Μόνο 6,8% των αγροτών έχει ειδική εκπαίδευση – 24% ο μέσος όρος στην Ε.Ε.

Το χαμηλό ποσοστό αγροτικής εκπαίδευσης στη χώρα μας αναγνώρισαν ως πρόβλημα οι επικεφαλής του ΕΛΓΟ Δήμητρα και του ΥΠΑΑΤ, στη συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 17/3, με αφορμή την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης των Νέων Γεωργών, που εντάχθηκαν στο Υπομέτρο 6.1 «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών» του ΠΑΑ 2014-2020. 

Όπως αναφέρθηκε το ποσοστό των Ελλήνων αγροτών που έχει λάβει ειδική εκπαίδευση είναι μόνο 6,8%, όταν ο αντίστοιχος μέσος όρος στην Ε.Ε. είναι σχεδόν

τετραπλάσιος - 24%. Όπως μάλιστα τονίστηκε υπάρχουν χώρες με πολύ υψηλότερα ποσοστά, όπως για παράδειγμα η Ολλανδία με 80%.

Στον απολογισμό της η διοίκηση του ΕΛΓΟ Δήμητρα ανέφερε ότι έλαβαν μέρος στα 829 προγράμματα 14.570 αγρότες. Το πρόγραμμα είχε προϋπολογισμό 14,5 εκατ. ευρώ και ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο του 2021. Το 2022 θα πραγματοποιηθεί από τον Οργανισμό το πρόγραμμα κατάρτισης των αγροτών σε μικρές εκμεταλλεύσεις (Μέτρο 6.3) με 3.192 δικαιούχους σε 225 προγράμματα στις 13 περιφέρειες και η εκπαίδευση μελισσοκόμων στην οποία θα συμμετέχουν 2.500 άτομα.

Επίσης σχεδιάζονται νέα καινοτόμα προγράμματα βραχυχρόνιας κατάρτισης σε συνεργασίαμες τις Περιφέρειες.

Ο πρόεδρος του ΕΛΓΟ Δήμητρα Σέρκο Χαρουτουνιάν αναφέρθηκε στην ανάγκη αλλαγής του μοντέλου του αγρότη, ο οποίος θα πρέπει να νιώθει και να είναι ένας σύγχρονος επιχειρηματίας. Ακόμη τόνισε ότι χρειάζεται να δημιουργηθούν νέα εκπαιδευτικά προγράμματα προσαρμοσμένα στις σύγχρονες ανάγκες.

Στην παρέμβασή του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς, παρουσίασε τους τρεις άξονες πάνω στους οποίους πρέπει να στηριχθούν τα νέα προγράμματα αγροτικής εκπαίδευσης στη χώρα μας:

Με βάση τις ανάγκες της κλιματικής αλλαγήςΤη χρήση νέων τεχνολογιών στην αγροτική παραγωγήΤη διασφάλιση της επισιτιστικής επάρκειας της χώρας.

Σε ό,τι αφορά την εκπαίδευση και κατάρτιση των αγροτών ο κ. Γεωργαντάς τόνισε ότι αποτελεί στόχο του υπουργείου η κάλυψη της διαφοράς με τις λοιπές ευρωπαϊκές χώρες, αλλά με βάση τα νέα δεδομένα και τις ανάγκες της εποχής. «Ο αγρότης είναι πλέον ένας σύγχρονος επιχειρηματίας και οφείλουμε να ενισχύσουμε την επιχειρηματική, παραγωγική του δραστηριότητα», είπε, επισημαίνοντας ότι οφείλουμε να αξιοποιήσουμε κάθε χρηματοδοτικό εργαλείο προς την κατεύθυνση αυτή.

Ανακοίνωσε, επίσης, ότι εντός των προσεχών ημερών, βγαίνει η προκήρυξη για το πρόγραμμα γεωργικών συμβουλών, ύψους 80 εκατ. ευρώ.

Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα