Μπ. Σκούφα: «Εκτός επιστρεπτέας οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί στην εποχή της πανδημίας»

Την επιτακτική ανάγκη της οικονομικής στήριξης των Αγροτικών Συνεταιρισμών στην εποχή της πανδημίας της Covid 19, επισημαίνει σε ερώτησή της η βουλεύτρια Πιερίας Μπέττυ Σκούφα την οποία συνυπογράφει ο τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρος Αραχωβίτης, η αναπληρώτρια τομεάρχης Ολυμπία Τελιγιορίδου κι ακόμη 41 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

Όπως επισημαίνει η κα Σκούφα, με νόμο του 2020 της Νέας Δημοκρατίας, εφαρμόζεται

και στους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς ό,τι ισχύει για τις επιχειρήσεις και συγκεκριμένα αντιμετωπίζονται ως νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου που έχουν εμπορική ιδιότητα. Ραχοκοκαλιά του νόμου είναι, η κατά πάγια ιδεολογική εμμονή της ΝΔ, ενίσχυση της ταυτότητας κάθε δρώντος της οικονομίας, των ΑΣ μη εξαιρουμένων, ως οικονομικών μονάδων, κατ’ όνομα ισοτίμων προς τους λοιπούς οικονομικούς παράγοντες.

«Η Κυβέρνηση ισχυρίστηκε ότι ο συγκεκριμένος νόμος ανοίγει το δρόμο στα μέλη των Αγροτικών Συνεταιρισμών, μέσω των διατάξεων του καταστατικού που εκείνα θα ορίσουν, να διαμορφώσουν το κατάλληλο για εκείνα πλαίσιο λειτουργίας ως ιδιωτικής και αυτόνομης επιχείρησης η οποία (υποτίθεται ότι) θα έχει πρόσβαση σε όλες τις επιχειρηματικές δραστηριότητες.

Φυσικά η ισότιμη μεταχείριση και πρόσβαση σε χρηματοδοτικά εργαλεία των ΑΣ ήταν «κατ’ όνομα», καθώς «Συνεταιρισμός» σύμφωνα με τη Διεθνή Συνεταιριστική Συμμαχία, είναι μια «αυτόνομη ένωση προσώπων που συγκροτείται εθελοντικά για την αντιμετώπιση των κοινών οικονομικών, κοινωνικών και πολιτιστικών αναγκών και επιδιώξεων τους, διαμέσου μιας συνιδιόκτητης και δημοκρατικά διοικούμενης επιχείρησης», δηλαδή ο,τιδήποτε άλλο εκτός από άλλη μία αυτοτελή, συνήθη οικονομική μονάδα του ιδιωτικού τομέα».

Οι συνεταιρισμοί αποτελούν ιστορικά τον κύριο κορμό της κοινωνικής οικονομίας στην Ελλάδα, που μακράν απέχει της ιδιωτικο-οικονομικής εξομοίωσης που βλέπετε ως Άγιο Δισκοπότηρο» υπογραμμίζει χαρακτηριστικά η κα Σκούφα και υπογραμμίζει ότι «με τη δυνατότητα που παρέχει πλέον ο νόμος της Νέας Δημοκρατίας της μείωσης του ποσοστού παράδοσης από τον αγρότη της αγροτικής παραγωγής του στον ΑΣ από 80% σε 75% και τη δυνατότητα εισόδου στους ΑΣ «επενδυτών», που ουσιαστικά είναι είτε οι ανταγωνιστές των ΑΣ, είτε οι άλλοτε προμηθευτές ή αγοραστές των προϊόντων τους, η Κυβέρνηση πέτυχε αφενός τη χαλάρωση της έννοιας της «ένωσης κοινού σκοπού», αφετέρου αποδυνάμωσε πλήρως τη διαπραγματευτική τους δύναμη, καθίζοντας στο ΔΣ των ΑΣ αυτούς με τους οποίους οι ΑΣ έχουν εξ αρχής αντίθετα συμφέροντα».

«Θέλατε να εξομοιώσετε απολύτως τους ΑΣ με τις λοιπές ιδιωτικές επιχειρήσεις, τι πράξατε όμως για να στηρίξετε οικονομικά τους ΑΣ, όπως στηρίξατε -για παράδειγμα- τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ή τον τομέα των αεροπορικών ταξιδιωτικών εταιρειών, ή -πάντα επιλεκτικά αλλά ποτέ οριζόντια ή ισότιμα ή αναλογικά- άλλους επιχειρηματικούς κλάδους;», σημείωσε η κα Σκούφα κάνοντας λόγο για «απολύτως περιφρονημένους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς», που είναι αυτοί που εξασφαλίζουν τα βασικά είδη διατροφής σε προσιτές τιμές (ακόμη) και όχι ως delicatessen.

Οι ΑΣ έπρεπε λοιπόν, να επιδιώξουν την οικονομική τους ενίσχυση όπως όλοι οι ιδιώτες. Σύμφωνα όμως με τις πληροφορίες των μελών των ΑΣ Πιερίας, οι ΑΣ αποκλείσθηκαν πανηγυρικά από το χρηματοδοτικό εργαλείο ενίσχυσης της ρευστότητας μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής, επειδή: 1) κατά τους προηγούμενους μήνες (Νοέμβριο ως και Φεβρουάριο) δεν παρουσίασαν μείωση των εσόδων τους, καθώς παγίως τους χειμερινούς μήνες δεν έχουν παραγωγή, και 2) όσα αγροτικά προϊόντα πωλούν, το πράττουν για λογαριασμό των μελών τους.

Έτσι τα όποια τυχόν έσοδα παρουσιάζουν, δεν είναι πραγματικώς δικά τους. Αυτό όμως είναι αρκετό για να απορριφθούν λόγω του εισοδηματικού κριτηρίου από τα υπάρχοντα χρηματοδοτικά εργαλεία της όποιας “ενίσχυσης”.

Τα ερωτήματα που απευθύνονται προς τους υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης, είναι:

1. Τελούν εν γνώση των οικονομικών προβλημάτων των ανά την Ελλάδα Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΑΣ) εξαιτίας της πανδημίας του COVID-19; Αν ναι, ποια είναι τα προβλήματα αυτά αναλυτικά καταγεγραμμένα, πώς τα έχουν κατηγοριοποιήσει και τι σκοπεύουν να πράξουν προς την κατεύθυνση της επίλυσης αυτών;

2.Έχουν εξαντληθεί τα χρηματοδοτικά εργαλεία που έθεσε η Ευρωπαϊκή Ένωση στην διάθεση των μελών της; Αν όχι, τι προϋπολογισμός προβλέπεται για το έτος 2021 για την ενίσχυση της ρευστότητας των Ελλήνων αγροτών ευθέως και εμμέσως, δια της ενίσχυσης της ρευστότητας των ΑΣ;

3.Πώς σκοπεύει να αξιοποιήσει η Κυβέρνησή σας το ελληνικό μερίδιο εκ των 672,5 δισ. Ευρώ του (μόλις εγκριθέντος από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο) Ευρωπαϊκού «Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας» στην πρωτογενή παραγωγή;

4.Εναλλακτικώς και μέχρι τότε, τι ποσό σκοπεύει να διαθέσει η Κυβέρνησή σας από εθνικούς πόρους για τη θωράκιση της αγροτικής παραγωγής και την επιβίωση των Αγροτικών Συνεταιρισμών

Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα