ΕΦΕΤ: Επιτακτική η ανάγκη για αλλαγές στα σημερινά συστήματα τροφίμων

«Η εξάλειψη της πείνας (zero hunger)απαιτεί ολοένα και μεγαλύτερη παγκόσμια δέσμευση και δράση», είναι το μήνυματου ΕΦΕΤ για τον σημερινό (16 Οκτωβρίου) εορτασμό της Παγκόσμιας ΗμέραςΕπισιτισμού, η οποία για το έτος 2019 έχει ως θέμα τον «Υγιεινό τρόπο διατροφήςγια την εξάλειψη της πείνας».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσεο ΕΦΕΤ για τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Επισιτισμού:

Οτρόπος που λειτουργούν σήμερα τα συστήματα τροφίμων,

από τη γεωργική παραγωγήέως τη μεταποίηση και τη λιανική πώληση, χρήζει αλλαγών, καθώς η εντατικήπαραγωγή τροφίμων, σε συνδυασμό με την κλιματική αλλαγή, προκαλεί ταχείααπώλεια της βιοποικιλότητας. Για το σκοπό αυτό, η ποικιλία στις καλλιέργειεςτων τροφίμων είναι ζωτικής σημασίας, καθώς θα κάνει διαθέσιμα και προσιτά, σεολοένα και περισσότερους ανθρώπους, τα τρόφιμα που συνιστούν έναν υγιεινό τρόποδιατροφής, αλλά παράλληλα θα προάγει και τη διαφύλαξη του περιβάλλοντος.

Καθώςτις τελευταίες δεκαετίες έχουν αλλάξει δραματικά οι διατροφικές συνήθειες, ωςαποτέλεσμα της παγκοσμιοποίησης, της αστικοποίησης και τις αλλαγές στοεισόδημα, υπάρχει μια απόκλιση από τις υγιεινές διατροφικές επιλογές. Ηκατανάλωση μεταποιημένων τροφίμων, ιδιαίτερα εκείνων με υψηλή περιεκτικότητα σεζάχαρη, αλάτι και κορεσμένα λιπαρά, καθώς και εκείνη του κρέατος και άλλωνπροϊόντων ζωικής προέλευσης, έχει αυξηθεί εις βάρος της κατανάλωσης τωντροφίμων που απαρτίζουν την παραδοσιακή ελληνική μεσογειακή διατροφή.

Μιαμη υγιεινή διατροφή αποτελεί τον κύριο παράγοντα κινδύνου για θανάτους από μημεταδοτικές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων των καρδιαγγειακών παθήσεων, τουσακχαρώδη διαβήτη και ορισμένων μορφών καρκίνου. Ο συνδυασμός των ανθυγιεινώνδιατροφικών επιλογών με την αύξηση του καθιστικού τρόπου ζωής έχει προκαλέσειαύξηση στα ποσοστά παχυσαρκίας, τόσο στις ανεπτυγμένες χώρες, όσο και στιςχώρες χαμηλού εισοδήματος. Για το έτος 2019, σύμφωνα με την τελευταία έκθεσητου FAO, πάνω από 820 εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από χρόνιο υποσιτισμό.Παράλληλα, 670 εκατομμύρια ενήλικες και 120 εκατομμύρια αγόρια και κορίτσιαηλικίας 5 – 19 ετών υποφέρουν από παχυσαρκία. Απλές λύσεις για τη διατήρηση τηςβιοποικιλότητας, την προστασία του περιβάλλοντος και την επίτευξη ενός πιουγιεινού τρόπου διατροφής αποτελούν οι παρακάτω:

Επιλογή τροφίμων όπως φρούτα και λαχανικά, τα οποία είναι εποχικά και από τοπικούς παραγωγούς σε μια προσπάθεια στήριξης της βιοποικιλότητας. Ένταξη στο ημερήσιο διαιτολόγιο περισσότερων φρούτων, λαχανικών, οσπρίων, δημητριακών ολικής άλεσης και ξηρών καρπών, τα οποία συνάδουν με το μοντέλο της Μεσογειακής διατροφής.Επιλογή τροφίμων που είναι σύμφωνα με το πρότυπο της παραδοσιακής μας διατροφής και σε χώρους μαζικής εστίασης. Ζητήστε, επίσης, λιγότερο αλάτι στο φαγητό σας και την αποφυγή προσθήκης αλατιού σε σαλάτες και ορεκτικά.Ανάγνωση του Πίνακα Διατροφικής Δήλωσης στις ετικέτες των μεταποιημένων τροφίμων και επιλογή εκείνων τα οποία είναι χαμηλότερα σε σάκχαρα, κορεσμένα λιπαρά και αλάτι. Σωστή αποθήκευση των τροφίμων στο σπίτι προκειμένου να διατηρηθούν φρέσκα και ασφαλή, καθώς και να μειωθεί η σπατάλη αυτών. Έλεγχος της θερμοκρασίας του ψυγείου (
Keywords
Τυχαία Θέματα