδόσεις Αστάρτη κυκλοφορούν τα βιβλία του Πασκάλ Μπρυκνέρ «Οι ανώνυμοι δράκοι» (1999), «Οι κλέφτες της ομορφιάς» (1998), «Η μελαγχολική δημοκρατία» (1990), «Η αέναη ευφορία» (2001), «Η τυρρανία της Μεταμέλειας» (2007), «Ο πειρασμός της αθωότητας» (1995), «Η νέα ερωτική αναρχία» (1988), «Το θείο βρέφος» (1992), «Το μέγαρο των χαστουκιών» (1986), «Η μιζέρια του πλούτου» (2002). «Ο άγιος ζιγκολό» (2005), «Ποιος από τους δύο μας επινόησε τον άλλο» (1988), «Ο μικρός μου αντρούλης» (2008), «Βοήθεια, ο Άι Βασίλης ξανάρχεται» (2004).

Διαβάστε περισσότερα στο bovary.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα