Και επιχειρηματικά δάνεια στο νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας

Κατατέθηκε τελικώς στη Βουλή, μετά τις διαπραγματεύσεις με τους Θεσμούς, ητροπολογία για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα, ηαξία της προστατευόμενης κατοικίας, κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης, δεν θαυπερβαίνει τα 175.000 ευρώ, αν στις οφειλές περιλαμβάνονται επιχειρηματικάδάνεια, και τα 250.000 ευρώ σε κάθε άλλη περίπτωση.

Η τροπολογία κατατέθηκε στο σ/ν του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης μετίτλο: «Εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας με την Οδηγία (ΕΕ) 2016/943 τουΕυρωπαϊκού Κοινοβουλίου

και του Συμβουλίου της 8ης Ιουνίου 2016 σχετικά με τηνπροστασία της τεχνογνωσίας και των επιχειρηματικών πληροφοριών που δεν έχουναποκαλυφθεί (εμπορικό απόρρητο) από την παράνομη απόκτηση, χρήση και αποκάλυψήτους (EEL 157 της 15.06.2016) - Μέτρα για την επιτάχυνση του έργου τουυπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης και άλλες διατάξεις». Το νομοσχέδιοβρίσκεται σε διαδικασία επεξεργασίας στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου.

Στις βασικές προβλέψεις του νέου πλαισίου πρέπει να αναφερθεί ότι:

- Εντάσσονται επιχειρηματικά δάνεια που έχουν υποθήκη την πρώτη κατοικία τουοφειλέτη.

- Εισάγεται πρόγραμμα επιδότησης για όλη τη διάρκεια της ρύθμισης (έως 25χρόνια) στις καταβαλλόμενες δόσεις, η οποία θα προσδιορισθεί με ΚΥΑ το επόμενοδιάστημα.

- Οι δικαιούχοι ρυθμίζουν τις οφειλές τους προς τράπεζες και ΤαμείοΠαρακαταθηκών και Δανείων από στεγαστικό δάνειο, για τις οποίες έχει εγγραφείυποθήκη ή προσημείωση υποθήκης στην κύρια κατοικία τους.

- Η διαδικασία ρύθμισης διεξάγεται μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

- Οι υπαγόμενοι στο νέο πλαίσιο θα πληρώνουν μέχρι το 120% της αξίας της κύριαςκατοικίας, με χαμηλό επιτόκιο και σε χρονική περίοδο, που μπορεί να φτάνειμέχρι και τα 25 έτη

- Αν δεν επιτευχθεί συναινετική ρύθμιση, τότε ο οφειλέτης δικαιούται ναζητήσει τη ρύθμιση των οφειλών του με απόφαση δικαστηρίου

- Η αξία της κύριας κατοικίας προβλέπεται ότι δεν πρέπει να υπερβαίνει τις175.000 ευρώ, αν στις οφειλές που ρυθμίζονται περιλαμβάνονται επιχειρηματικάδάνεια, και σε κάθε άλλη περίπτωση (στεγαστικά, επισκευαστικά ή καταναλωτικάδάνεια, πιστωτικές κάρτες, όλα με υποθήκη ή προσημείωση υποθήκης στην κύριακατοικία) τις 250.000 ευρώ.

- Σε κάθε περίπτωση το ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών, δεν θα πρέπει ναείναι ανώτερο από 130.000 ευρώ ανά πιστωτή.

- Το οικογενειακό εισόδημα του αιτούντος φυσικού προσώπου, κατά το τελευταίοέτος, για το οποίο υπάρχει δυνατότητα υποβολής φορολογικής δήλωσης, δεν πρέπεινα υπερβαίνει τα 12.500 ευρώ. Το ποσό προσαυξάνεται κατά 8.500 ευρώ για τοσύζυγο και κατά 5.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο μέλος και μέχρι τα τρίαεξαρτώμενα μέλη.

- Αν το σύνολο των οφειλών υπερβαίνει τα 20.000 ευρώ, η ακίνητη περιουσίατου αιτούντα, του συζύγου του και των εξαρτώμενων μελών, πέραν της κύριαςκατοικίας του αιτούντα, καθώς και τα μεταφορικά μέσα αιτούντος και συζύγου,έχουν συνολική αξία που δεν υπερβαίνει τα 80.000 ευρώ.

- Αν υπάρχουν καταθέσεις, χρηματοπιστωτικά προϊόντα ή πολύτιμα μέταλλα, ησυνολική αξία αυτών δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τις 15.000 ευρώ.

- Το σύνολο του ανεξόφλητου κεφαλαίου, στο οποίο συνυπολογίζονταιλογιστικοποιημένοι τόκοι και, αν υπάρχουν, έξοδα εκτέλεσης κατά την ημερομηνίαυποβολής της αίτησης δεν υπερβαίνει τις 130.000 ευρώ ανά πιστωτή. Αν η οφειλήέχει συνομολογηθεί σε άλλο, πλην ευρώ, νόμισμα, τότε για τον καθορισμό τουμέγιστου ορίου των 130.000 ευρώ λαμβάνεται υπόψη η ισοτιμία αλλοδαπούνομίσματος και ευρώ κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης.

- Προϋπόθεση για να ισχύσουν ταπαραπάνω είναι ο οφειλέτης να έχει χρέη τα οποία βρίσκονταν σε καθυστέρησητουλάχιστον ενενήντα ημερών κατά την 31η Δεκεμβρίου 2018.

- Για την προστασία της κύριας κατοικίας, ο αιτών καταβάλλει το 120% τηςαξίας αυτής σε μηνιαίες ισόποσες τοκοχρεωλυτικές δόσεις, με επιτόκιο ίσο με τοEuribor τριμήνου προσαυξημένο κατά 2%. Αν το 120% της αξίας της κύριαςκατοικίας υπερβαίνει το σύνολο των οφειλών που περιλαμβάνονται στην αίτηση,τότε καταβάλλεται το σύνολο των οφειλών σε αντίστοιχες τοκοχρεωλυτικές δόσεις.

- Το ποσό καταβάλλεται σε χρονικό διάστημα 25 ετών, το οποίο όμως δεν πρέπεινα υπερβαίνει το 80ο έτος της ηλικίας του αιτούντος, εκτός εάν συμβληθείεγγυητής, αποδοχής των πιστωτών, ευθυνόμενος ως αυτοφειλέτης.

- Αν ρυθμίζονται περισσότεροι από ένας πιστωτές, τότε η μηνιαία δόση, πουπροκύπτει επιμερίζεται μεταξύ των ρυθμιζόμενων πιστωτών, ανάλογα με το ποσοστόσυμμετοχής τους σε πλειστηρίασμα που θα προέκυπτε, αν η κύρια κατοικίαπλειστηριαζόταν χωρίς έξοδα εκτέλεσης και χωρίς κατάταξη λοιπών πιστωτών, πουδεν αναφέρονται στην αίτηση.

- Το Δημόσιο συνεισφέρει στις μηνιαίες καταβολές και η συνεισφορά τουκαταβάλλεται σε ειδικό ακατάσχετο λογαριασμό με δικαιούχο τον οφειλέτη. Ησυνεισφορά αυτή δεν κατάσχεται ούτε συμψηφίζεται. Για την έγκριση και καταβολήτης συνεισφοράς δεν απαιτείται φορολογική ή ασφαλιστική ενημερότητα τουοφειλέτη. Για να συνεισφέρει το Δημόσιο, πρέπει να ρυθμιστούν, συναινετικά ήδικαστικά, όλες οι οφειλές που είναι επιδεκτικές ρύθμισης. Η συνεισφορά τουΔημοσίου διαρκεί για όσο χρόνο διαρκεί η ρύθμιση. Οι προϋποθέσεις και το ποσότης συνεισφοράς του Δημοσίου επανεξετάζονται αυτεπαγγέλτως κάθε έτος. Ησυνεισφορά του Δημοσίου διακόπτεται, αν ο δικαιούχος καθυστερήσει την καταβολήτου ποσού που βαρύνει τον ίδιο. Καθυστέρηση του Δημοσίου να καταβάλλει τηνεγκριθείσα συνεισφορά μπορεί να οδηγήσει σε έκπτωση του αιτούντα, μόνο εφόσοντο συνολικό ύψος του ποσού σε καθυστέρηση υπερβαίνει αθροιστικά την αξία εννέαμηνιαίων δόσεων συνεισφοράς και ο πιστωτής έχει ενημερώσει τον οφειλέτη ως προςτην υπερημερία του Δημοσίου το αργότερο έως τον έκτο μήνα υπερημερίας.

Ηλεκτρονική πλατφόρμα και αίτηση μέχρι 31/12/2019

Η διαδικασία για τη ρύθμιση των οφειλών θα γίνεται αποκλειστικά μεηλεκτρονικό μέσο, μέσω πλατφόρμας η οποία αναπτύσσεται από τη Γενική ΓραμματείαΠληροφοριακών Συστημάτων σε συνεργασία με την Ειδική Γραμματεία ΔιαχείρισηςΙδιωτικού Χρέους.

Τα πρόσωπα που πληρούν τις προϋποθέσεις, έχουν τη δυνατότητα να ασκήσουναίτηση μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας μέχρι την 31η Δεκεμβρίου2019. Κάθε φυσικό πρόσωπο έχει τη δυνατότητα υποβολής μίας μόνον αίτησης στοπαρόν πλαίσιο. Με την αίτηση υπαγωγής στη διαδικασία παρέχεται απότον οφειλέτη, αποκλειστικά για τους σκοπούς αυτής της διαδικασίας ρύθμισης,άδεια για κοινοποίηση σε όλους τους συμμετέχοντες στη διαδικασία, επεξεργασίακαι διασταύρωση από αυτούς των δεδομένων που περιλαμβάνονται στην αίτηση και τασυνοδευτικά έγγραφα, όσο και άλλων δεδομένων που βρίσκονται στην κατοχή τωνσυμμετεχόντων πιστωτών. Η άδεια αυτή συνεπάγεται την άρση τόσο του τραπεζικούόσο και του φορολογικού απορρήτου. Συγκεκριμένα, για το τραπεζικό καιφορολογικό απόρρητο προβλέπεται πενταετής άρση, που εκκινεί πριν από τηνοριστική υποβολή της αίτησης και η άρση του απορρήτου έναντι του Δημοσίουεκτείνεται σε όλη τη χρονική διάρκεια της ρύθμισης.

Keywords
Τυχαία Θέματα