Η κτηνοτροφία δεν βλάπτει το περιβάλλον – το κρέας ωφέλιμο για την υγεία, τα συμπεράσματα της επιστημονικής εκδήλωσης του ΙΠΚ

«Ας μιλήσουμε για το κρέας» ήταν ο τίτλος της ενδιαφέρουσας εκδήλωσης που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Προϊόντων Κρέατος και ο ΣΕΒΕΚ στις 18/10 στην αίθουσα του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθηνών.

Η θεματολογία της εκδήλωσης αφορούσε το κρέας και τα προϊόντα του, την υγεία, τη διατροφική αξία και τη βιωσιμότητα, αλλά επεκτάθηκε και σε ζητήματα που αφορούν την πρωτογενή παραγωγή, όπως η νέα

ΚΑΠ μέχρι τις ζωοτροφές. Αξιόλογοι ομιλητές, επιστήμονες στον τομέα τους, ανέπτυξαν διεξοδικά όλα όσα απασχολούν τους επαγγελματίες του κρέατος και εν γένει της διατροφής.

Τη συζήτηση συντόνιζε η δρ Ευαγγελία Γκίζα, κτηνίατρος και πρόεδρος του ΙΠΚ, ενώ εκτός από τους Έλληνες ομιλητές υπήρξαν δύο παρεμβάσεις από Ευρωπαίους ειδικούς σχετικά με την επίδραση της πρωτογενούς κτηνοτροφικής παραγωγής στο περιβάλλον και τη σημασία του κρέατος στη διατροφή.

Ενδιαφέροντα στοιχεία για την υψηλή διατροφική αξία του κρέατος και των προϊόντων κρέατος ακούστηκαν στο πρώτο πάνελ της εκδήλωσης, που συντόνισε ο κτηνίατρος Πάνος Κατοίκος, από την καθηγήτρια Διατροφής του Ανθρώπου του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Μαίρη Καψοκεφάλου, τον πρόεδρο των διατροφολόγων Χρήστο Δερδεμέζη, τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Νίκο Σολωμάκο και την διευθύντρια διασφάλισης ποιότητας της VIVARTIA, Χριστίνα Πάνου.

Την εκδήλωσε χαιρέτισε εκ μέρους του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ο γενικός γραμματέας Κ. Μπαγινέτας. Χαιρετισμό απηύθυνε και ο πρόεδρος της ΕΔΟΤΟΚΚ Ι. Φασουλάς.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒΕΚ, Στ. Σκαρίμπας, αναφέρθηκε εμφατικά στο τεράστιο πρόβλημα που απασχολεί ευρωπαϊκές χώρες με μεγάλη παραγωγή βοοειδών και οι οποίες αναγκάζονται να μειώσουν τις καλλιέργειές τους εξαιτίας νομοθετικών ρυθμίσεων που υπαγορεύουν τις μειώσεις ρύπων, προερχόμενοι από τα βοοειδή και αιγοπρόβατα. Ο κ. Σκαρίμπας σχολίασε τις μελέτες του FAO σύμφωνα με τις οποίες οι εκπομπές μεθανίου, πράγματι, προέρχονται από την κτηνοτροφική παραγωγή. Παρ’ όλα αυτά, το μεθάνιο έχει διάρκεια ζωής μόνο 10 χρόνια στην ατμόσφαιρα. Επίσης, ο κ. Σκαρίμπας τόνισε πως οποιαδήποτε μορφή άνθρακα προέρχεται από ζωική και γεωργική παραγωγή ανήκει στον ίδιο κύκλο βιογενούς ανακύκλωσης του άνθρακα. Οι ρύποι που προέρχονται από τα μηρυκαστικά ζώα αποτελούν το 15% της παγκόσμιας μόλυνσης. Το υπόλοιπο 85% των ρύπων προέρχεται από τα ορυκτά καύσιμα και δεν ανήκουν σε κανέναν τύπο ανακύκλωσης. Επομένως, η κτηνοτροφία βάλλεται αδίκως και όπως οι λόγοι δεν είναι απαραίτητα η βιωσιμότητα του πλανήτη.

Η σπατάλη των τροφίμων ήταν επίσης ένα άλλο μεγάλο θέμα που απασχόλησε την εκδήλωση με την κυρία Ντία Χωραφά από τη «Συμμαχία για τη Μείωση της Σπατάλης Τροφίμων» να αναφέρει τεράστια νούμερα σπατάλης, κυρίως λαχανικών και ψωμιού και δευτερευόντως κρέατος.

Ο Απ. Πατσιάς από το Μικροβιολογικό Εργαστήριο της ΑΠΣΙ Πίνδος μίλησε για τις καινοτομίες στη βιομηχανία κρέατος και πώς μπορούν να καταστήσουν αυτοδύναμες τις μονάδες, παραγωγικές και αυτοματοποιημένες, ενταγμένες σε διιεθνή πρωτόκολλα ασφαλείας.

Με την πρωτογενή παραγωγή ασχολήθηκε και η κυρία Έλλη Τσιφόρου, διευθύνουσα σύμβουλος της Gaia Επιχειρείν, η οποία στην ομιλία της αναφέρθηκε στη νέα ΚΑΠ ως εργαλείο στις χώρες της Ε.Ε. και πώς αυτές μπορούν να την αξιοποιήσουν ανάλογα με τις ανάγκες της, μια που εκτός από τα βασικά κοινά σημεία που αφορούν συλλογικά τις χώρες-μέλη, υπάρχουν και «έξτρα» παροχές οι οποίες προσαρμόζονται στα δεδομένα της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής της κάθε χώρας ξεχωριστά.

Όλοι οι ομιλητές συμφώνησαν στη διατροφική αξία του κρέατος και τη θέση του στο τραπέζι μας, με τη μεσογειακή διατροφή να θεωρείται η καλύτερη, με τις ιδανικότητες αναλογίες τροφών.

Keywords
Αναζητήσεις
i-ktinotrofia-den-vlaptei-to-perivallon--to-kreas-ofelimo-gia-tin-ygeia-ta-syberasmata-tis-epistimonikis-ekdilosis-tou-ipk-kai-tou-sevek.htm
Τυχαία Θέματα
ΙΠΚ, ΣΕΒΕΚ,ipk, sevek