Πλήγμα για τα παραδοσιακά μας προϊόντα από το Nutri-Score. Νέα Ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ προς Λιβανό

Για άλλη μια φορά το σύστημα διατροφικής επισήμανσης Nutri-Score έρχεται στη Βουλή.

Συγκεκριμένα, 27 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν Ερώτηση προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αναφερόμενοι στο ζήτημα και ρωτώντας τι προτίθεται να κάνει ο υπουργός και αν έχουν γίνει κατανοητές οι ανυπολόγιστες οικονομικές επιπτώσεις που θα υποστούν χιλιάδες Έλληνες παραγωγοί.

Δείτε όλες τις σχετικές αναρτήσεις του meatnews.gr

Πιο

αναλυτικά, οι βουλευτές σημειώνουν ότι εδώ και καιρό οι Βρυξέλλες ετοιμάζουν την περίφημη λίστα Nutri–Score, η εφαρμογή της οποίας, ενδέχεται να κατατάξει τα ελληνικά τρόφιμα στην κατώτατη διατροφική κατηγορία.

Πλήγμα για ελληνικά προϊόντα

«Η λίστα Nutri-Score είναι μια διατροφική σήμανση (label) στη συσκευασία των τροφίμων ή άλλως ένα σύστημα διατροφικής ετικέτας, που χρησιμοποιεί μια βαθμολογική κλίμακα χρωμάτων και κατατάσσει τα τρόφιμα σε 5 κατηγορίες (Α-E) ανάλογα με το διατροφικό τους προφίλ. Η αξιολόγηση, η οποία γίνεται με βάση έναν αλγόριθμο, βασίζεται αποκλειστικά στη μέτρηση των λιπαρών, σακχάρων, πρωτεϊνών, αλατιού και των φυτικών ινών και όχι στα συνολικά ποιοτικά χαρακτηριστικά του τροφίμου, όπως οι βιταμίνες, τα αντιοξειδωτικά και ο τρόπος παραγωγής και επεξεργασίας του εκάστοτε προϊόντος. Ωστόσο, η περιεκτικότητα σε σάκχαρα, σε λιπαρά και σε αλάτι μειώνουν τη θρεπτική αξία του προϊόντος -με βάση τη λίστα- και τα προϊόντα με ένα συστατικό, όπως είναι το ελαιόλαδο πηγαίνει απευθείας στην τελευταία κατηγορία».

Το αποτέλεσμα μιας τέτοιας εξέλιξης θα ήταν το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο να καταταγεί στην κατηγορία D, αλλά ύστερα από έντονη ιταλική αντίδραση, το προϊόν κατετάγη στην κατηγορία C. Μια κατηγορία, λένε οι βουλευτές, η οποία «παραμένει χαμηλή, εάν λάβει κανείς υπ΄ όψη του ότι η Coca Cola light βρίσκεται πιο πάνω, δηλ στην κατηγορία B, λόγω χαμηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη. Οι εμπνευστές της λίστας Nurti –Score θα οδηγήσουν όχι μόνο το ελαιόλαδο σε χαμηλή διατροφική κατηγορία αλλά και τη φέτα στο τελευταίο σκαλοπάτι αφού διαθέτει αλάτι και πολλά λιπαρά».

Όπως αναφέρεται στην Ερώτηση, το σύστημα αξιολόγησης Nutri–Score υποβαθμίζει πολλά προϊόντα της Μεσογειακής Διατροφής και υποσκάπτει με πολύ σοβαρές συνέπειες την πολιτική της Ε.Ε. για τα ΠΟΠ και ΠΓΕ προϊόντα.

Επιπλέον, το Nutri–Score είχε ήδη λάβει έγκριση από τις υπηρεσίες της Ε.Ε (Regulation (EU) No 1169/2011) για προαιρετική χρήση και αρκετές είναι οι χώρες που το έχουν υιοθετήσει (Γαλλία, Βέλγιο, Ηνωμένο Βασίλειο, Ελβετία, Γερμανία, Ολλανδία), ενώ από ορισμένες αλυσίδες του εξωτερικού η χρήση της λίστας Nutri Score ήδη έχει αρχίσει και επιβάλλεται ως υποχρεωτική για τα εισαγόμενα προϊόντα που τοποθετούν στα ράφια τους.

Αμείλικτα ερωτήματα

«Με γνώμονα ότι η επισήμανση των προϊόντων, που περιέχουν ισχυρισμούς για τη διατροφική τους αξία ενδέχεται να οδηγήσει σε πιθανή διεύρυνση των περιορισμών της κυκλοφορίας των τροφίμων και ποτών και τεχνητή νόθευση του ανταγωνισμού προς όφελος προϊόντων των μεγάλων πολυεθνικών βιομηχανιών, που δεν ωφελούν την υγεία, ωστόσο, στην περίπτωση του ελαιολάδου, των ελιών, της φέτας και λοιπών παραδοσιακών προϊόντων πολλά από τα οποία κατέχουν χαρακτηρισμούς ΠΟΠ και ΠΓΕ, αυτή η διεύρυνση του περιορισμού της κυκλοφορίας θα είναι άδικη και θα πλήξει σημαντικά τη φήμη και τη θέση που κατέχουν τα προϊόντα μας στην αγορά» υπογραμμίζουν οι βουλευτές και ρωτούν τον υπουργό ΑΑ&Τ:

1. Σκοπεύετε να προτείνετε την εξαίρεση του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου, του παρθένου ελαιολάδου, των προϊόντων ΠΟΠ, ΠΓΕ και λοιπών παραδοσιακών προϊόντων από την κατάταξη στη λίστα Nutri Score; Αν ναι, ποιες πρόκειται να είναι οι επόμενες ενέργειες της ελληνικής Κυβέρνησης, ενώπιον ποίων Οργάνων και με ποιό ακριβώς χρονοδιάγραμμα;

2. Συναφώς, θα προτείνει η ελληνική Κυβέρνηση την αποφυγή της χρήσης χρωματικής κλίμακας και συμβόλων που θα επιβάλουν στους καταναλωτές επιλογές χωρίς την ουσιαστική κατανόηση της διατροφικής αξίας των τροφίμων;

3. Συμμορφώνεται η ανωτέρω επιλογή της ΕΕ για διατροφική σήμανση με χρήση βαθμολογικής κλίμακας χρωμάτων προς τις κατευθυντήριες οδηγίες και συστάσεις της διεθνούς Επιτροπής του Codex Alimentarius, που είναι πολύ σημαντικές για τον περιορισμό των διεθνών διαφορών για την εμπορία τροφίμων; Θέτουν υψηλότερες ή χαμηλότερες προδιαγραφές; Έχει εξεταστεί το ζήτημα από την ελληνική Κυβέρνηση, ώστε να τεθεί στα αρμόδια όργανα;

4. Έχει συνυπολογίσει η ελληνική Κυβέρνηση τις ανυπολόγιστες οικονομικές επιπτώσεις, που αναμένεται να προκληθούν στους Έλληνες ελαιοπαραγωγούς και παραγωγούς παραδοσιακών προϊόντων, μικρής κυρίως κλίμακας, από την υιοθέτηση της εν λόγω λίστας; Πώς σκοπεύει να τους προστατεύσει η Κυβέρνηση;

5. Ανήκει στις προθέσεις της Κυβέρνησης η διοργάνωση δράσεων ενημέρωσης των καταναλωτών της Ε.Ε., ως προς την κατανόηση της διατροφικής αξίας του ελαιολάδου, ως ασπίδας στην υγεία των καταναλωτών και ποιες ακριβώς είναι αυτές;

The post Πλήγμα για τα παραδοσιακά μας προϊόντα από το Nutri-Score. Νέα Ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ προς Λιβανό appeared first on MeatNews.gr.

Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα