Ράιαν Χόλιντεϊ: Ποιος είναι ο 37χρονος συγγραφέας που παντρεύει τη στωική σοφία της Αρχαίας Ελλάδας με το σύγχρονο coaching

11:25 11/11/2024 - Πηγή: Bovary

Ο συγγραφέας Ράιαν Χόλιντεϊ στα 37 του χρόνια έχει κάθε λόγο να είναι περήφανος που τα βιβλία του έχουν αναγνωριστεί διεθνώς.

Ο ίδιος έχει γράψει 12 βιβλία τα οποία έχουν γίνει best seller, έχουν πουλήσει περισσότερα από πέντε εκατομμύρια αντίτυπα σε 40 γλώσσες, διδάσκονται σε πανεπιστήμια και έχουν μία θέση στις βιβλιοθήκες αστέρων του Χόλιγουντ, επιχειρηματιών της Silicon Valley και διάσημων αθλητών.

Ο λόγος; Ο ίδιος ξέρει πολύ καλά πώς να «παντρεύει» τον στωικισμό με τη συμβουλευτική και το coaching και να εναρμονίζει τις τεχνικές με τα σημερινά δεδομένα,

αφού διαθέτει podcast, κανάλι στο Youtube και λογαριασμό στο Instagram με 3,3 εκατομμύρια ακόλουθους. Μέσω του «The Daily Stoic» ο Ράιαν μοιράζεται τις συμβουλές του για τη ζωή.

Ποιος είναι ο δημοφιλής συγγραφέας Ράιαν Χόλιντεϊ

Όπως αναφέρει ο ίδιος στην Telegraph, γνώρισε τον στωικισμό στην ηλικία των 19 και από τότε την ακολουθεί. «Ανακάλυψα τον Στωικισμό στα 19 μου. Διάβασα τους Διαλογισμούς του Μάρκου Αυρήλιου στο κολέγιο και θυμάμαι απλώς να σκέφτομαι: πού ήταν όλη μου η ζωή; Αυτά είναι όλα τα πράγματα που θα ήθελα να είχα διδαχτεί στο σχολείο για το πώς να είμαι υπεύθυνος, ώριμος, ανθεκτικός άνθρωπος».

Ωστόσο ο ίδιος μέχρι το 2010 υπήρξε διευθυντής μάρκετινγκ στην American Apparel και οι διαφημιστικές του εκστρατείες έγιναν αντικείμενο μελέτης από το Twitter, το YouTube και την Google, ενώ σχολιάστηκαν από την Ad Age και τη Fast Company. «Προσπαθούσα να είμαι όσο πιο στωικός μπορούσα μέσα σε μια πολύ τρελή εταιρεία σε μια πολύ τρελή περίοδο», λέει, προσθέτοντας ότι «τελικά, ρώτησα τον εαυτό μου: ''αυτό θέλεις να κάνεις στη ζωή σου; Να βοηθάς ανθρώπους να πουλήσουν μπλουζάκια και άλλα πράγματα; Μάλλον όχι.''» Και κάπως έτσι, το 2014 δημοσίευσε το πρώτο του βιβλίο για τη στωική φιλοσοφία. «Ο εκδότης μου είπε: ''αυτό δεν πρόκειται να λειτουργήσει''». Όμως όπως φαίνεται, έκανε λάθος.

Το πρώτο του βιβλίο, Trust Me I’m Lying: Confessions of a Media Manipulator –το οποίο οι Financial Times χαρακτήρισαν «εκπληκτικό, ενοχλητικό βιβλίο»– έγινε best seller και διδάσκεται σήμερα σε πανεπιστήμια σε ολόκληρο τον κόσμο.

Είναι επίσης ο συγγραφέας των βιβλίων Growth Hacker Marketing, Ego is the Enemy και The Daily Stoic. Ζει στο Όστιν του Τέξας και αρθρογραφεί για το Thought Catalog και τον New York Observer.

Ο Στωικισμός είναι φιλοσοφική σχολή των Ελληνιστικών και Ρωμαϊκών χρόνων (300 π.Χ. – περίπου 250 μ.Χ.), η οποία ιδρύθηκε στην Αθήνα από τον Ζήνωνα τον Κιτιέα με κέντρο την Ποικίλη Στοά, από όπου και πήρε το όνομά της. Οι στωικοί πίστευαν ότι η άσκηση της αρετής είναι αρκετή για να επιτευχθεί η ευδαιμονία. Στον πυρήνα του, ο στωικισμός είναι μια φιλοσοφία ζωής που διδάσκει στα άτομα πώς να κινούνται σε δύσκολες καταστάσεις της ζωής με ψυχραιμία.

Τα βιβλία του αναφέρονται τους στωικούς τρόπους αντιμετώπισης του εγώ, της πειθαρχίας, του θάρρους και της δημιουργίας. Σε αντίθεση με τις συμβουλές ευεξίας που βασίζονται στο πώς να αποκτήσεις πλούτο ή άλλα προνόμια.

«Πιστεύω ότι ο στωικισμός είναι μια φιλοσοφία που ταιριάζει μοναδικά στη ζωή στη Δύση. Ο Ζήνωνας για παράδειγμα ήταν ένας έμπορος που έχασε τα πάντα σε ένα ναυάγιο. Υπάρχει κάτι διαχρονικό, πρακτικό και πραγματικό στη στωική φιλοσοφία που μεταφράζεται εξίσου καλά στο σήμερα, αλλά και στο μέλλον».

Οι επτά στωικές αρχές του Ράιαν
Χόλιντεϊ

Ισορροπία επαγγελματικής ζωής

«Ένα από τα αγαπημένα μου αποσπάσματα από τους Στωικούς είναι ότι πρέπει πάντα να αναρωτιέσαι: ''είναι αυτό το πράγμα που πρόκειται να κάνω σημαντικό;'' Επειδή τα περισσότερα από αυτά που κάνουμε, λέει ο Μάρκος Αυρήλιος, δεν είναι απαραίτητα, έτσι όταν εξαλείφουμε το μη ουσιώδες, έχουμε το διπλό όφελος να κάνουμε τα βασικά πράγματα καλύτερα».

Γιατί η αποδοχή οδηγεί σε λύσεις

Η αποδοχή είναι το πρώτο βήμα για την επίλυση ενός προβλήματος. «Υπάρχει μια γραμμή στους Διαλογισμούς του Μάρκου Αυρήλιου όπου λέει: ''Έχεις πάντα τη δύναμη να μην έχεις γνώμη''. Το να ζεις σε μία κατάσταση αντίστασης για ένα ζήτημα, είναι μάταιο και σου προκαλεί άγχος, επομένως όσο πιο γρήγορα το αποδεχτείτε, τόσο πιο γρήγορα θα φτάσετε σε μια λύση ή στην εκμάθηση του μαθήματος».

Αποφυγή εξουθένωσης

«Έχω γράψει αρκετά βιβλία σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα και έχω κάνει πολλές ομιλίες. Αλλά τελικά, αν σας αρέσει αυτό που κάνετε, πιθανότατα θα θέλετε να το κάνετε για πολύ καιρό. Το κλειδί, είναι να αποφύγετε τη σύγκριση. Το να συγκρίνεις τον εαυτό σου με άλλους ανθρώπους είναι μία διαχρονική, τοξική συνήθεια. Υπάρχει μια ιστορία για τον Ιούλιο Καίσαρα που ως νεαρός άνδρας είδε το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου και ξέσπασε σε κλάματα επειδή ο Μέγας Αλέξανδρος είχε κατακτήσει ολόκληρο τον κόσμο. Εστιάστε αποκλειστικά στο δικό σας μονοπάτι, θα είστε πιο ευτυχισμένοι. Είναι κακή και άδικη συνήθεια να συγκρίνετε τον εαυτό σας με άλλους ανθρώπους γιατί μπορείτε να ελέγξετε μόνο εσάς».

Άγχος

«Ο στωικισμός στον πυρήνα του ρωτά: τι είναι στον έλεγχό μας και τι δεν είναι; Τα περισσότερα από τα πράγματα για τα οποία αγχωνόμαστε είναι πράγματα τα οποία δε μπορούμε να ελέγξουμε. Ο Σενέκας λέει χαρακτηριστικά πως αυτός που υποφέρει πριν να είναι απαραίτητο, υποφέρει περισσότερο από όσο χρειάζεται. Μην καταστροφολογείτε για κάποιο μελλοντικό γεγονός που δεν έχει συμβεί ακόμη».

Παραγωγικότητα

«Μην αναβάλλετε πράγματα για αύριο, γιατί δεν ξέρετε τι θα γίνει αύριο. Για παράδειγμα, γιατί βάζουμε ορόσημα τον νέο χρόνο ή τον Σεπτέμβριο; Σίγουρα θα είναι καλό για εσάς αν ξεκινήσετε κάτι τον Ιανουάριο, αλλά σκεφτείτε και το τώρα».

Μέτρο

«Η ιδέα της εγκράτειας ή της ισορροπίας για τη διατήρηση της σωστής ποσότητας είναι μια τόσο υποτιμημένη έννοια. Είμαστε τόσο όλα ή τίποτα, ή φτάνουμε τα πράγματα στα άκρα, αλλά το μέτρο είναι μια τόσο υποτιμημένη αρετή που χρειάζεται να καλλιεργήσουμε».

Καθορισμός προτύπων

«Σκέφτομαι τη Δικαιοσύνη ως μια αρετή που δίνουμε αντί να παίρνουμε. Επομένως, αντί να σκεφτόμαστε πρότυπα σύμφωνα με τα οποία θα πρέπει να λειτουργούν όλοι, είναι πραγματικά σημαντικό να σκεφτόμαστε τα πρότυπα που θα θέσουμε για τον εαυτό μας και απλώς να προσπαθήσουμε να ανταποκριθούμε σε αυτά».

Διαβάστε περισσότερα στο bovary.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα