Και ο ΣΕΚ παίρνει θέση στη συζήτηση για την αύξηση της τιμής στο χοιρινό σουβλάκι

Την προσπάθεια ορισμένων να επιβάλουν στον Έλληνα καταναλωτή μια πολύ μεγάλη αύξηση της τιμής πώλησης στο παραδοσιακό σουβλάκι βλέπει πίσω από τον θόρυβο των ημερών για την αύξηση στην τιμή της πρώτης ύλης, ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας – ΣΕΚ. Με ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος επεκτείνει τη συζήτηση στο γεγονός ότι το 70% του χοίρειου κρέατος που τρώμε στο σουβλάκι είναι εισαγόμενο, αλλά και στις ελληνοποιήσεις, για να καταλήξει ότι «η ελληνική χοιροτροφία διαθέτει αξιόλογο δυναµικό και µπορεί µε το κατάλληλο θεσµικό

και οικονοµικό πλαίσιο, με τις κατάλληλες και στοχευμένες παρεμβάσεις από την πολιτεία και κυρίως με το χτύπημα των ελληνοποιήσεων, μέσα σε δύο χρόνια, το 30% της εγχώριας κάλυψης να ξεπεράσει το 50%».

Ηανακοίνωση με την οποία ο ΣΕΚ παίρνει και αυτός μέρος στη συζήτηση που έχει ανοίξει,έχει ως εξής:

«Το τελευταίο διάστημαπολύς λόγος γίνεται για την αύξηση σεπαγκόσμιο επίπεδο των τιμών χοιρινού κρέατος ως αποτέλεσμα μιας ασθένειας που έχει προσβάλει τους χοίρους στην Κίνα.

Οι ανωτέρω ωστόσο αυξήσειςτων τιμών σε διεθνές επίπεδο δεν φαίνεται να επηρεάζουν ουσιαστικά τις τιμέςστην εγχώρια κατανάλωση, στο σημείο μάλιστα που τις παρουσιάζουν ορισμένοι.

Αυτό αποδεικνύεται από ταστοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου καιΠροστασίας Καταναλωτή, τα οποία δείχνουνότι οι μέσες μηνιαίες τιμές χοιρινού λιανικής από τον Ιανουάριο 2018 έως καιτον Απρίλιο. 2019 είναι σχεδόν σταθερές. Σύμφωνα επίσης και με τα στοιχεία τουΓενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή της ΕΛΣΤΑΤ, τον τελευταίο μήνα παρατηρείται μίαελαφρά αύξηση στις τιμές λιανικής χοιρινού, της τάξης του 1-2%.

Άλλωστε είναι δεδομένο ότιμέσα στη διάρκεια του έτους οι τιμές του χοιρινού κρέατος παρουσιάζουν ορισμένεςδιακυμάνσεις, από 1,10 έως 1,45 €/ κιλό ζώντος βάρους, που εξαρτώνται κυρίωςαπό την εποχική ζήτηση. Όταν βέβαια πέφτει η τιμή στο 1,10 δεν βλέπουμε ναυπάρχει προσαρμογή προς τα κάτω στη λιανική τιμή.

Από τα ανωτέρω στοιχεία φαίνεταιξεκάθαρα ότι υπάρχει αναντιστοιχία μεταξύ της αύξησης των τιμών χοιρινούκρέατος σε παγκόσμιο επίπεδο και της προσπάθειας ορισμένων να επιβάλλουν στο Έλληνα καταναλωτή μια πολύ μεγάλη αύξησητης τιμής πώλησης στο παραδοσιακό σουβλάκι

Σημειώνεται επίσης ότι το 70% του χοίρειου κρέατος που τρώμε στο σουβλάκι είναι εισαγόμενο, αφού η ελληνική παραγωγή καλύπτει ποσοστό μικρότερο του 30% της εγχώριας κατανάλωσης. Ένα μάλιστα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες χοιροτρόφοι είναι οι "ελληνοποιήσεις" εισαγόμενου χοίρειου κρέατος και η συστηματική παραπλάνηση του Έλληνα καταναλωτή.

Το ελληνικό χοίρειο κρέας είναι ανώτερης ποιότητας και αυτό αποτελεί και το κύριο ανταγωνιστικό του πλεονέκτημα. Το ισχυρό χαρτί της ελληνικής χοιροτροφίας αποτελεί η συγκεκριμένη και σταθερή σύνθεση των σιτηρεσίων, η οποία αποτελεί πλέον συνειδητή επιλογή των Ελλήνων χοιροτρόφων, γι’ αυτό το λόγο οι Έλληνες καταναλωτές, στην πλειονότητά τους, ζητούν την προμήθεια «ντόπιου» χοιρινού κρέατος.

Η ελληνική χοιροτροφία διαθέτει αξιόλογο δυναµικό και µπορεί µε το κατάλληλο θεσµικό και οικονοµικό πλαίσιο, με τις κατάλληλες και στοχευμένες παρεμβάσεις από την πολιτεία και κυρίως με το χτύπημα των ελληνοποιήσεων, μέσα σε δύο χρόνια, το 30% της εγχώριας κάλυψης να ξεπεράσει το 50%.»

Keywords
Τυχαία Θέματα