Μ. Βορίδης: «Ο Ευρωπαίος αγρότης στο επίκεντρο των συζητήσεων για τη μελλοντική ΚΑΠ»

Στην τακτική σύνοδο του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ παρέστη, τη Δευτέρα 15 Ιουλίου 2019, εκπροσωπώντας την Ελλάδα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης,συνοδευόμενος από τονΥφυπουργό για την Κοινή Αγροτική Πολιτική, Κώστα Σκρέκακαι τον Γενικό Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων Χαράλαμπο Κασίμη.

Στο Συμβούλιο συνεχίστηκαν οι συζητήσεις επί τωννομοθετικών προτάσεων της Επιτροπής για τημελλοντική ΚΑΠ, με θέμα τις περιβαλλοντικές

και κλιματικές πτυχές της. Σταβασικά σημεία παρέμβασής του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμωνυπογράμμισε ότι οι συζητήσεις πρέπει ναέχουν ως επίκεντρο τον Ευρωπαίο αγρότη, ο οποίος έρχεται αντιμέτωπος ολοένα καιπιο συχνά με αντίξοες καιρικές συνθήκες και καλείται να ανταποκριθεί σεμεγαλύτερες περιβαλλοντικές απαιτήσεις, ενώ ο προϋπολογισμός της ΚΑΠ μειώνεται.Ο κ. Βορίδης τόνισε ότι, προκειμένου να έχει επιτυχία η εφαρμογή της ΚΑΠ μετάτο 2020, θα πρέπει αφενός να διασφαλιστούν οι αναγκαίοι οικονομικοί πόροι καιαφετέρου να υπάρξει επαρκής ευελιξία στα κράτη μέλη για τη διαχείριση των πόρωναυτών.

Όσοναφορά τους περιβαλλοντικούς στόχους της ΚΑΠ, ο Έλληνας υπουργός εξέφρασε τηνπεποίθησή του ότι τα υπάρχοντα περιβαλλοντικά και κλιματικά μέτρα της αγροτικήςανάπτυξης, σε συνδυασμό με την ενισχυμένη αιρεσιμότητα και τα οικολογικάπρογράμματα του πρώτου πυλώνα που προτείνονται για τη μελλοντική ΚΑΠ, θαμπορέσουν να φέρουν τα καλύτερα περιβαλλοντικά αποτελέσματα που όλοιεπιθυμούμε.

«Προϋπόθεσηγι’ αυτό», τόνισε, «αποτελεί η απλούστευση κάποιων στοιχείων της ενισχυμένηςαιρεσιμότητας, καθώς και η αποφυγή των επικαλύψεων στα μέτρα που θα εφαρμόζονται,ενώ στήριξε και την προαιρετική εφαρμογή των οικολογικών προγραμμάτων, σύμφωναμε τις ανάγκες κάθε κράτους μέλους».

Οκ. Βορίδης επανέλαβε την ελληνική θέση για εξαίρεση των μικροκαλλιεργητών απότους ελέγχους της αιρεσιμότητας, ώστε να υπάρξει ουσιαστική απλούστευση στηνεφαρμογή της πολιτικής μας, αλλά και ως μέτρο στήριξης των μικρώνεκμεταλλεύσεων που έχουν πολύ βασικό ρόλο στηντοπική αγροτική οικονομία και το περιβάλλον. Προς αυτή την κατεύθυνση πρότεινε,επίσης, τη διατήρηση του 10% των επιχειρησιακών προγραμμάτων για ταοπωροκηπευτικά ως ελάχιστη δαπάνη για το περιβάλλον και το κλίμα, όπως επίσηςκαι τη συμπερίληψη των περιοχών με φυσικούς ή άλλους ειδικούς περιορισμούς στουποχρεωτικό 30% των δαπανών του ΕΓΤΑΑ για περιβαλλοντικούς στόχους.

Το Συμβούλιο είχε, επίσης, την ευκαιρία ναενημερωθεί σχετικά με την Έκθεση της Ομάδας Υψηλού Επιπέδου για τη ζάχαρη.Ο κ. Βορίδης συμμερίστηκε τους προβληματισμούς για τη δύσκολη κατάσταση στοντομέα της ζάχαρης κατά τη μετάβαση του τομέα σε μια ισορροπία βασισμένη στουςνόμους της ελεύθερης αγοράς και συμφώνησε για την ανάγκη διαρκούςπαρακολούθησης, ώστε να υπάρξουν παρεμβάσεις των μέτρων της ΚΟΑ όταν αυτόκριθεί απαραίτητο.

Καιστον τομέα του ρυζιού, από ελληνικήςπλευράς τονίστηκε η σημασία της ορυζο-καλλιέργειας για την Ελλάδα, γιαπαραγωγούς και ορυζόμυλους, συμφωνώντας με την Ιταλία ότι είναι απαραίτητη ηπροσεκτική εξέταση των συνθηκών της αγοράς ρυζιού, εξαιτίας αυξημένων εισαγωγώναπό χώρες όπως η Καμπότζη και η Μυανμάρ και επισημαίνοντας ότι χρειάζεταιγενικότερη πρόνοια κατά τις διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο διμερών συμφωνιών τηςΕΕ με τρίτες χώρες.

Αναφορικά με κτηνιατρικά θέματα, ο υπουργόςΑγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αναγνώρισε τις σημαντικές προσπάθειες για τονέλεγχο του νοσήματος της αφρικανικήςπανώλης των χοίρων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και ανέφερε ότι οι ελληνικέςπροσπάθειες επικεντρώνονται σε δράσεις ευαισθητοποίησης του κοινού, του κλάδουκαι των αρμοδίων φορέων, και στην εγκαθίδρυση ενός αποδοτικού συστήματοςεπικοινωνίας και συντονισμού ενεργειών μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Επιπλέον,το Συμβούλιο αντάλλαξε απόψεις σχετικά με τη διαθεσιμότητα φυτοπροστατευτικών προϊόντωνχαμηλού κινδύνου, με στόχο τις πιο βιώσιμες πρακτικές φυτοπροστασίας στηνΈνωση. Ο κ. Βορίδης ενημέρωσε για την εφαρμογή της ολοκληρωμένης φυτοπροστασίαςστην Ελλάδα μέσα από το εθνικό σχέδιο δράσης, που εστιάζει στημείωση του χρόνου αξιολόγησης και καθορίζει σαφώς τις προϋποθέσεις για τηνέγκριση προϊόντων χαμηλού κινδύνου με όρους διαφάνειας. Προκειμένου δε να μηνχάνονται ασφαλείς χρήσεις, ο κ. Βορίδης επεσήμανε ότι θα πρέπει να προβλεφθεί ηδυνατότητα να αποδίδεται ο χαρακτηρισμός «χαμηλού κινδύνου» στην εκάστοτε χρήσηενός φυτοπροστατευτικού και όχι στο φυτοπροστατευτικό αυτό καθ’ εαυτό, ότανικανοποιούνται τα σχετικά κριτήρια.

Παράλληλα, το Συμβούλιοενημερώθηκε σχετικά με τα αποτελέσματα της Συμφωνίας Ελευθέρων Συναλλαγών της Ε.Ε.με τις χώρες MERCOSUR, μια συμφωνίαμε ιδιαίτερη γεωπολιτική σημασία, όπως σημείωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξηςκαι Τροφίμων, Μάκης Βορίδης. Ωστόσο,σημείωσε την ανάγκη για την εκπόνηση μιας μελέτης της σωρευτικής επίδρασης τωνπαραχωρήσεων που γίνονται στο πλαίσιο των συμφωνιών με τρίτες χώρες και κάλεσετην Επιτροπή για άμεση θέσπιση του ταμείου για την αντιμετώπιση των διαταραχώνστην αγορά με απλουστευμένους και διαφανείς όρους,ώστε να θωρακιστεί όσο το δυνατόν καλύτερα η ευρωπαϊκή γεωργία από τιςεπιδράσεις των εμπορικών συμφωνιών και τη ρευστότητα της αγοράς.

Keywords
Τυχαία Θέματα